ΤΟΠΙΚΑ

Γεωργία Μποντού- Τοκαλή: Προσφορά με όρους εθελοντισμού

γεωργία-μποντού-τοκαλή-προσφορά-με-όρ-508005

Η πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Η θητεία της πρώην αντιδημάρχου Γεωργίας Μποντού – Τοκαλή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζεται από όρους προσφοράς και εθελοντισμού. Ηταν εκείνη που ηγήθηκε της προσπάθειας για τη μετατόπιση του πεσσού από την Αθηνών δίνοντας τέλος σε ένα πρόβλημα που χρόνιζε, που ανέλαβε την ευθύνη για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για τον Δήμο Βόλου, η αντιδήμαρχος που γνωρίζοντας εκ των έσω, ως εκπαιδευτικός και η ίδια, τα προβλήματα της παιδείας, δρομολόγησε παρεμβάσεις. Και όλα αυτά ως άμισθη αντιδήμαρχος. Η Γεωργία Μποντού – Τοκαλή κατέρχεται στις εκλογές ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αχιλλέα Μπέου «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική» για να συνεχίσει να προσφέρει.

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κυρία Τοκαλή υπηρετήσατε τρία χρόνια ως αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού στον Δήμο Βόλου. Πού θεωρείτε ότι συμβάλλατε περισσότερο στον τομέα της παιδείας;

Στη διάρκεια της θητείας μου στο επίκεντρο της πολιτικής ήταν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς όλοι όσοι δηλαδή συνθέτουν την «εκπαιδευτική οικογένεια».

Ως εκπαιδευτικός και η ίδια βιώνω προσωπικά τις δυσκολίες που υπάρχουν και πέρα από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν και συνέβαλαν αποφασιστικά στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων, σημαντική ήταν η πρωτοβουλία που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή και δρομολογήσαμε διαδικασίες για την διακριτική καταγραφή μαθητών που αδυνατούσαν να προμηθευτούν το καθημερινό τους κολατσιό. Ενα κολατσιό που πρωτοποριακά ο Δήμος παρέχει μέσα από τα σχολικά κυλικεία, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, χωρίς κίνδυνο στιγματισμού τους.

Τεθήκατε επικεφαλής της προσπάθειας για την διεκδίκηση από τον Δήμο Βόλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Τι σας άφησε αυτή η εμπειρία;

Ηταν πολύ μεγάλη η ευθύνη που μου ανατέθηκε από τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο και πολύ μεγάλη πρόκληση. Ηγήθηκα της προσπάθειας διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για τον Δήμο Βόλου που ήταν υποψήφιος ανάμεσα σε 14 πόλεις.

Ηταν ένα δύσκολο εγχείρημα για το οποίο δεν είχε γίνει καμία προεργασία. Δεν θέλησα να επιβαρύνω οικονομικά τον προϋπολογισμό του δήμου και στο πλαίσιο αυτό ενεργοποίησα εθελοντές και το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης απ’ όλους τους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο αναδείχθηκε και το ανθρώπινο δυναμικό μας και προβάλλαμε τον εθελοντισμό ως στοιχείο πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του φακέλου της υποψηφιότητας κερδίσαμε τη στήριξη απ’ όλη την πόλη, αναπτύξαμε σχέσεις με πόλεις συναγωνίστριες, ισχυροποιήσαμε τους δεσμούς μας με αδελφοποιημένες και μη πόλεις του εξωτερικού από τις οποίες είχαμε και δηλώσεις στήριξης.

Μπορεί να μην κερδίσαμε τον τίτλο, το όφελος όμως ήταν πολλαπλό: ο Βόλος εντάσσεται στο δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων που διεκδίκησαν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπη, κέρδισε σε διεθνή προβολή και προσωπικά καμαρώνω που μέσα από αυτή την προσπάθεια «ξαναγεννήθηκε» η Συμφωνική Ορχήστρα και ξεκινούν έργα ζωτικής σημασίας τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στον φάκελο της υποψηφιότητάς μας όπως είναι η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου και η δημιουργία Μουσείου της Αργούς.

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση της τρίχρονης θητείας σας;

Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν η ικανοποίηση ενός αιτήματος 40 και πλέον ετών που μου ανατέθηκε από τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο: της μετατόπισης του πεσσού στη θέση «Δόντια» στην Αθηνών στο ύψος των Αλυκών.

Ξεκίνησα τη διαδικασία συντονισμού ενεργειών μεταξύ του Δήμου Βόλου, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, συμμετείχα σε αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις εργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού, άσκησα πιέσεις για την επίσπευση των διαδικασιών και τη διαβίβαση της έκθεσης- μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων και ανέλαβα την ευθύνη της υποστήριξης των θέσεων του Δήμου ενώπιον των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σε μία δύσκολη συνεδρίαση.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων την απομάκρυνση του ανατολικού πεσσού και την τοποθέτησή του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Στα επιχειρήματα που χρησιμοποίησα δεν ήταν μόνο ο βαρύς φόρος αίματος που έχει πληρωθεί στο συγκεκριμένο σημείο. Ηταν και η ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του ίδιου του μνημείου.

Κυρία Τοκαλή, κατοικείτε κι εσείς η ίδια σε δημοτική ενότητα. Η αντιπολίτευση «χρεώνει» στη δημοτική αρχή ότι φρόντισε μόνο το κέντρο βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις δημοτικές ενότητες. Ποια η εικόνα που έχετε εσείς;

Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή στόχευσε αρχικά στο κέντρο, καθώς είναι διαφορετικά τα πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και γιατί το κέντρο είναι η πρώτη εικόνα ενός Δήμου. Καταφέραμε να βελτιώσουμε όχι μόνο την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά όλος ο Δήμος Βόλου να γίνει πόλος έλξης σε όλα τα επίπεδα.

Θα σας πω το εξής: αν στην πρώτη μας θητεία αποδείξαμε τι μπορεί να γίνει στον Βόλο που απέκτησε ταυτότητα και είναι πλέον προορισμός, στη δεύτερη θητεία θα αποδείξουμε τι μπορεί να γίνει στις δημοτικές ενότητες. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος για τον οποίο θέτω εκ νέου υποψηφιότητα: για να μπορέσω να προσφέρω στις δημοτικές ενότητες ως κάτοικος και η ίδια μιας από αυτές γνωρίζοντας σε βάθος πού «πονάει» κάθε μία και τι πρέπει να γίνει.

Την επόμενη Κυριακή θα δώσετε τη μάχη του σταυρού και θα ζητήσετε από τους συνδημότες σας να σας τιμήσουν με την ψήφο τους. Για ποιο λόγο να επιλέξουν εσάς;

Ζητάω την υποστήριξη των συμπολιτών μου γιατί θέλω να προσφέρω στην πόλη μου. Μέσα από την προσωπική όσο και την επαγγελματική μου πορεία αλλά και την τρίχρονη θητεία μου στην αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού, έχω δώσει δείγματα γραφής ότι μπορώ να προσφέρω με ευθύνη, ήθος και εργατικότητα.

Η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί για μένα μια μορφή εθελοντισμού και όχι μια μορφή επαγγελματικής αποκατάστασης, γι’ αυτό και επέλεξα να είμαι άμισθη αντιδήμαρχος και χωρίς υπηρεσιακό αυτοκίνητο.

Θέλω, μπορώ να συνεχίσω, έχω να προσφέρω ακόμη πολλά αρκεί να έχω τη δύναμη που θα μου δώσουν οι συμπολίτες μου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου