ΤΟΠΙΚΑ

«Βροχή» αναφορών για απόπειρες εξαπάτησης σε βάρος Βολιωτών

βροχή-αναφορών-για-απόπειρες-εξαπά-526869

Δεκάδες τηλεφωνήματα στην Αστυνομία

Τέλος δεν έχουν οι απόπειρες εξαπάτησης ανυποψίαστων Βολιωτών από το κύκλωμα απατεώνων, που με το πρόσχημα τροχαίων ατυχημάτων προσπαθούν να αρπάξουν χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα οι καταγγελίες στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας πέφτουν «βροχή».

Εδώ και μερικές μέρες δεκάδες Βολιώτες τηλεφωνούν είτε στο «100», είτε στον αξιωματικό υπηρεσίας και αναφέρουν τηλεφωνήματα από άγνωστο άνδρα που ομιλεί καλά την ελληνική γλώσσα, παρουσιάζεται σαν γιατρός και τους ενημερώνει ότι τα παιδιά τους ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα και χρειάζονται άμεσα χειρουργική επέμβαση. Οι επιτήδειοι ζητούν ακολούθως διάφορα χρηματικά ποσά. Ευτυχώς κανένας από τους πολίτες που απευθύνθηκαν τηλεφωνικά στην Αστυνομία δεν ενέδωσε. Γι’ αυτό τον λόγο δεν υπάρχουν και περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης των επιτήδειων αφού οι πολίτες περιορίζονται σε προφορικές αναφορές και όχι σε γραπτές καταγγελίες.

Το κύκλωμα με τα τροχαία ατυχήματα έχει «χτυπήσει» στον Βόλο πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς οι αστυνομικοί είναι πολύ δύσκολο να φθάσουν στα ίχνη των δραστών καθώς οι επιτήδειοι τηλεφωνούν από το εξωτερικό κατά κύριο λόγο από Βουλγαρία και Ρουμανία.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν ότι στην Ελλάδα βρίσκονται μόνο οι συνεργάτες τους οι οποίοι είναι σε διαρκή κίνηση ώστε να μην προδίδονται. Όταν βλέπουν ότι οι στόχοι τους δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε μετακινούνται σε άλλη πόλη.

Παράλληλα οι απατεώνες προσποιούνται ότι είναι και αστυνομικοί ενώ συχνά οι πολίτες αναφέρουν στην Αστυνομία ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ακούγεται και το κλάμα ενός παιδιού που αποπροσανατολίζει και προκαλεί αφόρητη ψυχολογική πίεση.

Σε κάθε περίπτωση η Αστυνομία συμβουλεύει:

  • Να είστε επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.
  • Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση. Σε καμία περίπτωση να μην πείθεστε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
  • Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.
  • Να συγκρατείτε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθετε σε επαφή μαζί τους καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
  • Να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ασφαλείας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου