ΤΟΠΙΚΑ

Καταθέτει υποψηφιότητα χρηματοδότησης για 300 ερευνητικά έργα το Π.Θ.

καταθέτει-υποψηφιότητα-χρηματοδότησ-519617

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ»

Τη χρυσή… παράδοση της προσέλκυσης χρηματοδότησης ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, που δημιούργησε μέσω του προγράμματος «Ερευνώ -Καινοτομώ – Δημιουργώ», θα επιχειρήσει να συνεχίσει και στον β’ κύκλο υποβολής προτάσεων που ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εως στις 29 Μαΐου, οπότε και «τρέχει» η προθεσμία υποβολής προτάσεων προς χρηματοδότηση, εκτιμάται ότι από το Π.Θ. θα υποβληθούν περισσότερες από 200 προτάσεις και αν δοθεί παράταση έως τέλος Ιουνίου ο αριθμός των προτάσεων θα εκτοξευτεί στις 300.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του γραφείου Υποστήριξης Ερευνας και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θωμά Θωμαΐδη στον πρώτο κύκλο του προγράμματος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε υποβάλει συνολικά 163 προτάσεις και άναψε πράσινο φως για 63 από αυτές με συνολική χρηματοδότηση 38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,5 εκατ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε εργαστήρια του Π.Θ. Μάλιστα ήδη υλοποιούνται πάνω από τα 40 έργα με ορίζοντα τριετίας. Για την υποβολή των προτάσεων εργάστηκαν 120 εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και 90 μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, στοιχείο που καταδεικνύει την εξωστρέφεια, αλλά και την αναγνωρισιμότητα του θεσσαλικού ΑΕΙ.

«Φέτος, έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία, πιστεύουμε ότι θα τα πάμε ακόμη καλύτερα. Το κύριο βάρος των προτάσεων πέφτει στον αγροδιατροφικό τομέα, υπάρχει όμως δραστηριότητα σε όλους τους τομείς», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, η υπεύθυνη του Interprise Europe του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας Στέλλα Βαϊνά εστίασε στη συνεργασία των επιχειρήσεων με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Στόχος μας είναι η διασύνδεση της επιχειρηματικής κοινότητας με τους πανεπιστημιακούς οργανισμούς, που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για να πετύχουμε εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του δικτύου Πράξη κ. Μάρκο Κοντιζά ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος ακουμπά σε όλους τους τομείς της οικονομίας, δίνει όμως έμφαση στην αγροδιατροφή και τις νέες τεχνολογίες και είναι προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Ηδη, σύμφωνα με τον σύμβουλο μεταφοράς τεχνολογίας του δικτύου Πράξη κ. Αχιλλέα Μπάρλα, έχει εκδηλωθεί αυξημένο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις και εργαστήρια για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα και όπως υπογράμμισε η περιφέρεια Θεσσαλίας ως λιγότερο αναπτυγμένη είναι στις περιοχές προτεραιότητας μέσω του «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου