ΛΑΡΙΣΑ

Δημ. Κουρέτας: Η περιφέρεια των χαμένων ευκαιριών

δημ-κουρέτας-η-περιφέρεια-των-χαμένων-520158

Κλιμάκιο της παράταξης “Πρωτοβουλίας” με επικεφαλής τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτριο Κουρέτα, επισκέφθηκε χθες τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελαςς».

Σχετικά με την επίσκεψη από την παράταξη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Όσον αφορά τη ζωική παραγωγή στη Θεσσαλία, ο σημαντικότερος κλάδος της κτηνοτροφίας είναι η αιγοπροβατοτροφία που δημιουργεί το 58,6% της εθνικής ζωικής παραγωγής, 18% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και 16% του εγχώριου κατσικίσιου γάλακτος. Ο συνεταιρισμός Ελασσόνας Γάλα-Ελάςς παράγει περίπου 40 τόνους γάλα ημερησίως. Για τους παραγωγούς αυτούς τον Φεβρουάριο του 2015 υπογράφηκε σχέδιο παρέμβασης για την καινοτομία της Θεσσαλίας που περιλάμβανε ποσό 1,5 εκατ. ευρώ (από τον στόχο 1 του ΠΕΠ) για την πιστοποίηση του γάλακτος των μονάδων της Ελασσόνας μέσω του Ευρωπαϊκού Κανονισμοί ισχυρισμών υγείας 432/2012. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο που πάγωσε πλήρως ο Περιφερειάρχης και ήδη έχει δεχθεί κριτική από τους κοινοτικούς στο τελευταίο Συμβούλιο της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας το Νοέμβριο του 2018, τα προϊόντα των παραγωγών θα είχαν τους παρακάτω ισχυρισμούς υγείας:

α. συμβάλλουν στην φυσιολογική λειτουργία των μυών

β. συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων

γ. συμβάλλουν στη φυσιολογική ανάπτυξη των δοντιών στα παιδιά

δ. Συμβάλλουν στα φυσιολογικά οστά

ε. Συμβάλλουν στην φυσιολογική όραση

Αν είχε υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό η τιμή του πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος θα ήταν 30% πάνω σε σχέση με τη σημερινή . Αν δε είχε γίνει φέτα σε μερίδες των 100 γραμ. θα ήταν 50% πάνω από την τωρινή τιμή (http://liaison.uth.gr/attachments/2013/95-KB-AgroFoodThessaly-Final.pdf).

Αυτό ακυρώθηκε πλήρως από τον περιφερειάρχη ενώ έχει υλποιηθεί στις περιφέρεις Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Κ. Μακεδονίας, Δ. Ελλάδος, Β. Αιγαίου. Οι Μόνες που ακύρωσαν το σχέδιο είναι η Θεσσαλία και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η υπανάπτυξη στη αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία έχει όνομα. Είναι συγκεκριμένα άτομα μεταξύ των οποίων και ο νυν περιφερειάρχης. Αγρότες της Θεσσαλίας που μετέχετε στα μπλόκα αναρωτηθήκατε γιατί 30 χρόνια δεν έχετε μπορέσει να βάλετε τη φακή σε ένα σακουλάκι?

Είμαστε ανοιχτοί σε δημόσια αντιπαράθεση με όποιον επιθυμεί. Διαλέξετε τον τόπο και τον χρόνο. Όταν θα αρχίσει να συνεδριάζει το νέο περιφερειακό συμβούλιο , από όποια θέση μας ορίσει ο λαός της Θεσσαλίας, το θέμα αυτό θα είναι από τα πρώτα που θα θέσουμε και υλοποιηθεί ελπίζουμε τάχιστα. Κάποιοι εμφανίζουν τη Θεσσαλία ότι εχει γίνει έργο. Μα το λέει έξοχα ο Θουκυδίδης (3.82.4): Σε περιόδους πολιτικών και πολεμικών αναστατώσεων, οι παρατάξεις αλλάζουν αυθαίρετα τη σημασία των λέξεων”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου