ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτικό SOS για το νερό στη Θεσσαλία

πολιτικό-sos-για-το-νερό-στη-θεσσαλία-851206

Με αιχμές για την απουσία πολιτικής σε επίπεδο περιφέρειας, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ενιαία και συντονισμένα στη Θεσσαλία μίλησε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.
«Σκοπός –δήλωσε- είναι να εκπέμψουμε ένα πολιτικό SOS για το νερό, το οποίο βασίζεται σε στέρεα επιστημονικά δεδομένα», υπογραμμίζοντας ότι έως σήμερα δεν έχει αναδειχθεί κοινή πολιτική σε επίπεδο περιφέρειας για τα νερά του Αχελώου, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα νερά της Κάρλας, τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων.
Σύμφωνα με τον νομάρχη η λειψυδρία βρίσκεται ήδη προ των πυλών και αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν έδωσε έμφαση στον έλεγχο των γεωτρήσεων και των νιτρικών, στην κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, στην επίσπευση του έργου της λίμνης Κάρλας.
«Όλα αυτά αποτελούν τους άξονες μιας κοινής πολιτικής για τα νερά σε επίπεδο Περιφέρειας. Η προσπάθεια που ξεκίνησε στη Μαγνησία, όπως και σε άλλους νομούς της Θεσσαλίας, στόχος είναι να ολοκληρωθεί με μία σύσκεψη όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και επιστημονικών φορέων της Περιφέρειας, για να χαράξουμε επιτέλους μια κοινή πολιτική για τα νερά. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με όρους περιφερειακής συνείδησης και όχι τοπικούς και τοπικιστικούς», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.
Την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα κίνημα για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων υπογράμμισε η βουλευτής Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση.
Ένα νέο κίνημα για τα νερά, όπως τόνισε, που θα βάλει στο προσκήνιο την εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία έχει θεσπιστεί από το 2003 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, Περιφερειακό Συμβούλιο Υδάτων και εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων για το νερό.

Καμπανάκι κινδύνου
«Κρούουμε επί σειρά ετών με τις εισηγήσεις μας τον κώδωνα του κινδύνου, προτείνοντας λύσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης, την αντικατάσταση αρδευόμενων καλλιεργειών με ξηρικές και προ πάντων τη σωστή διαχείριση», τόνισε ο γεωπόνος τ. προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών της ΝΑΜ Νίκος Μανούδης.
Τα στοιχεία, είπε, που προκάλεσαν ανησυχία, ήταν η ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των γεωτρήσεων, το ανεξέλεγκτο βάθος διάτρησης και κυρίως ο ανεξέλεγκτος αριθμός των αρδευόμενων εκτάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στη Μαγνησία οι γεωτρήσεις το 1980 ήταν 76, ενώ το 2004 ανήλθαν στις 4.009!.
Για αποσπασματικές ενέργειες, στοιχειώδης ή κακός προγραμματισμός, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και σπατάλη πόρων έκανε λόγο ο γεωπόνος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Ελλάδος Νίκος Γκούμας, αναφερόμενος στην αξιοποίηση των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρακτικής και της νοοτροπίας που επικρατεί είναι η νομιμοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων.
Στις κλιματολογικές παραμέτρους αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαλέζιος, τονίζοντας ότι η μεγάλη αγροτική χρήση νερού στη Θεσσαλία δημιουργεί σχεδόν μόνιμες συνθήκες λειψυδρίας, δηλαδή διαρκούς επικινδυνότητας έλλειψης νερού και μη κάλυψης της ζήτησης στην περιοχή.
Από το ΕΘΙΑΓΕ ο Θ. Καριώτης επισήμανε παρουσίασε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν και τα οποία πρέπει να τύχουν ευρείας αποδοχής, κυρίως των αγροτών. Έμφαση έδωσε στην εξειδίκευση στόχων για την καταπολέμηση της απερήμωσης, οι οποίοι πρέπει να είναι υλοποιήσιμοι. Σημείωσε δε ότι τα προβλήματα αυτής της κατηγορίας δεν λύνονται με στενά τοπικιστικά κριτήρια ή συμφέροντα.
Για την ρύπανση και την υποβάθμιση της ποιότητας των υπόγειων νερών μίλησε ο χημικός Αλ. Γούναρης, υπογραμμίζοντας ότι η ρύπανση ή η μόλυνση των νερών μπορεί να αποβεί απαγορευτικός παράγοντας στη χρήση του νερού και να δημιουργήσει κινδύνους στη δημόσια υγεία.
Δυνατότητες εξοικονόμησης νερού παρουσίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος. Συγκεκριμένα, ανέλυσε τη χρήση μεθόδων μειωμένης κατεργασίας του εδάφους, με την εισαγωγή στην αμειψισπορά χειμερινών μη αρδευόμενων καλλιεργειών και τη χρήση νέων τεχνολογιών για ακριβέστερη εφαρμογή του αρδευτικού νερού.
Οι συνέπειες από την χωρίς προηγούμενο εντατική άντληση και υπερεκμετάλλευση των υδροφόρων στρωμάτων είναι ζοφερές, τόνισε στην ομιλία του ο Γεωλόγος της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων της ΝΑΜ Απόστολος Δημουλάς. «Κάτω από αυτή τη δυσμενή πραγματικότητα αποτελεί μονόδρομο ανά λεκάνη απορροής η κατασκευή λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων, καθώς και η εφαρμογή τεχνητού εμπλουτισμού του υπόγειου δυναμικού», συμπλήρωσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου