ΤΟΠΙΚΑ

Γεωργία Μποντού -Τοκαλή: Πιστή στο ραντεβού της στην Πομόριε

γεωργία-μποντού-τοκαλή-πιστή-στο-ραντ-512367

Συμμετείχε και φέτος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Αγιο Γεώργιο

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης της Νέας Αγχιάλου Βόλου με την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας, σημερινή Πομόριε της Βουλγαρίας, η δημοτική σύμβουλος Βόλου κ. Γεωργία Μποντού – Τοκαλή πραγματοποίησε επίσκεψη για πέμπτη συνεχή χρονιά στην αδελφοποιημένη πόλη, από τις 4 έως τις 7 Μαΐου, για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου και των δύο πόλεων.

Στη φετινή επίσκεψη συμμετείχε και η κ. Ευαγγελία Κουτσοβασίλη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Οξυωτών Νέας Αγχιάλου, μετά από πρόσκληση του Βουλγαροελληνικού Συλλόγου «Πομόριε – Αγχίαλος». Την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά ο δήμαρχος της Πομόριε κ. Ιβάν Αλεξίεβ και η κ. Στέφκα Αλίκοβα, πρόεδρος του Βουλγαροελληνικού Συλλόγου. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Δημαρχείο της πόλης, στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, στο ελληνικό σχολείο, καθώς και στο κεντρικό πάρκο της Πομόριε, όπου διοργανώθηκαν διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε συναντήσεις με πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, η κ. Τοκαλή ενημέρωσε για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου και προσκάλεσε τις τρεις χορωδίες της Πομόριε στο χορωδιακό φεστιβάλ της Ν. Αγχιάλου, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2019.

Κατά την κεντρική εορταστική εκδήλωση, η πρώην αντιδήμαρχος στην ομιλία της αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων και ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία.

Παράλληλα, έγιναν συζητήσεις σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού και αγροτικής ανάπτυξης με εκπροσώπους από άλλες αδελφές πόλεις της Πομόριε από Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρωσία, Τουρκία, που επίσης συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή Νέα Αγχίαλος έχει τις ρίζες της στην παλιά Αγχίαλο της Βουλγαρίας, σημερινή Πομόριε. Εχοντας συνεχή παρουσία από τον 5ο αιώνα προ Χριστού στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, οι Ελληνες της παλιάς Αγχιάλου αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους, όταν στις 30 Ιουλίου 1906 η πόλη τους κάηκε από τους Βούλγαρους και οι κάτοικοι ξεριζωμένοι κατέφυγαν στην Ελλάδα και στον τόπο που ζουν σήμερα στη Νέα Αγχίαλο.

Η αδελφοποίηση μεταξύ των δύο αυτών πόλεων οριστικοποιήθηκε το 1989. Από τότε μέχρι σήμερα και κάθε χρόνο η εδώ Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πομόριε στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την εορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Γεωργίου, ενώ αντίστοιχα η Δημοτική Αρχή της Πομόριε επισκέπτεται τη Νέα Αγχίαλο κάθε χρόνο στη Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αδελφοποίηση, γιατί οι δυο πόλεις συνδέονται με δεσμούς αίματος καθώς κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου έχουν συγγενείς στην παλιά Αγχίαλο και είναι σημαντική, μέσα από την αδελφοποίηση, η στήριξη της ελληνικής ομογένειας και του ελληνικού σχολείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου