ΤΟΠΙΚΑ

Μπήκαν συνεργεία στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου

μπήκαν-συνεργεία-στο-δημοτικό-θέατρο-508371

Υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και άρχισαν οι εργασίες, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια

Μετά από 11 χρόνια εγκατάλειψης το Δημοτικό Θέατρο Βόλου ετοιμάζεται να «αναγεννηθεί» και η πόλη να αποκτήσει και πάλι το «σπίτι του πολιτισμού» που στερήθηκε. Την Παρασκευή το πρωί, οι περιφράξεις απομακρύνθηκαν, τα σκουπίδια μαζεύτηκαν και τα συνεργεία μπήκαν στον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου προκειμένου να ξεκινήσουν τις εργασίες ανακαίνισής του που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Οπως είναι γνωστό το Δημοτικό Θέατρο Βόλου παρέμενε κλειστό από το 2008 οπότε και σε εργασίες αντικατάστασης κουφωμάτων διαπιστώθηκε πρόβλημα στατικής επάρκειας. Από τότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες αποκατάστασης του κτιρίου που αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Πάνου Τσολάκη, είναι δυναμικότητας περίπου 1.000 θέσεων και άνοιξε επίσημα τις πύλες του στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Οι εργασίες που προβλέπονται σχετικά με τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου αφορούν πρώτον την ενίσχυση των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα και δεύτερον την αποκατάσταση των βλαβών και αστοχιών που εντοπίσθηκαν λόγω της οξείδωσης οπλισμών και ενανθράκωσης του σκυροδέματος. Η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου αφορά σε εργασίες αποξηλώσεων κουφωμάτων και φθαρμένων στοιχείων, αποκαταστάσεις τοιχοποιιών, επιστρώσεις δαπέδων (φουαγιέ, W.C., σκηνής και βοηθητικών χώρων), νέες επενδύσεις και αντικατάσταση κουφωμάτων. Στις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες περιλαμβάνεται νέα εγκατάσταση τόσο κλιματισμού όσο και θέρμανσης, νέες εγκαταστάσεις ύδρευσης-αποχέτευσης, ηλεκτρολογικών, πυρασφάλειας, καθώς και συστήματα θεατρικού φωτισμού και οπτικοακουστικών συστημάτων.

Με το κομπρεσέρ ο Αχιλλέας Μπέος

«Στην τελική ευθεία για να ανοίξει και πάλι η αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου βρισκόμαστε από σήμερα (σ.σ. χθες) με την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο και την έναρξη των εργασιών για επισκευή – ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και ανακαίνισής του. Ο πολιτισμός στην πόλη μας βρίσκει και πάλι σύντομα το σπίτι του», τόνισε ο δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος συμβολικά μπήκε πρώτος στο υπό ανακατασκευή κτίριο, μαζί με τα συνεργεία.

Ο κ. Μπέος τόνισε ότι «το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, σύμβολο πολιτισμού της πόλης, είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του, με αποτέλεσμα ο Βόλος και η περιοχή να χάσουν μία μεγάλη πολιτιστική σκηνή. Από το 2008 είχε αφεθεί στην τύχη του και παρέμενε ένα κουφάρι, εστία μόλυνσης και στέκι περιθωριακών ατόμων, αλλά ήλθε η ώρα να αναβιώσουν οι μεγάλες του στιγμές». Οπως υπογράμμισε ακόμη ο δήμαρχος Βόλου το έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, είναι προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ θα ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών. Οι επιπλέον εργασίες που απαιτούνται, ύψους δύο εκατομμυρίων επτακοσίων χιλιάδων ευρώ, θα καλυφθούν από ιδίους πόρους του Δήμου Βόλου.

Επιλογή Ευθύνης: «Αμόκ προεκλογικού παλαιοκομματισμού»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δημάρχου Βόλου, η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης» κάνει λόγο για «αμόκ προεκλογικού παλαιοκομματισμού που έχει καταλάβει τον απερχόμενο δήμαρχο» και αναφέρεται στις ενέργειες που έγιναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή:

«Η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη το 2011 που ανέλαβε, βρήκε το έργο της ανακαίνισης του Θεάτρου σταματημένο. Χωρίς χρονοτριβή προκήρυξε διαγωνισμό για την εκπόνηση στατικής μελέτης αποτίμησης και ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού. Στις 31-05-2012, υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και, στις 30-04-2013, παραλήφθηκε η μελέτη από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στις 02-08-2013, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους Δήμους, προκειμένου να προτείνουν για ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός ώριμου για άμεση δημοπράτηση, αναπτυξιακού χαρακτήρα έργου. Η πρόταση έπρεπε να υποβληθεί μέσα σε λίγες μέρες, μέχρι τις 30-08- 2013.

Επιπλέον, ο Π. Σκοτινιώτης εξασφάλισε και τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μιχελάκη για το έργο, σε συνάντηση μαζί του, στις 23-08-2013. Τα πράγματα βέβαια ακολούθησαν τους γνωστούς ρυθμούς του ελληνικού κράτους, ήλθαν μετά από λίγους μήνες οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, η αντικατάσταση του κ. Μιχελάκη, λίγες μόλις μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές, και από τότε άρχισαν να μετράνε τα χαμένα χρόνια. Χαμένα χρόνια που βαρύνουν αποκλειστικά την απερχόμενη δημοτική αρχή. Εννοείται ότι όση σχέση έχουν τα μπρόκολα με τις μπαλαντέζες, άλλη τόση σχέση έχει και ο απερχόμενος δήμαρχος με τον πολιτισμό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου