ΤΟΠΙΚΑ

Αποκαλυπτήρια μνημείου στην Συκή Πηλίου

αποκαλυπτήρια-μνημείου-στην-συκή-πηλ-520011

Για τους εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 27 Μαρτίου 1944

27 Μαρτίου 1944. Μια τραγική ημέρα ξημερώνει για την ιστορία του τόπου μας. Ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος οδεύει προς την λήξη του με την επικράτηση των Συμμαχικών Δυνάμεων έναντι του Ναζιστικού Άξονα. Οι Γερμανοί κατακτητές στις τελευταίες κινήσεις απελπισίας τους και ορμώμενοι από το μίσος που τους διακατέχει συλλαμβάνουν 13 Έλληνες πατριώτες από χωριά του ανατολικού Πηλίου, αλλά και από Βόλο και τους μεταφέρουν στο ρέμα «Μπουρμπουλήθρα» της Συκής όπου και τους εκτελούν με χαρακτηριστική ψυχρότητα. Κανένας δυστυχώς δεν καταφέρνει να ξεφύγει. Έπειτα από λίγα χρόνια κάποιοι συγγενείς των θυμάτων κατασκευάζουν στην θέση του τόπου του μαρτυρίου ένα μαρμάρινο μνημείο με χαραγμένα πάνω τα ονόματά τους, την ηλικία τους και την καταγωγή τους, που μένει στην συνείδηση των κατοίκων της Συκής ως ’’ Ο Σταυρός’’…..

75 Χρόνια μετά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής “Γεώργιος Ρηματισίδης “, πάντα με σεβασμό στην ιστορία του τόπου αποδίδει ελάχιστο φόρο τιμής για τις ψυχές αυτών των ανθρώπων που δώσανε τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ετσι την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στις 10.30 πμ, καλεί όλους να παρευρεθούν στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Εκτελεσθέντων της 27ης Μαρτίου 1944.

Ο Σύλλογος, σε συνεργασία με ιδιώτες και με άλλους αρμόδιους φορείς, ανέλαβε την πρωτοβουλία και δημιούργησε σε κεντρικό σημείο του χωριού, ένα μνημείο όμοιο του αρχικού. Ο στόχος του Συλλόγου είναι, ο ’’Σταυρός’’ να γίνει προσβάσιμος σε όλους, ούτως ώστε να είναι επισκέψιμος από τον οποιοδήποτε μιας και το αρχικό μνημείο βρίσκεται μέσα σε δύσβατη ρεματιά. Με αυτό τον τρόπο, δύναται να παραμείνει στις μνήμες όλων το τραγικό αυτό συμβάν και να τιμούν τα θύματα όπως τους αρμόζει. Τα αποκαλυπτήρια και η επιμνημόσυνη δέηση θα γίνουν στον πευκώνα στην είσοδο του χωριού, όπου βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν πλήθος συγγενών των εκτελεσθέντων, ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας κ. Μ. Σολομών και μέλη αυτής, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι των Αρχών της αυτοδιοίκησης.
Θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ιστορικές αναφορές για το τραγικό συμβάν και μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει κέρασμα από το Σύλλογο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου