ΤΟΠΙΚΑ

Με ρυθμούς χελώνας η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

με-ρυθμούς-χελώνας-η-υποβολή-φορολογι-510906

Μετά τις εκλογές αναμένεται να ξεκινήσει η κατάθεσή τους με εντονότερο ρυθμό

Με χαλαρούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2018, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη 28 Μαρτίου. Μέσα σε ενάμιση μήνα λιγότεροι από το ένα έκτο των φορολογουμένων στον νομό έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με αποτέλεσμα οι φοροτεχνικοί να απευθύνουν έκκληση προς τους φορολογούμενους να επισπεύσουν και να μην αφήσουν την υποχρέωση για τακτοποίηση την τελευταία στιγμή.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Νίκος Πουμάνας ενημέρωσε ότι μέχρι προ ολίγων ημερών από σύνολο περίπου 120.000 υπόχρεων φορολογούμενων στη Μαγνησία, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είχαν υποβάλει μόνο οι 17.000.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι φορολογούμενοι είχαν δώσει έμφαση στην τακτοποίηση του «πόθεν έσχες» και οι επαγγελματίες στην υποβολή του ΦΠΑ που γίνεται κάθε μήνα και κάθε τρίμηνο.

Ενας μικρός αριθμός φορολογουμένων, επισήμανε, κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι και σε ακόμη πιο μικρό βαθμό μισθωτοί, υπέβαλε τις φορολογικές του δηλώσεις.

Ο κ. Πουμάνας λέει ότι οι φοροτεχνικοί αναμένουν η υποβολή να συνεχιστεί με μεγαλύτερη συχνότητα μετά τις εκλογές, καθώς τώρα όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα εκεί.

Ομως, προειδοποιεί ότι αν οι φορολογούμενοι σπεύσουν για την υποβολή την τελευταία στιγμή, τότε θα υπάρξουν προβλήματα λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που θα έχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή συνεχίζεται μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές. Ωστόσο, για πρώτη χρονιά σε κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους θα γίνεται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Ενα για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Στη φορολογική δήλωση δηλώνονται και τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb.

Επιπλέον, στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για την διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.

Τέλος, οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου