ΤΟΠΙΚΑ

Προεκλογικά… ρουσφέτια ~ Ουρές πολιτών έξω από τα γραφεία αντιδημάρχων

προεκλογικά-ρουσφέτια-ουρές-πολιτώ-525334

Τι ζητούν οι ψηφοφόροι 20 ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης – Εξυπηρετήσεις της καθημερινότητας για να… «σταυρώσουν»

Η προεκλογική περίοδος δεν βρίσκει μόνο τους υποψηφίους να κάνουν την προεκλογική τους εκστρατεία «οργώνοντας» απ’ άκρη σε άκρη πόλεις και χωριά, μοιράζοντας κάρτες και φυλλάδια και ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να μπορέσουν να προσφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τις 20 ημέρες περίπου πριν το άνοιγμα της κάλπης επιχειρούν να εκμεταλλευτούν και οι ίδιοι οι πολίτες και εν δυνάμει ψηφοφόροι ζητώντας… εξυπηρετήσεις για να… «σταυρώσουν».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κάποτε τα «ρουσφέτια» αφορούσαν κυρίως στο «βόλεμα» σε θέσεις των Δήμων των παιδιών των εν δυνάμει ψηφοφόρων κάθε αιρετού. Οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον τα αιτήματα αφορούν στην επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας ή προβλημάτων που χρονίζουν.

Εξω από τα γραφεία αντιδημάρχων στους Δήμους της Μαγνησίας αυτή την περίοδο γίνεται… λαϊκό προσκύνημα. Ουρές κάνουν οι δημότες πιέζοντας για την επίλυση προβλημάτων με διπλές και τριπλές επισκέψεις, πιστεύοντας ότι λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης κάποιος θα «φιλοτιμηθεί» να τους εξυπηρετήσει.

«Κύριε αντιδήμαρχε τι έγινε με το θέμα μ;» θα μπορούσαμε να παραφράσουμε τον τίτλο της θεατρικής κωμωδίας του Δημήτρη Ρήτα, με όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης στους δήμους να δέχονται αυτή την περίοδο «στενό μαρκάρισμα» από εν δυνάμει ψηφοφόρους.

Ποια είναι όμως τα προβλήματα που φέρνουν τους δημότες στις πόρτες των δημαρχών και αντιδημάρχων;

Το αέναο κυνήγι με τους κάδους

Οι κάδοι απορριμμάτων είναι το υπ’ αριθμόν ένα «ρουσφέτι» που κατατίθεται στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων της Μαγνησίας. Τα αιτήματα δεν αφορούν μόνο στην τοποθέτηση καινούργιων κάδων στις γειτονιές, αλλά κυρίως στη μετακίνησή τους.

Κάτοικοι που δεν θέλουν τον κάδο κάτω από το μπαλκόνι τους ή έξω από την αυλή τους ζητούν τη μετακίνησή του. Οχι πολύ μακριά βέβαια για να μην αναγκάζονται να διανύουν μεγάλη απόσταση για να πετάξουν τα σκουπίδια. Οι μετακινήσεις αφορούν κυρίως σε λίγα μέτρα πιο πάνω ή στην απέναντι πλευρά του δρόμου έξω από το σπίτι του γείτονα, Κάθε φορά μάλιστα που επιχειρείται να μετακινηθεί ένας κάδος, όλη η γειτονιά βγαίνει στο πόδι και αρχίζει η… μάχη για το πού θα καταλήξει ο κάδος.

Ραντεβού για δέντρα και χόρτα

Ψηλά στην ατζέντα των εξυπηρετήσεων συγκαταλέγεται επίσης το κλάδεμα ή και κόψιμο δέντρων που είτε «απειλούν» περιφράξεις είτε υποδομές όπως αποχετεύσεις. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και αιτήματα για κοπή χόρτων που «πνίγουν» τα ρείθρα αλλά και τα πεζοδρόμια, μολονότι τα τελευταία δεν είναι στην αρμοδιότητα των δήμων αλλά εμπίπτουν στην ευθύνη των ίδιων των πολιτών.

Αλλοι ζητούν ραντεβού με αντιδημάρχους για να ζητήσουν καθαρισμό των φρεατίων απευθύνοντας δραματική έκκληση «θα πνιγούμε».

Ασφαλτοστρώσεις έξω από τα σπίτια τους

Από τα συνηθέστερα αιτήματα και οι ασφαλτοστρώσεις. Αποτελούν μάλιστα το 90% των «ρουσφετιών» που ζητούνται από τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Μπορεί να αφορούν σε ασφαλτοστρώσεις σε στενά μέσα στην πόλη, χωματόδρομων σε δημοτικές ενότητες και στους περιφερειακούς δρόμους σε τσιμεντοστρώσεις μονοπατιών ή διανοίξεις και διαστρώσεις αγροτικών δρόμων. Στις τεχνικές υπηρεσίες όμως ασκούνται πιέσεις και για πολεοδομικά θέματα και κυρίως για την σύντομη ολοκλήρωση θεμάτων που έχουν σχέση με απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις.Ολοι θέλουν να ελπίζουν ότι προβλήματα που χρονίζουν μπορούν να επιλυθούν μέσα σε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Πιέσεις για εγκαταλελειμμένα κτίρια

Στην ημερήσια διάταξη των αιτημάτων και τα εγκαταλελειμμένα σπίτια και κτίρια, που δεν αποτελούν μόνο κίνδυνο για διερχόμενους όταν από τα μπαλκόνια και τις προσόψεις τους αποκολλούνται σοβάδες. Συνήθως τα κτίρια αυτά μετατρέπονται και σε εστίες μόλυνσης για ολόκληρες γειτονιές, καθώς μέσα συσσωρεύονται σκουπίδια και κρύβονται από τρωκτικά μέχρι και φίδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αιτήματα δεν είναι μεμονωμένα αλλά συνοδεύονται από κείμενο με υπογραφές συνήθως όλης της γειτονιάς.

Λίστα αιτημάτων

Στα γραφεία των αντιδημάρχων οι λίστες των αιτημάτων σχηματίζουν «βουνά». Σε τέτοιο βαθμό που ακόμη κι αν κάποιος θα ήθελε να ικανοποιήσει όλα αιτήματα θα χρειαζόταν μία επιπλέον… θητεία χρόνο. Σε κάθε περίπτωση τα αιτήματα καταχωρούνται, ιεραρχούνται και ανάλογα με το αν μπορούν να υλοποιηθούν ή όχι εντάσσονται στον προγραμματισμό των δήμων προκειμένου να δρομολογηθούν έστω και σε χρόνο εκτός εκλογών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου