ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες στην «πορεία των ζωντανών»

βολιώτες-στην-πορεία-των-ζωντανών-509337

Ομάδα εκπροσώπων της πόλης στα στρατόπεδα Αουσβιτς και Μπιρκενάου

Δυναμικό «παρών» έδωσε ο Βόλος στη διεθνή διοργάνωση της «πορείας των ζωντανών» – «March of the Living», που γίνεται κάθε χρόνο από το 1988 στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και είχε φέτος ως τιμώμενη χώρα την Ελλάδα.

Η φετινή πορεία είχε τη σημαντική ιδιαιτερότητα ότι ηγούνταν ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος κλήθηκε πρώτος και εκφώνησε σημαντικό λόγο ενώπιoν χιλιάδων ανθρώπων από όλες τις χώρες που συμμετείχαν.

Στις 2 Μαΐου ξεκίνησε η «πορεία των ζωντανών» από το κεντρικό στρατόπεδο του Αουσβιτς και κατέληξε στο Μπιρκενάου (απόσταση τριών χιλιομέτρων), όπου εξοντώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, επικεφαλής διακομματικού κλιμακίου της Βουλής.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) κ. Δαυίδ Σαλτιέλ. Ο σοφολογιότατος ραβίνος Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν. Ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κ. Σαμουήλ – Μάκης Μάτσας.

Ο διευθυντής του γραφείου του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου στη Γενεύη κ. Λεόν Σαλτιέλ. Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Σίμος Μπενσασσών.

Συμμετείχαν επίσης ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, εκπρόσωπος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σοφία Κανταράκη, η εκπρόσωπος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μ. Δημητριάδος κ. Τάνια Αβέλλα και ο γεν. γραμματέας του Ορθόδοξου Δικτύου κ. Απόστολος Βαβύλης. Ιδιαίτερα σημειώνεται η παρουσία του κ. Εμμανουήλ Τουφεξή, γενικού διευθυντή της φιλανθρωπικής οργάνωσης AGAPE – ΑΓΑΠΗ, η οποία κάλυψε τη δαπάνη των συμμετεχόντων από τον Βόλο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σχεδόν ολοκληρωτική εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από τους ναζί, της «Μάντρε ντε Ισραέλ» (Μητέρα του Ισραήλ) , όπως χαρακτηριζόταν η πόλη την εποχή της άνθισης μιας από τις σημαντικότερες εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο. Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο και έγινε επίσης αναφορά στο μοναδικό παράδειγμα διάσωσης του συνόλου των Εβραίων της Ζακύνθου κατά την περίοδο του Ολοκαυτώματος.

Επίσης, η αποστολή από τον Βόλο συμμετείχε στα εγκαίνια του ελληνικού εκθεσιακού χώρου (περιπτέρου) αφιερωμένου στους Ελληνες Εβραίους, που στάλθηκαν στο Αουσβιτς, που έγιναν από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση στο Block 18.

Το Σάββατο 4 Μαΐου η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε στα στρατόπεδα Αουσβιτς και Μπιρκενάου από τον καταξιωμένο ερευνητή Γιώργο Πηλιχό, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά με τα δύο στρατόπεδα συγγράφοντας ένα μεγάλο και αναλυτικό αφιέρωμα για αυτά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου