ΤΟΠΙΚΑ

«Αγκομαχά η εθνική οικονομία»

αγκομαχά-η-εθνική-οικονομία-507901

Αναγκαίες οι μαζικές επενδύσεις υπογραμμίστηκε χθες σε εκδήλωση με ομιλητές τους Ν. Χριστοδουλάκη και Π. Λιαργκόβα

Η αναγκαιότητα των μαζικών νέων επενδύσεων στην παραγωγή, που έχει μειωθεί σε ποσοστό 40% και η κρισιμότητα των εποχών σε Ελλάδα και Ευρώπη υπογραμμίστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το βιβλίο «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο: Ιστορία, Θεσμοί και Πολιτικές» των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου αποτέλεσε την αφορμή για ενδοσκόπηση στην οικονομία, με φόντο τις ευρωεκλογές.

Μεταξύ των ομιλητών ο Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι «η εθνική οικονομία αγκομαχά και θα συνεχίσει να αγκομαχά τα επόμενα χρόνια, εκτός αν γίνει μια μεγάλη αλλαγή στον τομέα των επενδύσεων».

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι: «Για να γίνουν επενδύσεις χρειάζονται κανόνες και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ενσκήψουν στο πρόβλημα αντί να μάχεται η μια την άλλη έτσι ώστε να αποκομίσει βραχυχρόνια οφέλη». Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο σκοπός μιας σοβαρής κυβέρνησης πρέπει να είναι πως θα κάνει τους αδύναμους, τους ανέργους, ικανούς να έχουν μια θέση εργασίας και ένα αξιοπρεπή μισθό και όχι πως θα συμπληρώνουν αιτήσεις για να παίρνουν επιδόματα».

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης οι Νίκος Κυριαζής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Π.Θ., Θεόδωρος Μεταξάς αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Π.Θ. και Παναγιώτης Λιαργκόβας καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρώην επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.

Παραθέτοντας την άποψή του για την οικονομία σε συνάρτηση με την Ευρώπη, ο κ. Λιαργκόβας εξέφρασε την ανησυχία του για την Ευρώπη. Αναλύοντας το σκεπτικό του είπε ότι «επειδή τα τελευταία χρόνια είδαμε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβει γενναίες αποφάσεις σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, αυτό προκάλεσε ενδεχομένως την απομάκρυνση μερικών κοινωνικών ομάδων και την δημιουργία του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος».

Παράλληλα επισήμανε ότι οι καιροί είναι κρίσιμοι γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα προκύψει θα λάβει αποφάσεις για πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν και στη χώρα μας. «Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα και αυτοί που θα τα διαχειριστούν πρέπει να είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τεχνικές λεπτομέρειες, γνωρίζουν την λειτουργία της Ευρωπαϊκής επιτροπής, ενδεχομένως οικονομικά ζητήματα και μπορούν να προτείνουν έτσι τις καλύτερες δυνατές λύσεις για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και τους Ελληνες» είπε.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και χαιρετισμό απηύθυναν οι Μιχάλης Ζουμπουλάκης καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Π.Θ. και Αννίτα Πρασσά δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας. Αναφερόμενος στο στοίχημα των Ευρωεκλογών ο πρόεδρος του Τμήματος υπογράμμισε ότι είναι «να εκλεγούν φιλοευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις που θα θελήσουν να πάνε την Ευρώπη ένα βήμα πιο πέρα κι όχι πίσω».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημιακοί και αρκετοί Βολιώτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου