ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις παρουσία επισήμων

τριήμερες-επετειακές-εκδηλώσεις-παρ-526681

Μνήμες Κατοχής ζωντανεύουν στα μαρτυρικά χωριά Ριζόμυλος και Κερασιά

Τριήμερες επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις, με τίτλο «Μνήμες Κατοχής στη Μαγνησία – Δήμος Ρήγα Φεραίου Μαρτυρικά Χωριά Ριζόμυλος & Κερασιά», διοργανώνονται την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου στην Κερασιά Δήμου Ρήγα Φεραίου, στον Βόλο στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», στο Βελεστίνο στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ρήγα Φεραίου, στην Ανω Κερασιά στον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων.

Τη διοργάνωση έχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, το Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.), η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης Γερμανίας, ο Ριζόμυλος Μαγνησίας Μαρτυρικό Χωριό, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής.

Συμπληρώνονται εφέτος 75 χρόνια από την ολική καταστροφή της Ανω και της Κάτω Κερασιάς, όπως και του Βενέτου, οικισμών του Δήμου Ρήγα Φεραίου στον Νομό Μαγνησίας, θλιβερά γεγονότα τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 1944.

Για την ανάμνηση των γεγονότων αυτών, που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, έχουν προγραμματιστεί και θα διοργανωθούν τριήμερες επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις στην Κερασιά, τον Ριζόμυλο, αλλά και τον Βόλο και το Βελεστίνο, στις προαναφερθείσες ημερομηνίες.

Επίσης, γερμανικά ιδρύματα στην Ελλάδα, θα έχουν ενεργό συμμετοχή.

Στις δράσεις και εκδηλώσεις, που θα έχουν διεθνή χαρακτήρα, επέδειξαν ενδιαφέρον και συμμετέχουν η Γερμανίδα πρώην βουλευτής του κόμματος Die Linke, Ανέτε Γκρότε και ο Γερμανός ιστορικός Κρίστοφ Γουστάβους, ενώ απέστειλαν χαιρετισμό μέσω βίντεο και άλλοι Γερμανοί και Ιταλοί ιστορικοί.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 10 Μαΐου (9.00 – 14.00) με δράσεις στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στην Κερασιά, όπου θα τελεστεί Τρισάγιο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Κερασιάς.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εισαγωγική ομιλία από την Αντωνία Χασιώτη πρόεδρο του ΔΔ Κερασιάς, πορεία στο ηρώο, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ομιλία του Χαράλαμπου Αλεξάνδρου προέδρου Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Αννέττε Γκροτ π. πρόεδρος της Ελληνο-Γερμανικής φιλίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου, καθηγητής δρ. Χρίστοφ Σμίνκ – Γκουστάβους στο Πανεπιστήμιο Βρέμης Γερμανίας, Αννα Ιωαννίδου πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης, δικηγόρος Στουτγάρδης και εκπροσώποι των μαρτυρικών χωριών.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από έκθεση φωτογραφίας της εποχής, συναυλία της Μουσικής Σχολής του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Στις 18.00 στο Δημοτικό Σχολείο Ριζόμυλου έκθεση ζωγραφικής «Μαρτυρική πορεία του Ριζομύλου». Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ριζομύλου και του Γυμνασίου Στεφανοβικείου εκθέτουν.

Στις 19.00 επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Ριζομύλου, στις 20.00 θα προβληθεί «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής», ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» Δήμου Βόλου.

Ο σκηνοθέτης και ο συγγραφέας θα είναι παρόντες. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου