ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ενας παγκόσμιος πρωταθλητής στον πολιτικό στίβο

ενας-παγκόσμιος-πρωταθλητής-στον-πολ-514482

Πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου επί σειρά ετών, πανελληνιονίκης 56 φορές σε κωπηλασία και bodybuilding, ο Βασίλης Ζαχείλας εκπροσωπεί επάξια τον Βόλο στο αθλητικό στερέωμα, έχοντας καταγράψει τη δική του, γεμάτη διακρίσεις πορεία.

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

Γεννημένος στον Βόλο, μεγάλωσε με τα ιδεώδη του αθλητισμού, εκκινώντας σε ηλικία 10 ετών την ενασχόλησή του με την κολύμβηση και αργότερα με την κωπηλασία, που διακρίθηκε σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

Παράλληλα, ασχολήθηκε ενεργά με το fitness, ενώ είναι εξειδικευμένος γυμναστής, διατροφολόγος, αυτοδύτης και ναυαγοσώστης, κατέχοντας πιστοποιητικό ΚΑΡΠΑ για πρώτες βοήθειες, αλλά και βεβαίωση τεχνικού ασφαλείας. Εξάλλου, εδώ και 35 χρόνια, δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως ελεύθερος επαγγελματίας, κατέχοντας το δικό του γυμναστήριο, που παραμένει σημαντικός και αναλλοίωτος ανά τα χρόνια χώρος άθλησης στον Βόλο.

Από το 1986 αρχίζει να ασχολείται με το body building, καταγράφοντας αμέτρητες διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, διαφημίζοντας τον Βόλο και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, λόγω και των πολυάριθμων ταξιδιών που έχει πραγματοποιήσει, προκειμένου να συμμετέχει σε διοργανώσεις.

Ο Βασίλης Ζαχείλας έχει κερδίσει τον σεβασμό, αποδεικνύοντας σε ολόκληρη την αθλητική του σταδιοδρομία και την πορεία του στον χώρο ότι είναι πολυπράγμων, αεικίνητος με γνώση και σημαντική εμπειρία πάνω στις πολυδιάστατες ανάγκες του τόπου και των κατοίκων του Βόλου για αθλητισμό.

Νέο βήμα πλέον η κάθοδος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με τον συνδυασμό της Νάνσυς Καπούλα «Βόλος, Εξυπνη Πόλη», με τον Βασίλη Ζαχείλα να κατέρχεται πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο, φιλοδοξώντας να προσφέρει στην πόλη που τον γέννησε και τον ανέδειξε.

Ο ίδιος μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη σταδιοδρομία του, την ενασχόλησή του με πολυδιάστατες αθλητικές δραστηριότητες, την ανάγκη του τόπου να παράγει νέους και υγιείς αθλητές, τα όνειρά του για τον Βόλο και τις επιδιώξεις του για μία πιο ανθρώπινη και με διαρκή δυναμική πόλη.

Μιλώντας για την ενασχόλησή του με την αθλητισμό, ο πολύπειρος γυμναστής σημείωσε: «Η ενασχόλησή μου με τις αθλητικές δραστηριότητες ήρθε ως μια φυσική εξέλιξη. Μου επέτρεψε να ξεσπάω δημιουργικά, να «καθαρίζω» το μυαλό μου, να βελτιώνομαι εσωτερικά κάθε μέρα. Ο αθλητισμός και η προπόνηση είναι μια καθημερινή μάχη με τον εαυτό του καθενός, μια διαδρομή που από την αρχή έως το τέλος προσφέρει απίστευτες δυνάμεις και στιγμές, σε όποιον αποφασίζει να τον ακολουθήσει και να τον υπηρετήσει. Είναι, πιστεύω, ένα ατελείωτο ταξίδι, που διδάσκει πράγματα, που δεν μπορεί κανείς να βρει στα σχολεία, αξίες που θα ακολουθούν κάποιον σε όλη του τη ζωή».

Ο ίδιος έκανε πολύωρες προπονήσεις καθημερινά, που τον ανέβασαν στο ψηλότερο σκαλί του εκάστοτε βάθρου, είτε στην κωπηλασία, είτε στο bodybuilding και στο fitness αργότερα: «Δεν κουραζόμουν, έκανα για πολλές ώρες προπόνηση και επιζητούσα και άλλη ώρα, μέσα στα αθλητικά τερέν. Ηταν, νομίζω και ο λόγος, που κατάφερα να διακριθώ, καθώς εκεί που άλλοι απογοητεύονταν και τα παρατούσαν, εγώ μοχθούσα περισσότερο. Ετσι, ήρθαν διακρίσεις, τίτλοι, κύπελλα και μετάλλια, από τα οποία πια νιώθω χορτασμένος, χωρίς να σημαίνει πάντως ότι έχω σταματήσει την ενεργό δράση».

Ο Βασίλης Ζαχείλας συμβουλεύει τα νέα παιδιά, που τώρα ξεκινούν, να ασχοληθούν ενεργά, αρχικά με τον αθλητισμό και έπειτα με τον πρωταθλητισμό, κάνοντας σταθερά βήματα: «Ο αθλητισμός είναι το μονοπάτι που θα οδηγήσει τα νέα παιδιά σε υγιείς διαδρομές και θα τους δώσει μαθήματα και αξίες για όλη τους τη ζωή. Ο πρωταθλητισμός είναι το επόμενο επίπεδο, ένα επίπεδο που θέλει πολλή προσοχή, με βάσει τους κινδύνους που καραδοκούν, βάσει και της εμπορευματοποίησης. Δεν είναι όλοι φτιαγμένοι να αντέχουν την επιμονή και την αντοχή που χρειάζεται ο πρωταθλητισμός, όλοι όμως μπορούν να αθληθούν, να είναι υγιείς σωματικά και πνευματικά. Οι εμπειρίες που απέκτησα, όλες αυτές τις δεκαετίες στον χώρο, μου επιτρέπουν πια να προτρέπω κάθε νέο παιδί να ξεκινήσει σε αυτό τον χώρο, αλλά με σταθερότητα και με συνείδηση για τις αρετές αρχικά του αθλητισμού, αποφασίζοντας μετέπειτα για το αν θα μεταπηδήσει σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα».

Ζώντας στα γήπεδα και τους αγωνιστικούς χώρους, από μικρή ηλικία, με πικρία διακρίνει την εγκατάλειψη των αθλητικών χώρων του Βόλου, που, όπως σημειώνει, έχει εγκαταστάσεις μη αξιοποιημένες, αναντίστοιχες με το σύνολο των παιδιών, που ασχολούνται με τον αθλητισμό: «Με πικραίνει και με στενοχωρεί να βλέπω χώρους κατεστραμμένους και ρημαγμένους. Ο Βόλος είναι μια πόλη, που έχει αναδείξει κατά καιρούς σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο, με παγκόσμιες διακρίσεις. Πώς, λοιπόν, θα συνεχιστεί αυτή η παράδοση, όταν οι χώροι είναι ακατάλληλοι για άθληση, κατάσταση που ωθεί και τα παιδιά στην απογοήτευση και στην πεποίθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει; Για τα παιδιά μου, όπως κάθε Βολιώτης και Βολιώτισσα, θέλω χώρους καθαρούς και προσεγμένους, όπου η ποιοτική δουλειά των προπονητών θα μετουσιώνεται σε αποτελέσματα των παιδιών, που θα τους δίνουν κίνητρο να συνεχίσουν».

Τρανταχτό παράδειγμα, για τον ίδιο, η πλήρης εγκατάλειψη των άλλοτε κραταιών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Βόλου, που αποτελούν πυλώνα αθλητισμού και πλέον έχουν ρημάξει: «Δεμένος με το ΕΑΚ, απ’ όπου ξεκίνησα να κολυμπώ και να αθλούμαι και όντας επί 35 χρόνια, δραστηριοποιούμενος στη Νέα Δημητριάδα, βλέπω καθημερινά την εγκατάλειψη, που μου προκαλεί θυμό και οργή και μου δίνει και την κινητήριο δύναμη να κατέλθω στην πολιτική, γνωρίζοντας ότι έχω τη θέληση και τη δύναμη να αλλάξω την κατάσταση αυτή. Βλέπω το κολυμβητήριο, το τένις, το γήπεδο του μπάσκετ και το γήπεδο του ποδοσφαίρου, τις σπασμένες και φθαρμένες εγκαταστάσεις, που μου προκαλούν αποστροφή, όπως και αντίστοιχα μια σειρά από αθλητικούς χώρους ανά την πόλη. Δεν αξίζουν τα παιδιά της πόλης μας τέτοιους χώρους».

Ορμώμενος από τις τραγικές εικόνες που αντικρίζει καθημερινά, ο Βασίλης Ζαχείλας εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά, με τον συνδυασμό της Νάνσυς Καπούλα: «Πίστεψα και πιστεύω στη Νάνσυ Καπούλα γιατί είναι νέα, είναι φιλόδοξη και είναι ικανή να προσφέρει στην πόλη, εκείνο που άλλοι δεν έχουν καταφέρει. Εχει και την τεχνογνωσία και την ικανότητα να μεταμορφώσει την πόλη, από γειτονιά σε γειτονιά, να προωθήσει και να προβάλλει αξίες που έχουν εκλείψει τα τελευταία χρόνια. Ο Βόλος έχει ανάγκη τη σωστή εκμετάλλευση των αθλητικών υποδομών της και χώρων, που θα αρμόζουν και θα είναι αντάξιοι της αθλητικής της ιστορίας. Ενας Βόλος καινοτόμος, αναπτυξιακός, που θα συγκεντρώνει τα φώτα και τον θαυμασμό όλης της Ελλάδας, είναι αυτό που επιδιώκω προσωπικά, μέσα από την υποψηφιότητά μου με τον συνδυασμό της Νάνσυς Καπούλα. Από την πλευρά μου θέλω, έχω την όρεξη και τη δύναμη να προσφέρω πολύπλευρα στο κομμάτι του αθλητισμού και την προώθηση εκείνων των ιδεωδών, που ανέδειξαν και μένα τον ίδιο, αλλά και πολλές γενιές νέων παιδιών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου