ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμότητα παρά τις ελλείψεις στη Μαγνησία για τις πυρκαγιές

ετοιμότητα-παρά-τις-ελλείψεις-στη-μαγ-523795

Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία, του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κ. Γρηγόρη Ιγγλέση, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, των Δήμων, της 111 Πτέρυγας Μάχης, του Λιμενικού, της Διεύθυνσης Δασών, των Δασαρχείων Βόλου και Αλμυρού, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας, της ΔΕΔΗΕ, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Βόλου, της ΕΟΔ, της Λέσχης Εθελοντών Βόλου, της ΕΠ.ΟΜ.ΕΑ Βόλου, συνεδρίασε την Δευτέρα 06-05-2017, το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση και ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση πυρκαγιών, μιας και σήμερα ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ευχαρίστησε όλους για την μέχρι τώρα συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι το άλφα και το ωμέγα είναι η συνεργασία ειδικά σε ένα κλίμα οικονομικής δυσμένειας και γενικευμένης υποστελέχωσης πολλών υπηρεσιών. «Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας αυτό που κάνουμε συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι ο καθαρισμός και η αποψίλωση των κεντρικών επαρχιακών οδών και ο καθαρισμός ρεμάτων. Έχουμε συνεργασία με τους ιδιώτες και έχουμε δημιουργήσει το Μητρώο Μηχανημάτων. Τα μηχανήματα είναι υπό την δική μας επίβλεψη σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν και είναι ένα πολύ καλό εργαλείο σε έκτακτες περιπτώσεις. Παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί 2 εκατ. ευρώ με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού προκειμένου να χρησιμοποιούμε νέας τεχνολογίας μηχανήματα και εξοπλισμό που έχουν να κάνουν με την δασοπυρόσβεση. Ζητάμε από το Υπουργείο μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας να υπάρχουν και ειδικότητες χειριστών, δεδομένου ότι υπάρχει αντίστοιχη χρηματοδότηση για αγορά εξοπλισμού. Τέλος θεωρώ επιβεβλημένη την ανάγκη δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός δασικών και αγροτικών δρόμων».

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κ. Ιγγλέσης τόνισε «το βασικό όλων είναι η πρόληψη και με το σωστό συντονισμό, τη θέληση και τη διάθεση μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα».

Οι εκπρόσωποι του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», οι εκπρόσωποι των Δήμων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού, ενώ οι εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, των Δασαρχείων και των εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα καθήκοντά τους και στο τι θα πρέπει να κάνουνε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου