ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία μπροστά στα ΑΤΜ ~ Πήραν λιγότερα χρήματα από όσα υπολόγιζαν

ψυχρολουσία-μπροστά-στα-ατμ-πήραν-λιγ-505749

Κουτσουρεμένη η 13η σύνταξη, που πιστώθηκε χθες, μετά την παρακράτηση φόρου και εισφοράς υπέρ υγείας – Για πρωτοφανή εμπαιγμό κάνουν λόγο οι συνταξιούχοι

Ψυχρολουσία περίμενε τους συνταξιούχους στα ΑΤΜ των τραπεζών του Βόλου το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, καθώς διαπίστωσαν πως τα ποσά της λεγόμενης 13ης σύνταξης, που άρχισαν ήδη από προχθές να πιστώνονται στους λογαριασμούς, είναι κουτσουρεμένα και μικρότερα απ’ ό,τι είχαν υπολογίσει.

Ψυχρολουσία περίμενε τους συνταξιούχους στα ΑΤΜ των τραπεζών του Βόλου το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, καθώς διαπίστωσαν πως τα ποσά της λεγόμενης 13ης σύνταξης, που άρχισαν ήδη από προχθές να πιστώνονται στους λογαριασμούς, είναι κουτσουρεμένα και μικρότερα απ’ ό,τι είχαν υπολογίσει.

Συγκεκριμένα, τα ποσά, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως παροχή, είναι τελικά μεικτές αποδοχές, οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6%.

Με τα χαρτάκια από την ανάλυση του λογαριασμού στο χέρι μπροστά από τα αυτόματα μηχανήματα, όσοι είχαν ήδη ενημερωθεί ότι πιστώθηκαν τα χρήματα δοκίμασαν μία δυσάρεστη έκπληξη. Τα τηλέφωνα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πήραν φωτιά από διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίοι άλλα χρήματα είχαν υπολογίσει ότι θα λάβουν με βάση τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και άλλα ποσά… εκταμιεύθηκαν από τα αυτόματα μηχανήματα.

«Εξαρχής είχαμε πει ότι αυτά τα ποσά είναι ένα προεκλογικό επίδομα και όχι 13η σύνταξη, όπως τη «βάφτισε» ο πρωθυπουργός. Οι παρακρατήσεις όμως που έγιναν και σ’ αυτά τα επιδόματα είναι μία ακόμη εξαπάτηση σε βάρος των συνταξιούχων» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας Γιώργος Ρούσσας.

Ο κ. Ρούσσας επανέλαβε το πάγιο αίτημα των συνταξιουχικών οργανώσεων να καταβληθούν κανονικά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως επιβάλλει η απόφαση του ΣτΕ από το 2015, ενώ επίσης επανέφερε το θέμα της συνολικής κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου.

Οσον αφορά στις περικοπές που έγιναν προχθές, για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με σύνταξη 1.100 ευρώ δικαιούται ως 13η σύνταξη 300 ευρώ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο φόρος είναι 15% και η παρακράτηση της εισφοράς υπέρ υγείας 6%. Το καθαρό ποσό, αν αφαιρεθεί η παρακράτηση είναι, 265 ευρώ.

Αλλος συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.080 και δικαιούται 300 ευρώ, επιβαρύνεται με υψηλότερο φόρο και το καθαρό ποσό που θα λάβει είναι 240 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή μία πλήρη κύρια σύνταξη. Σε αυτή την περίπτωση θα πάρουν 470 ευρώ, καθώς δεν υπάρχει παρακράτηση φόρου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι.

  • Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 501 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι. Για παράδειγμα, το καθαρό ποσό που λαμβάνει όποιος δικαιούται 420 ευρώ είναι 394 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 601 – 800 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Θα εισπράξουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ. Το καθαρό ποσό που θα εισπράξουν είναι 376 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 900 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξης. Αν υποθέσουμε ότι λαμβάνουν 450 ευρώ, το καθαρό ποσό τους θα είναι 324 ευρώ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου