ΤΟΠΙΚΑ

Ανδρέας Ζέρβας: «Δεν θα επιτρέψουμε επιστροφή στο μαύρο παρελθόν»

ανδρέας-ζέρβας-δεν-θα-επιτρέψουμε-επ-506707

Το διακύβευμα των εκλογών είναι το ίδιο το μέλλον του Βόλου, τονίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ανδρέας Ζέρβας

«Ως δημοτική αρχή καταφέραμε μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό να βάλουμε τις βάσεις για να οδηγήσουμε με όρους ανάπτυξης την πόλη στο μέλλον. Σε αυτή την πορεία δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε πισωγυρίσματα» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Αξιοποίησης της Δημοτικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αχιλλέα Μπέου «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική» Ανδρέας Ζέρβας σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Για τον ίδιο το διακύβευμα των εκλογών είναι το ίδιο το μέλλον της πόλης και όπως τονίζει «η σημερινή δημοτική αρχή έχει τη συνταγή για να συνεχίσει να οδηγεί τον Δήμο στην νέα εποχή».

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κύριε Ζέρβα, αναλάβατε το πιο δύσκολο «χαρτοφυλάκιο» του Δήμου Βόλου, αυτό των οικονομικών υπηρεσιών. Τα 19 εκατ. ευρώ όντως υπάρχουν και ως αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών τι απαντάτε στους επικριτές της δημοτικής αρχής, που μιλούν για πλασματικό ταμειακό πλεόνασμα;

Δυστυχώς για τους επικριτές μας το ταμειακό υπόλοιπο των 20 εκατ. ευρώ και πλέον είναι πραγματικό και είναι απόδειξη του οικονομικού νοικοκυρέματος που πετύχαμε στον Δήμο. Ενα νοικοκύρεμα που δεν ήρθε ως διά μαγείας. Μειώσαμε τις δαπάνες, αυξήσαμε τις εισπράξεις των τακτικών εσόδων και διασφαλίσαμε τα χρήματα των δημοτών μέσα από πληθώρα διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα και προμήθειες.

Για τη θωράκιση του Δήμου Βόλου εγκαταστάθηκε και εφαρμόστηκε ολοκληρωμένο και σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, με το οποίο ο Δήμος είναι σε θέση να έχει ανά πάσα στιγμή σημαντική και λεπτομερή πληροφόρηση και να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις υποχρεώσεις του.

Για το νοικοκύρεμα που πετύχαμε δεν έγινε καμία απολύτως έκπτωση. Αντιθέτως εξοφλήσαμε οικονομικές υποχρεώσεις που χρόνιζαν και κρατούσαν σε οικονομική ομηρία επαγγελματίες που συνεργάστηκαν με τον Δήμο, αλλά και εργαζόμενους

Το οικονομικό νοικοκύρεμα που επικαλείστε έχει χειροπιαστό αντίκτυπο στους δημότες και αν ναι ποιος είναι αυτός;

Θα σας μιλήσω με αριθμούς, γιατί σε αυτούς βρίσκει κανείς την αλήθεια. Το 2018 για πρώτη φορά επιχορηγήθηκαν 31 αθλητικοί και 19 πολιτιστικοί σύλλογοι με ποσά 88.750€ και 54.776€ αντίστοιχα, καθώς και 18 ιεροί ναοί με το ποσό των 222.059,03€. Με την καλή οικονομική διαχείριση προϋπολογίστηκαν 490.000€ και στο 2019 για την επιχορήγηση συλλόγων και Ν.Π.Δ.Δ.

Αυτό όμως που μπορεί κάθε δημότης να διαπιστώσει ο ίδιος είναι οι μειώσεις που έγιναν στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, όπως και στον φόρο ηλεκτροδοτημένων χώρων. Εδικά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εφαρμόστηκε ειδική μείωση από 30% έως 50% ή πλήρης απαλλαγή τους από τα τέλη. Με τις μειώσεις εξορθολογήσαμε τα τέλη για να άρουμε τις αδικίες που υπήρχαν και ταυτόχρονα στηρίξαμε σημαντικά τους συνδημότες μας σε μια δύσκολη εποχή, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Πέρα από το οικονομικό χαρτοφυλάκιο, στις αρμοδιότητές σας εντάσσεται και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Εχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

Κατ’ αρχήν θα επισημάνω ότι για πρώτη φορά επί δικής μας θητείας δημιουργήθηκε Μητρώο Περιουσίας και έγιναν ενέργειες για τη μονιμοποίηση – τακτοποίηση 43 ακινήτων που στερούνταν αδειών οικοδομής ή είχαν προβλήματα νομιμότητας. Υποβλήθηκαν αντιρρήσεις για 73 ακίνητα, που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά στο πλαίσιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών, μετά από έλεγχο 850 ακινήτων.

Και φυσικά προχωρήσαμε στην αξιοποίηση της περιουσίας μας. Πραγματοποιήθηκε εκμίσθωση ακινήτων, με συνολική ωφέλεια για τον Δήμο ύψους 302.741,67€ και εξοικονομήθηκαν 52.570 € με τη μεταστέγαση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιόκτητα ακίνητα.

Σημαντικό ήταν ότι ξεκίνησε η οικονομική λειτουργία των κληροδοτημάτων, με την πληρωμή των οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών, έγινε η καταχώρησή τους στο Ε9 και εκμισθώθηκαν πέντε κληροδοτήματα με όφελος για τον Δήμο ύψους 68.685,00€.Και σε αυτό το επίπεδο αποδείξαμε ότι ξέρουμε να διοικούμε.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών στον Δήμο Βόλου;

Το διακύβευμα των εκλογών είναι το ίδιο το μέλλον του Δήμου Βόλου. Καταφέραμε ως δημοτική αρχή μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό να βάλουμε τις βάσεις για να οδηγήσουμε με όρους ανάπτυξης την πόλη στο μέλλον. Σε αυτή την πορεία δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε πισωγυρίσματα. Ο Βόλος επί σειρά ετών έβλεπε τα τρένα της ανάπτυξης να περνούν και να φεύγουν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επιστροφή στο «μαύρο» παρελθόν.

Εχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην περιφέρεια, όπου θα δοθεί το βάρος των παρεμβάσεών μας. Την προηγούμενη φορά δεν υποσχεθήκαμε τίποτα κι όμως κάναμε πολλά. Αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, προσαρμόζοντας τη «συνταγή» της επιτυχίας στις δημοτικές ενότητες.

Με την εκλογή σας το 2014 ως δημοτικός σύμβουλος ήσασταν ο νεότερος εκλεγμένος της ομάδας πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Σήμερα ζητάτε εκ νέου την ψήφο των πολιτών. Για ποιο λόγο να επιλέξουν εσάς;

Οταν το 2014 οι συνδημότες μου με έστελναν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου είχα τον ενθουσιασμό του νέου. Ως γνήσιος εκπρόσωπος της νέας γενιάς, που με εμπιστεύτηκε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και μάλιστα σε θέσεις ευθύνης και τον ευχαριστώ γι’ αυτό, απέδειξα ότι όταν υπάρχουν γνώσεις και διάθεση για προσφορά, υπάρχει αποτέλεσμα. Σήμερα ο ενθουσιασμός εξακολουθεί να υπάρχει. Ενας ενθουσιασμός που πλέον «παντρεύτηκε» με πολύτιμη εμπειρία. Με δεδομένη τη διάθεσή μου για προσφορά πιστεύω ότι συγκεντρώνω τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να συμβάλλω από την πλευρά μου στο «στοίχημα» της δημοτικής μας αρχής να συνεχίσει ο Βόλος στον δρόμο της «Νέας Εποχής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου