ΤΟΠΙΚΑ

Δυσφορία των δικηγόρων για τις ρυθμίσεις ΦΠΑ

δυσφορία-των-δικηγόρων-για-τις-ρυθμίσ-518194

Δεν υπήρξε πρόβλεψη για τη μείωση στις νομικές υπηρεσίες, διαμαρτύρεται ο δικηγορικός κόσμος

Την έντονη δυσφορία του από την εξαίρεση της μείωσης του ΦΠΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός των δικηγόρων εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος.

Ο κ. Στρατηγόπουλος επισήμανε σε κάθε τόνο ότι πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται της πρόσβασης του πολίτη στη Δικαιοσύνη.

«Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουμε διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τον υψηλό ΦΠΑ στην παροχή νομικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τις ρυθμίσεις και να τις διευρύνει συμπεριλαμβάνοντας και τους δικηγόρους ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να διευρυνθεί και το πεδίο των περιπτώσεων απαλλαγής από τις 10.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 25.000 ευρώ.

«Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό από την Πολιτεία ότι η διατήρηση του πολύ υψηλού ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες δεν βλάπτει τους δικηγόρους. Επί της ουσίας βλάπτει τους πολίτες και εν τέλει αποτελεί ζήτημα που σχετίζεται με την επιβαλλόμενη διευκόλυνση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει – διευρύνει το πεδίο των μειώσεων του ποσοστού εισφοράς και να περιλάβει μεταξύ άλλων και το ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή το ΦΠΑ για την παροχή νομικών υπηρεσιών είναι 24%. Επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2010 και έκτοτε παραμένει στα υψηλά επίπεδα που επιβλήθηκε με την καθιέρωσή του.

Ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Βασίλης Μπακαλιάνος επισήμανε από την πλευρά του την παρουσίαση του φαινομένου ματαίωσης πολλών υποθέσεων.

Το κόστος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη εν μέσω κρίσης είναι σήμερα απαγορευτικό γεγονός που αποδεικνύεται και από την περαιτέρω μείωση της δικαστηριακής ύλης που καταγράφεται κάθε χρόνο.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Από το πολιτικό Πρωτοδικείο Βόλου εκδόθηκαν το 2017 2.876 αποφάσεις που αφορούσαν σε όλες τις διαδικασίες, ενώ στο πρώτο δεκάμηνο του 2018 είχαν εκδοθεί μόλις 1.501 αποφάσεις. Μέχρι τέλος του περασμένου έτους η μείωση ήταν τουλάχιστον 20%.

Αν δε, συγκρίνει κανείς τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την προ κρίσης εποχής, τότε η μείωση που προκύπτει είναι δραματικά μεγάλη. Το 2007 (ένα έτος με διογκωμένο αντικείμενο) είχαν εκδοθεί 7.331 αποφάσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου