ΤΟΠΙΚΑ

Αντωνία Χατζηχάννα – Γούναρη: «Πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ζωής στο Βόλο»

αντωνία-χατζηχάννα-γούναρη-πρέπει-505395

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Βόλου με τον συνδυασμό της Νάνσυς Καπούλα «Βόλος, Εξυπνη Πόλη» μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Μαθηματικός, μητέρα δύο παιδιών και πρόσφατα γιαγιά, σύντροφος ζωής του γνωστού χημικού μηχανικού, προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας Αλέξανδρου Γούναρη, η κ. Αντωνία Χατζηχάννα – Γούναρη έλαβε τη μεγάλη απόφαση να κατέλθει ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος Βόλου με τον συνδυασμό «Βόλος, Εξυπνη Πόλη» με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Βόλου Νάνσυ Καπούλα. Εχοντας μία πλούσια επιστημονική κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία μέσα από τα «Εργαστήρια ελέγχου νερών και αποβλήτων Γούναρη» γνωστά όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο και τώρα, όντας ππροϊστάμενη Διαχείρισηςστην εταιρεία Envirolab IKE από το 2015 και ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος δηλώνει έτοιμηνα δώσεις «έξυπνες» συμβουλές – και γιατί όχι; – «έξυπνες» λύσεις σε θέματα περιβάλλοντος για τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ποιότητα του νερού, η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στον Βόλο, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που από τηθέση της δημοτικής συμβούλου θα ήθελε να συμβάλλει, ώστε να βρεθούν λύσεις στα μακροχρόνια αυτά προβλήματα.

Συνέντευξη στoν ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ

Ποιο ήταν το κίνητρο για να λάβετε την απόφαση της υποψηφιότητάς σας με τον συνδυασμό «Βόλος, Εξυπνη Πόλη»;

Από το 1985 εργάζομαι ως αναλύτρια πληροφορικής στην εταιρεία που είχαμε ιδρύσει με τον σύζυγό μου «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΟΕ» με έδρα την Πάτρα και στη συνέχεια τον Βόλο. Το 1989 ιδρύσαμε και πάλι με τονσύζυγό μου τα «Εργαστήρια ελέγχου νερών και αποβλήτων Γούναρη», γνωστά όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, τα οποία μετεξελίχθηκαν σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με την επωνυμία Envirolab IKE και το 2015 με τα παιδιά μας πλέον μέσα σε αυτά, τον χημικό Στέργιο Γούναρη και τη γεωπόνο Υδάτινου Περιβάλλοντος Χριστίνα Γούναρη, τα εντάξαμε στην ομάδα του Ομίλου Ραιδεστός, που σήμερα έχει άλλα 4 εργαστήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βουλγαρία και Κύπρο με πάνω από 120 άτομα προσωπικό.

Από την ίδρυση των εργαστηρίων μέχρι σήμερα, διατέλεσα προϊστάμενη στα τμήματα ανάλυσης, ελέγχου ποιότητος και εκπαίδευσης προσωπικού. Τα τόσα χρόνια εργασιακής εμπειρίας, αλλά και η καθημερινή μου επαφή με ανθρώπους, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, μου έμαθαν τι σκέφτεται, δικαιούται και προσμένει ο εργαζόμενος στην Ελλάδα, από το επίπεδο του διευθυντού μέχρι του απλού εργάτη, του ανώτατου στελέχους μέχρι του κατώτατου στην ιεραρχική τάξη υπαλλήλου. Μου δίδαξαν τον τρόπο διεκδίκησης της δουλειάς και τη μεθοδολογία προσέγγισης του πελάτη, την υπομονή, αλλά και επιμονή για την επίτευξη των στόχων και την οργάνωση που απαιτείται γι’ αυτό.

Πολιτική για μένα είναι η μετουσίωση όλης αυτής της διαδρομής σε απτές, καθημερινές, ωφέλιμες για τον τόπο πράξεις. Και ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς σε αυτό το αποτέλεσμα είναι η ενεργή συμμετοχή των δημοτών στα κοινά. Αυτό τον στόχο έχει η απόφασή μου να είμαι αυτή τη φορά υποψήφια. Η πόλη χρειάζεται ανθρώπους που έχουν καθημερινή επαφή με τον κόσμο. Ανθρώπους που μέσα από τηνεργασία τους και την κοινωνική ζωή τους βλέπουν, γνωρίζουν και εντοπίζουν τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών και τέλος ανθρώπους που μέσα από το γνωστικό τους αντικείμενο και την εμπειρία τους, μπορούν να προσφέρουν αξιοποιώντας την τεχνοκρατική τους συνιστώσα και κάτι παραπάνω από την καθημερινότητα,να προωθήσουν ιδέες και λύσεις για τη βιωσιμότητα μιας τοπικής κοινωνίας.

Ποια ήταν η αντίδραση της οικογένειάς σας στην απόφαση να κατέλθετε υποψήφια;

Ολοι ήταν θετικοί, κυρίως ο σύζυγός μου, ο οποίος και με παρότρυνε σε αυτό. Το θεώρησαν φυσιολογική εξέλιξη για έναν άνθρωπο πολιτικοποιημένο που αγανάκτησε με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη που ζει και εργάζεται επί 40 χρόνια τώρα, στην πόλη, γενέτειρα του συζύγου της, στην πόλη που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν και εργάζονται τα παιδιά της.

Τι ήταν αυτό που σας ενόχλησε στον Βόλο την τελευταία πενταετία;

Δυστυχώς, το 2014 οι πολίτες προσήλθαν στις αυτοδιοικητικές κάλπες, με οργή για όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποτελέσματα, που όλοι βιώσαμε ως Βολιώτες τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία της πόλης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις, οικόμβοι που τόσο πολύ διαφημίζονται ως έργα της Δημοτικής Αρχής από τους απερχόμενους, δεν αρκούν για να πάνε τον Βόλο μπροστά, εκεί πουονειρευτήκαμε, όσοι αγαπάμε και μοχθούμε σ’ αυτή την πόλη. Ταυτόχρονα, ο ευτελισμός του θεσμού της Δημοτικής Αρχής παράγει την ανοσία στην κοινωνική απραξία και την ανεκτικότητα σε ακραίες συμπεριφορές που δεν προάγουν την ιστορία και την παράδοση αυτής της πόλης. Προσωπικά, αυτό το θεωρώ πιο επικίνδυνο από την απραξία έργων.

Δυστυχώς όμως,όλο αυτό το διάστημα, όλοι οι Βολιώτες ζούμε καταστάσεις που δεν συνάδουν μεταξύ τους. Θέλουν να πληρώνουμε δημοτικά τέλη που δεν είναι ανταποδοτικά. Στολίζουν το κέντρο της πόλης με λαμπάκια και ρίχνουν στο σκοτάδι όλες τις συνοικίες.

Ανοιξαν πέρυσι μια πλαζ χωρίς καμία προδιαγραφή και υποδομές. Οσο για τα αδέσποτα σκυλιά, ταλαιπωρούνται νηστικά και άρρωστα στους δρόμους και ταλαιπωρούν τους κατοίκους με κίνδυνο για τους ανήμπορους και τα παιδιά, παρά τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής ότι το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Στον τομέα του πολιτισμού, τα πράγματα φαντάζουν ακόμη πιο απογοητευτικά. Πέραν από κάποιες σποραδικές εμφανίσεις αοιδών, φίλων και κουμπάρων, κάποια φαναράκια και βεγγαλικά, η τέχνη, το θέατρο, οι μουσικές σκηνές κ.λπ. έχουν επεισοδιακά εκλείψει από την πόλη μας. Αντίθετα η κουλτούρα της πόλη πια οδηγείται από τη ψευτομαγκιά, τη χυδαιολογία, τις ύβρεις και τον τσαμπουκά. Η απειλή και ο εκφοβισμός των αδυνάτων κατάντησε καθημερινό φαινόμενο. Η απαξίωση των δημοσιογράφων, αστυνομικών ή εισαγγελικών αρχών, όπως και των θεσμών του περιφερειάρχη, της αντιπολίτευσης και του δημοτικού συμβουλίου, κανόνας. Πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ζωής και όχι να πάμε στον Μεσαίωνα.

Είστε αρκετά ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος, λόγω και της εργασιακής εμπειρίας σας. Η ποιότητα του νερού, για παράδειγμα, αποτελεί ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, περάσαμε περιόδους με έντονα προβλήματα στον βιολογικό. Ανεπεξέργαστα λύματα παροχετεύονταν στον Παγασητικό, οσμές αναδύονταν στη πόλη, τόνοι αμμωνίας έπεφταν στους χειμάρρους και τη θάλασσα, με άγνωστο τι επιπτώσεις έχουν προκληθεί στα οικοσυστήματα. Και ενώ το ΤΕΕ αναδείκνυε τα προβλήματα, η Δημοτική Αρχή ασχολούνταν με το «δάκτυλό της» εθελοτυφλώντας μετά μανίας να δει το «φεγγάρι». Αντ’ αυτού, καθησύχαζε τον κόσμο, ότι όλα πάνε καλά, απορρίπτοντας τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑΜΒ για έργα συντήρησης του βιολογικού.

Πρόπερσι περάσαμε ένανχειμώνα χωρίς νερό και με ένα διαλυμένο δίκτυο, γιατί η Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε ούτε να εξασφαλίσει την προστασία του κεντρικού δικτύου από το πάγωμα έχοντας επαρκείς ποσότητες στις δεξαμενές νερού,διατηρώντας τη ροή μέσω των τερματικών κ.λπ., αλλά αντίθετα από όλες τις κοινές πρακτικές έλεγε στον κόσμο να κλείνει τις βρύσες για να κάνει οικονομία στο νερό!!

Η ποιότητα του νερού, και δεν μιλώ για την καταλληλόλητα που ακόμα και αυτή σε ορισμένα περιφερειακά δίκτυα Δημοτικών Ενοτήτων κατά περιόδους καταστρατηγείται, είναι χαμηλή (με ανεβασμένα χλωριόντα, σκληρότητα, υποβαθμισμένη οσμή και γεύση), παρ’ όλο που οΒόλος έχει δυνατότητα παροχής εξαιρετικής ποιότητας νερού, με την «έξυπνη» διαχείριση των ορεινών πηγών όλο τον χρόνο. Αυτό που λέμε διαχείριση νερού δεν υπάρχει και ό,τι υπάρχει είναι απομεινάρια από τις δομές που είχαν δημιουργήσει προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Ολοι είναι αγανακτισμένοι, οι κάτοικοι του Πηλίου, αλλά και οι κάτοικοι του Π.Σ. Βόλου, για τους δικούς τους λόγους που θα μπορούσε να ικανοποιηθούν και τα δύο μέρη.

Οι δικές σας προτάσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και της λειτουργίας της πόλης, σε περίπτωση εκλογής σας, ποιες είναι;

– Ολα εκείνα που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών και θα φέρουν ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα:

– Εξυπηρέτηση του πολίτη στις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δήμου (πιστοποιητικά, πολεοδομία, προμήθειες κ.λπ.), αλλά και την πληροφόρηση, με έξυπνα λογισμικά, υποδομές και οργάνωση, ώστε από το κινητό του να διεκπεραιώνει το 90% τουλάχιστον των συνδιαλλαγών με τις Υπηρεσίες.

– Βελτίωση των υφιστάμενων υπηρεσιών, όπως η συστηματική συλλογή των σκουπιδιών, η καθαριότητα, το πράσινο, το νερό, οι ακτές κ.λπ., αλλά και νέων όπως τα κέντρα υποστήριξης αδέσποτων ζώων, τα κέντρα δημιουργικής ενασχόλησης των νέων και της τρίτης ηλικίας, τα κέντρα προβολής προϊόντων και καινοτομίας, τα κέντρα σύγχρονης τεχνολογίας και επιστημών (Η/Υ, ρομποτικής, αστροφυσικής κ.λπ.) και τόσα άλλα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.

– Ευκαιρίες για τους νέους και κίνητρα. Εσοδα από τα σκουπίδια (ανακύκλωση), το βιοαέριο του βιολογικού, την αξιοποίηση των πλημμυρικών ροών των χειμάρρων του Πηλίου με μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, επιδότηση ηλεκτρικών/υβριδικών αυτοκινήτων πόλης, πρόσβαση στην πληροφορική και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε κάθε σπίτι κ.ά.

-Τέλος, ενέργειες, αλλά και έργα που θα αυξήσουν τον τουρισμό όλο τον χρόνο, όπως η δημιουργία σκοπευτηρίου στον Σαρακινό που θα μπορεί να δεχτεί ακόμα και παγκόσμιους αγώνες πρακτικής σκοποβολής, η δημιουργία σύγχρονης μαρίνας και τουριστικών υποδομών στο λιμάνι, που θα λειτουργήσει ως ενδιάμεσος προορισμός και για παραμονήσκαφών από τη Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προς Νότο και Αιγαίο κ.ά.

Ποιες αξίες είναι αδιαπραγμάτευτες για σας;

Η πίστη μου, η οικογένειά μου, η πατρίδα μου και η πόλη μου.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε τους συμπολίτες σας;

Αυτή τη φορά εύχομαι και ελπίζω να σκεφτούμε όλοι έξυπνα, με κύριο γνώμονα την πρόοδο του τόπου μας και την υπόστασή του σε πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο. Δικαιολογίες περί οργισμένης αντίδρασης του κόσμου έχουν εκλείψει, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έχει δείξει τα…δείγματα γραφής και η γνώση πλέον υπάρχει. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιη ότι οι πολίτες θα δώσουν αυτή τη φορά την ευκαιρία στον Βόλο να ξανασταθεί στα πόδια του και στο ύψος που οι καιροί απαιτούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου