ΤΟΠΙΚΑ

Αυτασφάλιση απολυμένων

αυτασφάλιση-απολυμένων-437048

Σωτήρια η παρέμβαση του ΕΚΒ στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης δεκάδες απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα στο Βόλο που είναι άνω των 55 χρόνων.

Μέχρι πρότινος οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονταν στο ΙΚΑ και στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προκειμένου να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο έφευγαν άπραγοι αφού η σχετική εγκύκλιος δεν είχε προωθηθεί στις υπηρεσίες. Τελικά μετά από παρέμβαση του ΕΚΒ το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ να εφαρμόσει τη σχετική τροπολογία ώστε να ανακουφιστούν οι απολυμένοι που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον παραμένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης, με τον εργοδότη που τους απέλυσε να «υποχρεούται να συμμετέχει είτε με το 50% του κόστους της αυτασφάλισης μέχρι 3 χρόνια, είτε με το 80% του κόστους της αυτασφάλισης (για τους ασφαλισμένους 60 ετών συμπληρωμένων έως 64 και για διάστημα επίσης τρία χρόνια)».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα το δικαίωμα της αυτασφάλισης λόγω της ολιγωρίας του Υπουργείου έχασαν αρκετοί απολυμένοι, αφού μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου και του δικαιώματος αυτασφάλισης εντός διμήνου από την ημέρα που έχει καταγγελθεί η σύμβασή τους από την επιχείρηση στην οποία απασχολούνταν.

Τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ πλέον και του ΟΑΕΔ στο Βόλο υποχρεούνται να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις ανέργων ηλικίας 55 ετών έως 64 ετών που επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος αυτασφάλισης.

Ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον παραμένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης με τον εργοδότη να είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει με το 50% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισμένους ηλικίας 55 ετών έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι 3 χρόνια ενώ το 80% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισμένους 60 ετών συμπληρωμένων έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι 3 χρόνια».

Το υπόλοιπο μέρος του κόστους αυτασφάλισης μπορεί να καλύπτεται με ειδικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του ΟΑΕΔ ή την ένταξη των απολυόμενων στα προγράμματα εργασίας των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 64 ετών για εργασία στο δημόσιο τομέα, των οποίων η δαπάνη βαρύνει τον κλάδο ΛΑΕΚ. Ο πόρος ΛΑΕΚ 0,45% είναι ειδικός λογαριασμός του ΟΑΕΔ, για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση στον οποίο καταβάλλεται η εργοδοτική εισφορά 0,45%, την οποία αποδίδουν οι εργοδότες για τους υπαλλήλους τους που ασφαλίζουν στο ΙΚΑ.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου