ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Βόλος: Μία ολυμπιακή πόλη ερήμην της περιφερειακής ηγεσίας!

βόλος-μία-ολυμπιακή-πόλη-ερήμην-της-πε-519998

Του Γιάννη Σκρίμπα,

υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Μαγνησίας

με τον συνδυασμό του Νίκου Τσιλιμίγκα

Η πόλη του Βόλου και η περιφέρεια Θεσσαλίας γενικότερα διαθέτουν πλούσια αθλητική παράδοση. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα έχει αναδείξει άξιους αθλητές και σωματεία, με σημαντικές ατομικές και συλλογικές διακρίσεις, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2004, αποτέλεσε ολυμπιακή πόλη, μετά και την κατασκευή του Πανθεσσαλικού Σταδίου, ενός κοσμήματος για την πόλη του Βόλου, το οποίο σήμερα δε χρησιμοποιείται σε επίπεδο ανάλογο των προδιαγραφών και των δυνατοτήτων του.

Με την κατασκευή του Πανθεσσαλικού Σταδίου, η πόλη του Βόλου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γνώρισε μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως και σε άλλες αθλητικές δομές της περιοχής, όπως το Εθνικό Κολυμβητήριο και το Εθνικό Στάδιο Βόλου, γνωστό σε όλους ως ΕΑΚ. Σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη και οι αθλητικές δομές της, εξιστορούν μια πολύ διαφορετική ιστορία, ίσως αρκετά κοντινή σ’ αυτή του Ολυμπιακού Χωριού και των εγκαταστάσεων του στην Αθήνα.

Το Πανθεσσαλικό, υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, οι οποίες επισκευάστηκαν σχετικά άμεσα, χωρίς αυτό να κοστίσει ιδιαίτερα στις αγωνιστικές εγκαταστάσεις του γηπέδου. Δεν φιλοξενούνταν ωστόσο μέχρι πρότινος σημαντικές διοργανώσεις και το γήπεδο στεκόταν επιμελώς ανεκμετάλλευτο. Η δέσμευση του ΣΕΓΑΣ το 2018 για διεξαγωγή πανελλήνιων πρωταθλημάτων έδωσε μια πνοή στο γήπεδο, ωστόσο μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου, το Πανθεσσαλικό δεν είχε φιλοξενήσει κάποια μεγάλη, ίσως κι ευρωπαϊκού βεληνεκούς διοργάνωση, όπως πχ. Μεσογειακοί Αγώνες Στίβου, παρά τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του.

Δυστυχώς όμως, δε μπορεί να λεχθεί το ίδιο και για το ΕΑΚ. Με εξαίρεση το στίβο και το χλοοτάπητα του γηπέδου που απολαμβάνουν κάποιας προσοχής από τους αρμοδίους του γηπέδου, πολλά σημεία του γηπέδου τελούν υπό κατάρρευση. Κερκίδες και δημοσιογραφικά έχουν σχεδόν “ξεπλυθεί” στο πέρασμα του χρόνου, οι αίθουσες ενδυνάμωσης θυμίζουν σοβιετικό γήπεδο της δεκαετίας του ‘60 ενώ και οι χώροι υγιεινής δεν παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα. Πολλοί χώροι δε, είναι πλήρως εγκαταλελειμμένοι και βρίσκονται ανοιχτοί και διαθέσιμοι στις ορέξεις των εκάστοτε βάνδαλων που αρέσκονται σε καταστροφές.

Το πάζλ της αδιαφορίας των αρμοδίων αρχών, έρχεται να συμπληρώσει η αποσπασματική λειτουργία του Εθνικού Κολυμβητηρίου. Ελλείψει κονδυλίων για τη συντήρηση και λειτουργία της πισίνας κατά τη χειμερινή περίοδο, όλη η ευθύνη της φιλοξενίας των κολυμβητικών ομάδων και σωματείων υδατοσφαίρισης, όπως και αγώνων, βαραίνει το Κλειστό Κολυμβητήριο Νέας Ιωνίας. Ευτυχώς το Κολυμβητήριο, άλλο ένα έργο της Ολυμπιακής Περιόδου, μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το Εθνικό Κολυμβητήριο μπορεί να λειτουργεί μόνο όταν η χρηματοδότηση το ευνοεί, ειδικά σε μια πόλη που η αθλητική μας παράδοση στηρίζεται στα αθλήματα υγρού στίβου και θαλάσσης.

Σαφώς, όταν η στήριξη των αθλητικών υποδομών είναι ελλιπής, αυτό συμπαρασύρει και τα αθλητικά σωματεία που προπονούνται στους χώρους αυτούς και εδράζονται στα γήπεδα και στάδια αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ΕΠΣΘ η οποία ενώ παρουσιάζει μια αρκετά δυνατή αγωνιστική εικόνα συγκριτικά με άλλες περιφερειακές ενώσεις ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, πολλά περιφερειακά γήπεδα της ρημάζουν κι εξαρτώνται αποκλειστικά από τη φροντίδα των εκάστοτε σωματείων που στρέφονται στη στήριξη του κόσμου με λαχειοφόρους αγορές ή χοροεσπερίδες.

Ο αθλητισμός στη Μαγνησία ανθίζει παρά τις αντίξοες πολλές φορές συνθήκες. Μια πόλη και μια περιφέρεια που πρόσφατα ανέδειξε παγκόσμιο πρωταθλητή στην ποδηλασία, δυστυχώς επιδεικνύει περιφρόνηση απέναντι στους αθλητές της, κι αυτή είναι μια κύρια αιτία που η Θεσσαλία δεν έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, εγχώριο και διεθνές. Είναι η στιγμή να αναλάβουμε την ευθύνη της συντήρησης των υποδομών και της ανάδειξης τους ως πόλο έλξης διοργανώσεων, κάτι που θα τονώσει τόσο την ευγενή άμιλλα, όσο και την τουριστική προβολή της πόλης στο αθλητικό γίγνεσθαι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου