ΤΟΠΙΚΑ

Αρειος Πάγος: Δεν υπάρχει καταπάτηση έκτασης του Δημοσίου στις Νηές

αρειος-πάγος-δεν-υπάρχει-καταπάτηση-έ-510984

Στο κενό η καταγγελία Γ. Καρατζαφέρη κατά του Μητροπολίτη και των επενδυτών – Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι η έκταση ανήκει στην Εκκλησία

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επένδυση για την ανέγερση σύνθετου καταλύματος 868 κλινών με ξενοδοχείο πέντε αστέρων στις Νηες. Ο Αρειος Πάγος με αμετάκλητη απόφασή του αναγνώρισε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να εγείρει δικαιώματα. Η καταγγελία που είχε κάνει ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού το 2009 ότι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας Golfing Developments συνέταξαν με συμβολαιογράφο των Αθηνών ένα ψευδές συμβόλαιο, με το οποίο εμφάνισαν περιουσία του δημοσίου σαν της Εκκλησίας, έπεσε στο κενό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η επίμαχη έκταση ανήκει στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς και κατά συνέπεια στην Ιερά Μητρόπολη. Η εισαγγελική έρευνα που έγινε το 2009 οδήγησε την υπόθεση στην κύρια ανάκριση και μετά την άσκηση διώξεων εισήχθη για συζήτηση στον Αρειο Πάγο.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο σημειώνει ότι «συμπερασματικά από το σύνολο του αποδεικτού υλικού που συγκεντρώθηκε προκύπτει ότι η Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς είχε την έκταση στην ιδιοκτησία της από το έτος 1974.Το Ελληνικό Δημόσιο θεμελιώνει δικαιώματα μόνο στην έκταση των 10.629 στρεμμάτων, που απαλλοτρίωσε και διάνειμε για την αποκατάσταση των κτηνοτρόφων».

Καταλήγει έτσι ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να μπορούν να στηρίξουν την κατηγορία ότι υπάρχει καταπάτηση ή παράνομη ιδιοποίηση κατά του Δημοσίου από την οποία προξενήθηκε ζημία άνω του ποσού των 150.000 ευρώ.

Η απόφαση λύνει τα χέρια της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και δίνει ώθηση στην υλοποίηση της επένδυσης μετά από σειρά ετών.

Το αμετάκλητο βούλευμα εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο και για τη συζήτηση του ιδιοκτησιακού της επένδυσης στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, που αναμένεται να συνεδριάσει μετά τις εκλογές για να αποφασίσει εάν το Δημόσιο έχει δικαιώματα.

Επισημαίνεται ότι για την επένδυση έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες που απαιτούνται.

Μετά την έκδοση του βουλεύματος ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Βασιλικός τονίζει: «Με το με αριθμό 478/2019 αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών απορρίφτηκαν όλες οι κατηγορίες που ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γεώργιος Καρατζαφέρης είχε αποδώσει το έτος 2009 στη Μητρόπολη Δημητριάδος και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που θα υλοποιήσει την επένδυση στις Νηες σε έκταση ιδιοκτησίας της Εκκλησίας».

Οπως επισήμανε «οι αβάσιμες αυτές κατηγορίες είχαν επαναληφθεί πολλές φορές τότε από διάφορα πρόσωπα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ και είχε εκδοθεί και πόρισμα από τον τότε προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Νομού Μαγνησίας, που είχε διατυπώσει την άποψη ότι η έκταση στις Νηες ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι είχαν τεθεί υπόψη του οι τίτλοι ιδιοκτησίας της Εκκλησίας και πλήθους διοικητικών εγγράφων».

«Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με αιτιολογία πλήρη, σαφή και εμπεριστατωμένη αναλύει όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας στην έκταση στις Νηες και τα διοικητικά έγγραφα που προσκομίστηκαν και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έκταση στην οποία θα υλοποιηθεί η επένδυση ανήκει αναμφισβήτητα στην Εκκλησία, ότι η έκταση που πωλήθηκε ή εκμισθώθηκε συμπίπτει απόλυτα ως προς το εμβαδόν της με τους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η Μητρόπολη Δημητριάδος μεταβίβασε ή εκμίσθωσε ακίνητα ανήκοντα στο Ελληνικό Δημόσιο (όπως εντελώς αβάσιμα είχε ισχυριστεί ο Γεώργιος Καρατζαφέρης και όσοι άκριτα ακολούθησαν τις καταγγελίες αυτού), ότι ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα ή έστω υπόνοια αμφιβολίας σχετικά με το ιδιοκτησιακό δικαίωμα της Εκκλησίας, ούτε υπάρχει αδυναμία συσχέτισης της εκκλησιαστικής έκτασης με τους κρατικούς τοπογραφικούς χάρτες, όπως εντελώς αβάσιμα είχε ισχυριστεί ο τότε προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας. Επίσης κρίθηκε ότι η Μητρόπολη πέτυχε το υψηλότερο δυνατό τίμημα αγοράς και έτσι δίνεται αποστομωτική απάντηση σε όσους ισχυρίστηκαν ότι η Μητρόπολη ακολούθησε αδιαφανείς διαδικασίες ή αντιμετωπίζει κίνδυνο απώλειας εσόδων.

Μετά την εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι η υλοποίηση της επένδυσης μπαίνει στην τελική ευθεία και όσοι με αβάσιμες, ψευδείς κατηγορίες εμπόδισαν μέχρι σήμερα την υλοποίηση μίας πολύ σημαντικής για την περιοχή επένδυσης θα πρέπει να απολογηθούν στον λαό της Μαγνησίας για τη στάση τους», πρόσθεσε ακόμη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου