Συγκινητικές στιγμές στη Συκή

Τελευταία ενημέρωση: 2019-05-15, 19:39:07
Συγκινητικές στιγμές στη Συκή

Το μνημείο κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου

 

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκαν στη Συκή, το πρωί της περασμένης Κυριακής, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 27 Μαρτίου 1944. Οι εκτελεσθέντες μεταφερθήκαν οδικώς από χωριά του Ανατολικού Πηλίου και εκτελέστηκαν με χαρακτηριστική ψυχρότητα στο ρέμα Μπουρμπουλήθρα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολλών ντόπιων που κρύβονταν εκεί. Το μνημείο κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Πλήθος κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών, παρευρέθηκε για να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα μετά από 75 χρόνια.

Η τελετή άρχισε με το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής κ. Στέφανο Ι. Βαούτη και την αναφορά των κινήτρων του Συλλόγου για τη δημιουργία του μνημείου. Μιας και το αρχικό μνημείο που κατασκεύασαν οι συγγενείς των εκτελεσθέντων, λίγο μετά την λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκεται μέσα σε δυσπρόσιτη ρεματιά, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε να δημιουργηθεί ένα ομοίωμά του σε κεντρικό σημείο της Συκής και συγκεκριμένα στον πευκώνα στην είσοδο του χωριού, δίπλα από το ξωκλήσι της Παναγίας, ώστε να είναι προσβάσμο σε όλους. Στόχος όλων μας είναι το τραγικό αυτό συμβάν να γίνει ευρέως γνωστό και να μην ξεχαστεί από τις επόμενες γενιές η θύμησή του».

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τους ιερείς π. Θεοχάρη Αλαμάνα και π. Κων. Χατζημητούλα, οι οποίοι έκαναν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και ακολούθησαν ιστορικές αναφορές στο τραγικό γεγονός από τον γραμματέα του Συλλόγου και απόφοιτο τμήματος Ιστορίας κ. Ιωάννη Γκουμάκη και τον κ. Λάζαρο Εγνατιάδη ο οποίος είναι εγγονός ενός από τους εκτελεσθέντες, του Λάζαρου Κιουλούμουγλου ή Κιολούμογλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος συγγενών των εκτελεσθέντων, καθώς και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι βουλευτές του Νομού κ. Μάκης Μπαλλής, κ. Χρήστος Μπουκώρος, κ. Κώστας Στεργίου, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νικόλαος Φουρτούνας και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου, ο δημοτικός σύμβουλος Ζαγοράς -Μουρεσίου Ανέστης Αλτίνης εκ μέρους του δημάρχου, πρόεδροι και μέλη από τα Τοπικά Συμβούλια Τσαγκαράδας, Ανήλιου, Αγ. Δημητρίου, Μουρεσίου, Ξουριχτίου, Κισσού, Αφετών, Αργαλαστής και Συκής, καθώς και μέλη πολλών Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων του Πηλίου.

Κοινός παρονομαστής στις ομιλίες όλων ήταν η ευχή «η χώρα μας να μην ξαναζήσει ποτέ παρόμοιες καταστάσεις από ξένους κατακτητές και η αντίδραση και απομόνωση που πρέπει να επιδείξουν η σύγχρονη κοινωνία σε φαινόμενα αντισημιτισμού, φασιστικής συμπεριφοράς και ρατσιστικής βίας».

Ακρως συγκινητικές οι στιγμές κατά τις οποίες όλοι μαζί οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν από κοινού ένα στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσθέντων και το συμβολικό άναμμα 14 κεριών κατά το προσκλητήριο των νεκρών. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Υμνου με ταυτόχρονη έπαρση της ελληνικής σημαίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης» ευχαριστεί θερμά «όλους όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή, επώνυμους και ανώνυμους, αλλά πολύ περισσότερο τους συγγενείς των εκτελεσθέντων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, αλλά και όλους που βοήθησαν ή πρόσφεραν το οτιδήποτε για τη δημιουργία του μνημείου που στο εξής πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα σημαντικό σημείο μνήμης όχι μόνο για το χωριό μας, τη Συκή, αλλά και για ολόκληρο το Πήλιο».

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
2
=