ΤΟΠΙΚΑ

Η μέριμνά μας για «καθαρό αέρα» δίνει ούριο άνεμο στην Εξυπνη Πόλη

η-μέριμνά-μας-για-καθαρό-αέρα-δίνει-ο-505607

Της Εφης Αντωνίου, Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου εκλογικής περιφέρειας Βόλου με τη Νάνσυ Καπούλα

Η περιβαλλοντική προστασία των πόλεων αποτελεί μια από τις κυρίαρχες προτεραιότητες των σύγχρονων αστικών διοικήσεων. Δυστυχώς, το αποτύπωμα των χρόνων διακυβέρνησης της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο του Βόλου είναι μάλλον αρνητικό. Ωστόσο, για μας στο Δημοτικό Συνδυασμό Βόλος-Εξυπνη Πόλη ο περιορισμός των περιβαλλοντικών πιέσεων, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας και η βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών συνθηκών αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για το σχεδιασμό του μέλλοντος μας.

Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία μέσω της άμεσης αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών κινδύνων, κάθε μορφή ρύπανσης και κυρίως την ατμοσφαιρική ρύπανση που αντιμετωπίζει η πόλη μας. Έτσι λοιπόν, απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιασδήποτε σκέψη δημιουργίας εργοστασίου SRF. Προτείνουμε δε την εγκατάσταση ενός πλέγματος μονάδων μέτρησης της ποιότητας του αέρα, στο σύνολο του Δήμου Βόλου, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και εξειδικευμένες ομάδες για το σκοπό αυτό.

Η επίτευξη του στόχου για μείωση και τελικά ελαχιστοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απαιτεί τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με την συμμετοχή του Δήμου Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΤΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, που θα επεξεργάζεται τα δεδομένα των ελέγχων που ο Δήμος Βόλου θα συντονίζει και θα προτείνει λύσεις. Είναι επίσης σαφές ότι είναι αναγκαία και η άσκηση πιέσεων, προς την κεντρική κυβέρνηση, για την παροχή κινήτρων προς τις τοπικές βιομηχανίες για την χρήση φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, πρώτος ο Δήμος πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα και για το σκοπό αυτό προτείνουμε τηναπορρόφηση των υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Δήμου Βόλου, με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον. Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου θα έχει διττό όφελος, τόσο σε ότι αφορά τη μείωση του κόστους λειτουργίας των δημοτικών κτηρίων όσο και του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Σαφέστατα, δεν πρέπει να υποτιμούμε και τη συμβολή του κάθε ενός πολίτη ξεχωριστά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης μας. Επενδύοντας στο σκοπό αυτό χρειάζεται διαρκής ενημέρωση των δημοτών για τη σημασία της περιβαλλοντικής προστασίας, την υιοθέτησης των αρχών της αειφορίας και τη συμβολήτους στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Τέλος, ο Δήμος θα ενημερώνει τους δημότες για τα χρηματοδοτικά εργαλεία περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αυτονομίας των ιδιωτικών κατοικιών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου