ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός για την παρέμβαση Αρειου Πάγου για το βούλευμα Κουφοντίνα

προβληματισμός-για-την-παρέμβαση-αρε-512967

Μισή ώρα μετά την ανάρτηση ζητούνταν το απορριπτικό βούλευμα για την άδεια Δ. Κουφοντίνα

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει στον νομικό και δικαστικό κόσμο η παρέμβαση του Αρειου Πάγου για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου μετά από την απεργία πείνας που ξεκίνησε την Πέμπτη 2 Μαΐου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το εισαγγελικό βέτο στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Την περασμένη Παρασκευή νωρίς το πρωί πριν ακόμη στεγνώσει η μελάνη του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου, που δέχτηκε την προσφυγή του εισαγγελέα των φυλακών και απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα του πολυισοβίτη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», η εισαγγελέας του Άρειου Πάγου Ξένη Δημητρίου παρενέβαινε ζητώντας όλο το υλικό που υπάρχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα της εισαγγελέα του Άρειου Πάγου έφθασε στα Δικαστήρια Βόλου, στο Νοσοκομείο, στις φυλακές στις 12.03 το πρωί της Παρασκευής ενώ η γνωστοποίηση της παρέμβασης έγινε μισή ώρα νωρίτερα στις 11. 33 και μάλιστα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα «Πολίτης».

Η αστραπιαία παρέμβαση προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση. Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλο ήταν πολυσέλιδο και ανέπτυσσε σειρά προβληματισμών γύρω από το κρινόμενο θέμα.

Στους διαδρόμους των Δικαστηρίων η παρέμβαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζητούταν ευρέως.

Επισημαίνεται ότι το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου απέρριψε ομόφωνα με το υπ’ αριθμόν 93 /2019 βούλευμά το αίτημα του πολυισοβίτη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα για άδεια. Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι «ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος νέων αξιόποινων πράξεων».

Μετά την παρέμβαση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου θα εξετάσει τώρα το σύνολο των εγγράφων με ενδεχόμενο να ζητήσει την αναίρεση του βουλεύματος.

Το σκεπτικό του Δικαστικού Συμβουλίου

Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου έκρινε για τον εκτελεστή της τρομοκρατικής οργάνωσης ότι «ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να συνευρεθεί με μέλη ομάδων-οργανώσεων και να τελέσει, σχεδιάσει ή καθοδηγήσει νέες αξιόποινες πράξεις, κάνοντας κακή χρήση της άδειάς του».

Εκτίμησε ότι η έως τώρα χρήση των αδειών του ήταν καλή κατ’ επίφαση, επισημαίνοντας ότι στο πρόσωπό του δεν συντρέχουν οι τυπικές και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του Νόμου για τη χορήγηση άδειας.

Μεταξύ άλλων στην απόφασή του επισημαίνει ότι «ο κρινόμενος κατάδικος διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος όπου εκτίει την ποινή του, με οργανώσεις που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας, με το ίδιο ή παρεμφερές ιδεολογικό υπόβαθρο με αυτόν, δεδομένου ότι άλλως, αυτές δεν θα παρείχαν τόσο αυξημένης έντασης υποστήριξη προς το πρόσωπό του, εκδηλούμενη όχι με νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με έκνομες συμπεριφορές».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου