ΤΟΠΙΚΑ

Βρίσκονται επί 20 μήνες χωρίς απόφαση συνταξιοδότησης

βρίσκονται-επί-20-μήνες-χωρίς-απόφαση-συ-523946

Εκατό περίπου μικρομεσαίοι επαγγελματίες στο περίμενε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις συνταξιοδότησης. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για επαγγελματίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν απασχοληθεί και σε άλλους κλάδους με αποτέλεσμα να έχουν διαδοχική ασφάλιση. Αυτό αποδείχτηκε και το «κύκνειο άσμα», αφού περιμένουν περισσότερο από 20 μήνες για να εγκριθεί η απόφαση συνταξιοδότησής τους.

Από τη στιγμή που ο πρώην ΟΑΕΕ εντάχθηκε στο ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ) άρχισαν και τα σοβαρά προβλήματα και η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. Οι εν δυνάμει συνταξιούχοι βρίσκονται προ του φάσματος της οικονομικής εξόντωσης, αφού ουσιαστικά καλούνται να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους χωρίς μηνιαίο εισόδημα, για όσο διάστημα δεν τους καταβάλλεται πλέον ούτε μισθός, ούτε σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες αιτήσεις που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν κατατεθεί από τους δικαιούχους και έφεραν αριθμό πρωτοκόλλου του δεύτερου εξαμήνου του 2016 και του πρώτου εξαμήνου του 2017.

Το υφιστάμενο πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο γεγονός του μεγάλου αριθμού εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά κυρίως στη διαδικασία επεξεργασίας νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης αν υπάρχουν εκκρεμότητες με άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Προβληματικές και οι συντάξεις αναπηρίας

Την ίδια ώρα ο διαχωρισμός παλιός – νέος ασφαλισμένος ως προς τις αναπηρικές συντάξεις του τέως ΟΑΕΕ, όπως εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου Θανάσης Κοντονίνας έχει δημιουργήσει μεγάλες αδικίες που πρέπει να αρθούν, καθώς έχουν δημιουργηθεί συνταξιούχοι τριών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με τους θιγόμενους συνταξιούχους θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να μην υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ των παλιών και των νέων συνταξιούχων, αφού ήδη έχουν προκληθεί εξαιτίας αυτών των διαχωρισμών σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα, στον νόμο Κατρούγκαλου ορίστηκε ρητά ότι στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό ανικανότητας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό ανικανότητας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό ανικανότητας έως 49,99% χορηγείται το 40% της εθνικής σύνταξης. Στους συνταξιούχους με ποσοστό ανικανότητας 80% και άνω χορηγείται το πλήρες πόσο της εθνικής σύνταξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου