ΤΟΠΙΚΑ

Υπάρχει κίνδυνος τέλεσης νέων πράξεων ~ Δικαστικό Συμβούλιο για Κουφοντίνα

υπάρχει-κίνδυνος-τέλεσης-νέων-πράξεω-516956

Απορρίφθηκε η άδεια στον πολυισοβίτη – Παρέμβαση από τον Αρειο Πάγο μετά την απόφαση

Απέρριψε χθες ομόφωνα με το υπ’ αριθμόν 93/2019 βούλευμά του το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου το αίτημα του πολυισοβίτη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα για άδεια. Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι «ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος νέων αξιόποινων πράξεων». Ωστόσο, μετά την έκδοση του βουλεύματος η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου παρενέβη και θα εξετάσει το σύνολο των εγγράφων, με ενδεχόμενο να ζητήσει την αναίρεση του βουλεύματος

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο 60χρονος πολυισοβίτης, ο οποίος από την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιεί απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόρριψη του αιτήματός του για την άδεια από τον εισαγγελέα φυλακών, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο.

Μετά το προχθεσινό αίτημά του για μεταφορά σε άλλη κλινική ή επιστροφή του στην Κασσαβέτεια, χθες με απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου μεταφέρθηκε στον πρώτο όροφο σε θάλαμο δίπλα από τη μονάδα του AIDS. Η κατάσταση της υγείας του παραμένει σοβαρή, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο, ενώ συνεχίζει να μη δέχεται τροφή και φάρμακα. Οι γιατροί τού χορηγούν υγρά ενδοφλεβίως.

Μετά την ανακοίνωση της βουλεύματος του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου προέβη σε δήλωση διά της συνηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι τελικής δικαίωσης.

Το βούλευμα του Δικαστηρίου

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου κρίνει ότι «ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να συνευρεθεί με μέλη ομάδων – οργανώσεων και να τελέσει, σχεδιάσει ή καθοδηγήσει νέες αξιόποινες πράξεις, κάνοντας κακή χρήση της άδειάς του».

Κρίνει ότι η έως τώρα χρήση των αδειών του ήταν καλή κατ’ επίφαση, επισημαίνοντας ότι στο πρόσωπό του δεν συντρέχουν οι τυπικές και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση άδειας.

Μεταξύ άλλων στην απόφασή του επισημαίνει ότι ο κρινόμενος κατάδικος διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος, όπου εκτίει την ποινή του, με οργανώσεις που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας, με το ίδιο ή παρεμφερές ιδεολογικό υπόβαθρο με αυτόν, δεδομένου ότι άλλως αυτές δεν θα παρείχαν τόσο αυξημένης έντασης υποστήριξη προς το πρόσωπό του, εκδηλούμενης όχι με νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με έκνομες συμπεριφορές.

Ειδικότερα για την κρίση της αίτησης Κουφοντίνα για άδεια το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου έλαβε υπόψη του παλαιότερες δηλώσεις του πολυισοβίτη στα ΜΜΕ, αλλά πρόσφατες και ειδικότερα αυτή στις 30 – 5 – 2018, που ανέφερε τα εξής: «Και επειδή τίποτε και ποτέ δεν μας χαρίστηκε και αυτά που αποκαλούνται δικαιώματα δεν είναι παρά οι κατακτήσεις μακρών και πολύχρονων αγώνων, η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι να ξαναπιάσουμε, μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων».

Επικαλούμενο τις δηλώσεις λέει ότι «δεν μπορεί παρά να συνάγεται αρνητικό συμπέρασμα ως προς την πορεία του σωφρονισμού του συγκεκριμένου καταδίκου. Οι δηλώσεις «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων» και «η ένοπλη δράση δείχνει το δρόμο για την κλιμάκωση του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα», οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη, δοθέντος ότι δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδρασή του υπό ορισμένες συνθήκες συναισθηματικής πίεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι η στάση του κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής αναδεικνύεται σαφώς σε βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητάς του, το οποίο καταδεικνύει μεταξύ άλλων και τον βαθμό του σωφρονισμού και της ηθικής του βελτίωσης.

Το Δικαστικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι ενδεικτικό δε στοιχείο της προσωπικότητας του εν λόγω καταδίκου είναι η παντελής και απολύτως συνειδητή έλλειψη οποιασδήποτε μεταμέλειας για τις άδικες πράξεις τις οποίες τέλεσε και τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί ως πολιτικά εγκλήματα, θέτοντας τον εαυτό του σε θέση ήρωα – πολιτικού κρατουμένου.

Προς επίρρωση επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια προηγούμενης άδειάς του στις 02.01.2019 έκανε αμέριμνος περίπατο στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα επέτρεψε να ληφθούν και να δημοσιευθούν φωτογραφίες του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σημείο πλησίον εκείνων όπου δολοφονήθηκαν συγκεκριμένα θύματά του.

Πέραν όμως αυτού, τονίζει ότι έκτοτε ο ανωτέρω όχι μόνο δεν μετέβαλε τη στάση του, ώστε το παρόν Συμβούλιο να δύναται να αχθεί σε διαφορετική κρίση για το ζήτημα της χορήγησης σ’ αυτόν τακτικής άδειας από το κατάστημα κράτησης όπου κρατείται, αλλά αντίθετα ενώπιον του Συμβουλίου της φυλακής κατά την ενώπιόν του παράσταση για τη λήψη της προσβαλλόμενης απόφασης δήλωσε αυτολεξεί μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «…Να πιάσουμε το κόκκινο νήμα της αντίστασης είναι μια φράση που τη χρησιμοποίησε μέχρι και ο Τσίπρας. Αμφισβήτησα ένοπλα το κρατικό μονοπώλιο (της βίας), γι’ αυτό καταδικάσθηκα. Αν το αρνηθώ, θα σας πω ψέματα… Δεν αλλάζω ιδεολογία… Ζητώ την αλληλεγγύη απέξω, ξεκινώντας την απεργία πείνας, αυτό εννοούσα, η άδεια είναι δικαίωμα. Κατάκτηση αγώνων. Βάζοντας το σώμα σε κίνδυνο μέσα στη φυλακή και συμπαράσταση από τον κόσμο. Αυτό είναι το κόκκινο νήμα της ζωής… Να απαρνηθώ, να μετανοήσω, δεν μπορώ να το κάνω. Είμαι πολιτικός κρατούμενος…».

Για το Δικαστικό Συμβούλιο είναι δε αξιοσημείωτο το ότι μετά το κάλεσμα που απηύθυνε σε αλληλεγγύη προς ομάδες – οργανώσεις εκτός της φυλακής επακολούθησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απειλητικού περιεχομένου αναρτήσεις ηγετικού στελέχους ομάδας, που έχει αναπτύξει κατ’ επανάληψη παράνομη δραστηριότητα.

Ο ίδιος δε ο κρατούμενος τονίζει ουδέν έπραξε για την έστω και λεκτική καταδίκη των εν λόγω αναρτήσεων, επικροτώντας τοιουτοτρόπως αυτές, έστω και σιωπηρά. Ακόμη, το Δικαστικό Συμβούλιο επικαλείται δημοσίευμα για τα φαινόμενα βανδαλισμού από αγνώστους σε πολιτικά γραφεία με στόχο τη χορήγηση άδειας εξόδου στον κρατούμενο.

«Συνεχίζω μέχρι τη δικαίωση» απαντά ο Κουφοντίνας

Σε απάντησή του μετά την έκδοση του βουλεύματος ο Δημήτρης Κουφοντίνας είπε ότι «συνεχίζω την απεργία πείνας μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος».

Συγκεκριμένα στην απάντησή του αναφέρει: «Δεν λειτούργησαν ως δικαστές δημοκρατίας, αλλά ως πρωτοδίκες εμφυλίου. Ανέλαβαν, ως απρόσωπος κρατικός μηχανισμός, την εκτέλεση της εντολής από την κυβέρνηση, τη γνωστή οικογένεια και την πρεσβεία που διαφεντεύει τη χώρα.

Το θέμα δεν αφορά πια σε μια ατομική άδεια, αλλά την επίθεση στο δικαίωμα του λόγου και της έκφρασης, στα δικαιώματα του κρατούμενου, στα δικαιώματα του λαού. Πέραν αυτών, είναι και ζήτημα αγωνιστικής αξιοπρέπειας. Η απεργία πείνας είναι ύστατο μέσο πάλης, είναι το μέσο που τίμησαν με τους αγώνες και τις θυσίες τους τόσοι και τόσοι αγωνιστές, παλεύοντας μέχρι το τέλος. Θα ήμουν πολύ μικρός αν δεν ακολουθούσα μέχρι το τέλος αυτόν τον μεγάλο δρόμο.

Γι’ αυτό συνεχίζω την απεργία πείνας, μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος. Αρνούμαι κάθε ιατρική βοήθεια και απαλλάσσω τους αγαπημένους μου από την ευθύνη της απόφασης να με επαναφέρουν οι γιατροί σε περίπτωση που χάσω τη συνείδηση».

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου, που απέρριψε το αίτημα για τη χορήγηση άδειας στον πολυισοβίτη της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς και τον ιατρικό φάκελό του, αλλά και την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής ζήτησε χθες το μεσημέρι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προκειμένου να τα μελετήσει.

Ακόμη ζήτησε και το τελευταίο ιατρικό πιστοποιητικό από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου και δεν προτίθεται να σταματήσει. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αφού μελετήσει το σύνολο των εγγράφων θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει την αναίρεση του βουλεύματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου