ΛΑΡΙΣΑ

ΚΝΕ Θεσσαλίας: Υποβάθμιση των σπουδών τα διετή προγράμματα στο Π.Θ.

κνε-θεσσαλίας-υποβάθμιση-των-σπουδών-519916

“Κυβέρνηση και ΕΕ με τα διετή προγράμματα σπουδών ολοκληρώνουν την υποβάθμιση των σπουδών μας¨, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Οργάνωσης περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: “Η πρόταση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη δημιουργία δεκάδων διετών προγραμμάτων κατάρτισης, αποτελεί κομμάτι της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ για την υποβάθμιση των σπουδών και την αναμόρφωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών. Αποτελεί εφαρμογή του νόμου για τις συγχωνεύσεις που οι σπουδαστές αντιπάλεψαν μέσα από μεγάλες κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η διασύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, η επιχειρηματική λειτουργία του ιδρύματος, η κατηγοριοποίηση των πτυχίων και η πλήρης αποσύνδεση των πτυχίων από την πρόσβαση στο επάγγελμα.

Την στιγμή που:

– δεν είναι εξασφαλισμένη η αναγκαία χρηματοδότηση, οι υποδομές και το προσωπικό για τη λειτουργία παλιών και νέων τμημάτων.

– ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα νέα προγράμματα σπουδών και οι όροι για την ένταξη των σπουδαστών των ΤΕΙ στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα.

– η φοιτητική μέριμνα για τους χιλιάδες φοιτητές του ιδρύματος είναι ανύπαρκτη με 80 κλίνες στο Βόλο για 10.000 φοιτητές και 400ευρώ χαράτσι στις εστίες της Λάρισας, με τον αποκλεισμό εκατοντάδων φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να τρέχει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων τις περιοχής για ίδρυση διετών προγραμμάτων κατάρτισης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας! Κατά παραγγελία των μεγάλων ομίλων, με τα λεφτά του ελληνικού λαού, ιδρύουν διετή προγράμματα όπου οι συμμετέχοντες θα παίρνουν δεξιότητες με ημερομηνία λήξης και θα δουλεύουν τζάμπα στο όνομα της «πρακτικής άσκησης».

Ο προσανατολισμός των νέων προγραμμάτων στην αγροτοδιατροφή και τον τουρισμό δεν είναι τυχαίος. Σχετίζεται με τις προτεραιότητες ανάπτυξης αυτών των κλάδων στη Θεσσαλία. Μαζί με τις παχυλές επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές, οι μεγάλοι επενδυτές θα αποκτήσουν ακόμα πιο φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό για να το ξεζουμίζουν και να το ξαναστέλνουν στην επανακατάρτιση επί πληρωμή.

Όχι στο εμπόριο ψεύτικων ελπίδων που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλάτη των ΕΠΑΛιτών!

Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τους ΕΠΑΛίτες είναι κάλπικο αφού διατηρεί τις άσχημες υποδομές σε πολλά ΕΠΑΛ και κόβει χιλιάδες ΕΠΑΛίτες από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατάργηση των ΤΕΙ (όπου εντάσσονταν με ποσοστό 20%). Ουσιαστικά τα διετή θα είναι η μετεξέλιξη των ΙΕΚ με τον υπουργό κ. Γαβρόγλου να έχει προαναγγείλει ήδη το κλείσιμο των ΙΕΚ, αφήνοντας 40.000 σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ κυριολεκτικά «στον αέρα»!

Οι υποσχέσεις για «αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα» είναι κούφιες όταν αυτά εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες για τμήματα των ΤΕΙ και μάλιστα στα διετή οι ειδικότητες θα εναλλάσσονται συνεχώς ανάλογα με τα «θέλω» των επιχειρήσεων! Όχι στην περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών των φοιτητών!

Με τα διετή προγράμματα σπουδών:

  • διευρύνουν την πολυδιάσπαση και κατηγοριοποίηση των πτυχίων και των αποφοίτων που υπονομεύει την εργασιακή τους προοπτική, αφού περισσότεροι απόφοιτοι διαφορετικών «κατηγοριών» θα ανταγωνίζονται για τις ίδιες θέσεις εργασίας και θα επιβιώνει ο «φτηνότερος». Για παράδειγμα, πλάι στο Τμήμα Δασολογίας, επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (μετεξέλιξη του τμήματος Ξύλου και Επίπλου) στη Καρδίτσα σχεδιάζεται να λειτουργήσει 2ετές πρόγραμμα «Κατεργασίας Ξύλου και Επίπλου». Πλάι στο τμήμα Ενέργειας (4ετες) σχεδιάζεται η δημιουργία 2ετους προγράμματος «Τεχνικών Ενεργειακών Δικτύων»
  • 4ετή τμήματα των ΤΕΙ μετατρέπονται σε 2ετή προγράμματα κατάρτισης. Για παράδειγμα σχεδιάζεται να ιδρυθεί διετές πρόγραμμα Τεχνικών Ιατρικών Εργαστηρίων αντί για το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ που κλείνει. Σχεδιάζεται διετές «Τεχνικών Ηλεκτρολογίας» στη θέση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων του ΤΕΙ.
  • Την ίδια ώρα στην πρόταση της διοίκησης του ΠΘ, δεν γίνεται ουσιαστική αναφορά στην ανάγκη γενναίας αύξησης της χρηματοδότησης, πρόσληψης του αναγκαίου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, βελτίωσης των υποδομών, ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας. Για άλλη μια φορά το κόστος θα φορτωθεί στις πλάτες παλιών και νέων φοιτητών που θα κληθούν να βάλουν πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Με δυνατό ΚΚΕ διεκδικούμε αναβάθμιση των σπουδών μας και δουλειά με δικαιώματα!

Στις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές στις 26 Μάη με την ψήφο μας έχουμε την ευκαιρία να καταδικάσουμε τα κόμματα που τσακίζουν τις σπουδές και το μέλλον μας και να δυναμώσουμε το ΚΚΕ που είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να δυναμώσουμε τον αγώνα για:

  • Ένα πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο. Οι φοιτητές που σπουδάζουν το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο να παίρνουν το ίδιο πτυχίο, να έχουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών που μάλιστα να υπηρετεί τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
  • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ιδρυμάτων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών για αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού.
  • Αναβαθμισμένες δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν πανεπιστημιακή ειδίκευση, μετά το 12χρονο σχολείο.
  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, ασφάλιση και πληρωμή με βάση τη συλλογική σύμβαση
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου