ΤΟΠΙΚΑ

Την Τρίτη η απόφαση για Κουφοντίνα ~ Από τον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση

την-τρίτη-η-απόφαση-για-κουφοντίνα-από-505723

Το παρασκήνιο της αίτησης – Εισαγγελέας που θα προτείνει προς τους αρεοπαγίτες η ίδια η Ξένη Δημητρίου

Διαδικασίες, που ενδεχομένως να καταλήξουν σε ανατροπή, δρομολογεί η αναίρεση, που άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, που απορρίπτει το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας, με το σκεπτικό ότι «ελλοχεύει κίνδυνος για τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων». Η αίτηση θα συζητηθεί μεθαύριο Τρίτη στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ενώ αντεισαγγελέας, που του είχε ανατεθεί η μελέτη του βουλεύματος, είχε αρνηθεί να ασκήσει αναίρεση.

Μάλιστα, εισαγγελέας που θα προτείνει στους αεροπαγίτες μεθαύριο Τρίτη στο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου είναι η ίδια η κ. Δημητρίου. Οι εξελίξεις γύρω από την απόφαση προκάλεσαν ποικίλα σχόλια και την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ. Στο μεταξύ, ο 60χρονος πολυισοβίτης παραμένει στη ΜΕΘ και είναι ανυποχώρητος να σταματήσει την απεργία πείνας που συνέχιζε χθες για 17η μέρα, ενώ η κατάσταση της υγείας του βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Το σκεπτικό της αναίρεσης

Η Ξένη Δημητρίου στην αναίρεσή της επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (1993 έως το 2011), όπως και πρόσφατο δημοσίευμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το οποίο αναφέρει ότι και οι πολυισοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει τον συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δικαιούνται άδειας.

Παράλληλα, στην αναίρεσή της επισημαίνει ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα και προσθέτει ότι εφόσον το δικαστικό συμβούλιο δέχθηκε ότι δεν υπάρχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης και της εξέτασης των ουσιαστικών προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας.

Ποικίλα τα σχόλια

Αν το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου κάνει δεκτή μεθαύριο Τρίτη την αναίρεση της κ. Δημητρίου, τότε το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου θα κληθεί να συνεδριάσει με νέα σύνθεση και να εξετάσει το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα σε σχέση με τους λόγους της αίτησης.

Η δικαστική διαδικασία, η οποία με προφανή βιασύνη επισπεύδεται προσωπικά από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εμφανίζει το κράτος και ειδικώς τη δικαιοσύνη στο υψηλότατο επίπεδο να σύρονται από την πίεση που ασκείται για τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια για στυγερές δολοφονίες της «17Ν», ενώ οι δικαστές ομόφωνα για δεύτερη φορά έκριναν ότι είναι αμετανόητος και επικίνδυνος να κάνει τα ίδια, αρνούμενοι να του χορηγήσουν νέα άδεια.

Η κίνηση της Ξένης Δημητρίου να ασκήσει το ένδικο μέσο προκαλεί πρόσθετα ερωτηματικά, καθώς η απόφαση των δικαστών του Βόλου εκτιμάται ότι είναι εμπεριστατωμένη από νομικής και πραγματικής πλευράς, ενώ η παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έρχεται σε μια χρονική συγκυρία προεκλογικής περιόδου και στον απόηχο των βίαιων ενεργειών, που κλιμακώνονται από ομάδες συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, φθάνοντας στο σημείο βανδαλισμών στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας στη Βουκουρεστίου, αλλά και σε σπασίματα, φθορές και συγκεντρώσεις, όπως και καταλήψεις πολιτικών γραφείων.

Η αναίρεση ελήφθη σαφώς ως μία θετική εξέλιξη στο αίτημα του 60χρονου πολυισοβίτη για χορήγηση άδειας.

Το παρασκήνιο της αναίρεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 Μαΐου είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου να μελετήσει την υπόθεση.

Εκείνος υποστήριξε ότι το βούλευμα του Βόλου, με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ασκήσει την αναίρεση χαρακτηρίζοντας τον Δημήτρη Κουφοντίνα «αμετανόητο» και «επικίνδυνο», συμφωνώντας με τους δικαστές του Βόλου.

Μετά από την άρνηση, η κ. Δημητρίου άσκησε την αναίρεση η ίδια.

Οργισμένη αντίδραση από ΝΔ

«Κανένα σοβαρό δημοκρατικό κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς και προσθέτει: «Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας για αμετανόητους τρομοκράτες».

Η Nτόρα Μπακογιάννη με μήνυμα στο Τwitter, αλλά και με παρέμβασή της στον ΣΚΑΙ υπογράμμισε πως: «Δέκα ημέρες πριν την αποχώρησή της η κ. Δημητρίου κρατά ανοικτά τα δικαστήρια του Βόλου ώς στις 23:00 για να προλάβει να αναιρέσει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Το μήνυμα είναι σαφές: Η Δημοκρατία επί κυβερνήσεως Τσίπρα και εκβιάζεται και τρομοκρατείται».

«Δείτε καλά αυτές τις φωτογραφίες! Στον εκβιασμό αυτού του αμετανόητου δολοφόνου, διά της απεργίας πείνας και τους βανδαλισμούς των γνωστών αγνώστων του Ρουβίκωνα και των υπολοίπων υποχώρησε η Κυβέρνηση Τσίπρα και έσπευσε να παρέμβει η κ. εισαγγελεύς του Α.Π. Ντροπή», ήταν παράλληλα η ανάρτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση Κουφοντίνα. Μαζί δημοσίευσε δύο φωτογραφίες του Θάνου Αξαρλιάν, που είχε πέσει νεκρός από δολοφονική ρουκέτα της «17 Νοέμβρη», στις 14 Ιουλίου 1992.

Η κατάσταση υγείας του πολυισοβίτη

Η κατάσταση της υγείας του «Λουκά» της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» που νοσηλεύεται από προχθές στη ΜΕΘ εξακολουθεί να βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας Παύλος Μαλινδρέτος ενημέρωσε ότι οι εργαστηριακές του εξετάσεις συνεχίζουν να παρουσιάζουν διαταραχές. «Ο ίδιος δεν δέχεται να του χορηγηθεί τροφή και λαμβάνει μόνο κάποιους ηλεκτρολύτες. Είναι καταβεβλημένος και περιμένει την απόφαση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνεχίζει την απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εισαγγελικό βέτο του εισαγγελέα των φυλακών στο αίτημά του για χορήγηση άδειας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου