ΤΟΠΙΚΑ

Τα προεκλογικά… στέκια στον Βόλο

τα-προεκλογικά-στέκια-στον-βόλο-522322

Επικυρώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο – Ανέβηκαν οι τόνοι για τη Χρυσή Αυγή

Τα προεκλογικά… στέκια, απ’ όπου υποψήφιοι συνδυασμοί θα προβάλλουν τις θέσεις τους ενόψει ευρωεκλογών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με ορίζοντα το άνοιγμα της κάλπης την Κυριακή 26 Μαΐου, καθορίστηκαν στη χθεσινή διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκλήθηκε από τον Δήμο Βόλου και επικυρώθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη συνεδρίαση μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν για τη διάθεση χώρων στη Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με την απόφαση που επικυρώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου για την πραγματοποίηση ομιλιών των υποψηφίων θα διατεθούν οι εξής χώροι:

Δημαρχείο Βόλου, πρώην Δημαρχεία όλων των συνενωθέντων Δήμων, Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Μεταξουργείο, Εκθεσιακός – Πολυχώρος Π. Αρεως, Αχίλλειο. Οι χώροι διατίθενται από τον Δήμο μετά από αίτηση των υποψηφίων με χρονολογική προτεραιότητα υποβολής. Επίσης, θα διατεθεί η εξέδρα του Δήμου Βόλου στον παραλιακό χώρο (απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδος) για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων, σύμφωνα με τα αιτήματα που θα υποβληθούν.

Συμφωνήθηκε επίσης η προβολή συνδυασμών και υποψηφίων με κινητά πλαίσια, καλαίσθητα περίπτερα τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στα εξής σημεία: Πλατεία Αγίου Νικολάου, πλατεία Ελευθερίας, Ερμού, Αργοναυτών – Ιάσονος (πεζοδρόμιο Πανεπιστημίου), Ιάσονος – Φιλελλήνων – Δημητριάδος (πεζοδρόμιο πρώην Green Park), πλατεία Πανεπιστημίου, πλατεία πρώην Δημαρχείου Ν. Ιωνίας και στις πλατείες των Δημοτικών Ενοτήτων.

Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν να αποφευχθεί η υπερβολική και αλόγιστη χρήση, να μη γίνεται χρήση μεγαφωνικών συσκευών και πέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση των εκλογών να απομακρυνθούν από τους ίδιους τους συνδυασμούς.

Απαγορεύεται επίσης η ανάρτηση πανό και αεροπανό πάνω από δρόμους και πλατείες, πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού (πλαστικά) και η χρήση διαφημιστικών τρικ, εφόσον το υλικό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης, η χρήση σπρέι και η αναγραφή συνθημάτων σε εξωτερικές επιφάνειες δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων, η χρήση διαφημιστικών τρικ, γιατί η μαζική ρίψη τους συμβάλλει στη ρύπανση της πόλης και τέλος η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων θα γίνεται σε πλαίσια που έχουν διατεθεί.

Υψηλοί τόνοι για τη Χρυσή Αυγή

Στη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΛΑΣ Μιχ. Τσιώνας και Αντ. Κούρτης αντίστοιχα έθεσαν ζήτημα να μην παραχωρηθεί δημοτικός χώρος στη Χρυσή Αυγή. Στην πρόταση συμφώνησαν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Καστρινάκης, ο Δημήτρης Σκαλτσής από την παράταξη «Μαζί για τον Βόλο», ο Στέφανος Μολόχας από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Με την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος διευκρίνισε ότι δεν λήφθηκε καμία απόφαση να μην παραχωρηθεί χώρος στη Χρυσή Αυγή. «Πώς παραποιούνται κάποια πράγματα. Δεν βγήκε τέτοια απόφαση, γιατί απλά δεν υπήρχε αντίστοιχο αίτημα. Οταν κάποιος δεν αιτείται, δεν παίρνει», σημείωσε, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις από δύο στελέχη της μειοψηφίας.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Αποστόλης Νάνος με αφορμή την τοποθέτηση του δημάρχου άφησε αιχμές περί «πιθανών φιλικών σχέσεων της δημοτικής αρχής με τη Χρυσή Αυγή» και ότι «βάζει πλάτες στην καθαρά φασιστική εγκληματική οργάνωση». Κάλεσε μάλιστα τα στελέχη της δημοτικής αρχής «αν σας έχουν απομείνει δημοκρατικά χαρακτηριστικά», όπως είπε, να σεβαστούν και να μην αλλοιώσουν την απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής.

«Η απόφαση είναι συγκεκριμένη. Φωνάξτε για να προβληθείτε μπας και πάρετε καμία ψήφο. Κάνετε το άσπρο μαύρο», αντέδρασε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Βλιώρας εκτός μικροφώνου.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας σημείωσε ότι πουθενά στην απόφαση δεν αναφέρεται ρητώς ότι δεν θα δοθεί χώρος στη Χ.Α. και επεσήμανε ότι αντίθετα προβλέπεται χώρος για την Ελληνική Αυγή που είναι παρακλάδι και εκφραστής της Χρυσής Αυγής στην Περιφέρεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου