ΛΑΡΙΣΑ

Περιφερειακό Γραφείο Εθελοντισμού δημιουργεί η «Πρωτοβουλία»

περιφερειακό-γραφείο-εθελοντισμού-δ-520866

Για στήριξη των δομών των εθελοντών

Η δημιουργία Περιφερειακού Γραφείου Εθελοντισμού για τη στήριξη των δομών των εθελοντών είναι προτεραιότητα της «Πρωτοβουλίας», επικεφαλής της οποίας είναι ο Δημήτρης Κουρέτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία» σημειώνει ότι «είναι γνωστό ότι η μακροχρόνια κρίση που περνάμε έχει πολλές διαστάσεις. Παρατηρούμε από την μία την αύξηση των κοινωνικών αναγκών και από την άλλη την υπολειτουργία ατόμων με ικανότητες. Οικογένειες φτωχοποιούνται, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αυξάνονται σε πληθυσμό και σε ανάγκες, νεαροί μεταναστεύουν, με αποτέλεσμα μεγάλοι άνθρωποι ηλικιακά να μένουν αβοήθητοι. Κρατικές, κοινωνικές και άλλες δομές μένουν υποστελεχωμένες, ενώ ευνοούνται πρόωρες συντάξεις ανθρώπων που μπορεί να είναι και στην ακμή της παραγωγικότητάς τους, με αποτέλεσμα η συσσωρευμένη τους εμπειρία να μένει αχρησιμοποίητη. Το ανελαστικό μας σύστημα δεν επιτρέπει την αξιοποίηση τέτοιων κοινωνικών κεφαλαίων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Υπάρχει επομένως μια ασυμβατότητα μεταξύ αυξημένων αναγκών και ανεκπλήρωτων δυνατοτήτων».

Η «Πρωτοβουλία» απαντά στο ερώτημα: Ποια είναι η σωστή λύση αυτής της αδυναμίας να συνδεθούν οι δυνάμεις της κοινωνίας με την ζήτηση κοινωνικών υπηρεσιών;

Οπως σημειώνει, «ως ένας ενδιάμεσος ανάμεσα στις δύο αυτές πραγματικότητες θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα Περιφερειακό Γραφείο Εθελοντισμού. Ενα γραφείο, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται δομές πάσης φύσεως που θα ζητούν βοήθεια από εθελοντές για να στηρίξουν και να εμπλουτίσουν τις δραστηριότητές τους και στο οποίο ταυτόχρονα να απευθύνονται πολίτες που θέλουν να συνεισφέρουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, θέλουν αλτρουιστικά να βοηθήσουν τον πλησίον, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Οργανισμοί κοινωνικής υποστήριξης ευπαθών ομάδων, τυφλών, παιδιών με δυσκολίες, αναπήρων, φυλακισμένων, εξαρτημένων, κακοποιημένων, χρονίως πασχόντων, πρόνοιας όλων των ειδών, αλλά και ομάδες και σύλλογοι δημιουργικοί όπως αθλητικοί, καλλιτεχνικοί, εκπαιδευτικοί, κοινωνικής δράσης κ.λπ. θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα τέτοιο γραφείο και να προσκαλούν εθελοντές σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους».

Ο περιφερειακός συνδυασμός «Πρωτοβουλία», με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα δίνει προτεραιότητα σε αυτό το θέμα. Ηδη έχει επικοινωνήσει με πολλούς εθελοντικούς οργανισμούς, έχει γνωρίσει τα διάφορα προβλήματα και προτίθεται να προωθήσει τον θεσμό του εθελοντισμού στην Περιφέρεια και να θεσπίσει ένα Περιφερειακό Γραφείο Εθελοντισμού το οποίο μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο του θεματικού στόχου 9 του ΠΕΠ 2014 – 2020.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου