ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Καμπανάκι» από τους ξενοδόχους Μαγνησίας και Σποράδων

καμπανάκι-από-τους-ξενοδόχους-μαγν-527911

Ανησυχούν λόγω της υστέρησης, που παρατηρείται στις κρατήσεις από το εξωτερικό

Στο «κόκκινο» η αγωνία και ο προβληματισμός των ξενοδόχων και των επαγγελματιών του τουρισμού γενικότερα, λόγω της «παγωμένης» εικόνας που παρουσιάζει η ροή των κρατήσεων από το εξωτερικό. Η εικόνα είναι λίγο ώς πολύ η ίδια στις επιχειρήσεις της χερσαίας και της νησιωτικής Μαγνησίας, με τους επαγγελματίες να χτυπούν «καμπανάκι» για την υπερφορολόγηση, που καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν έναντι άλλων διεθνών προορισμών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την ανησυχία του εκφράζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, ο οποίος κάνει λόγο για μειωμένη επιβατική κίνηση από το εξωτερικό, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς το ποσοστό σε σύγκριση με πέρυσι. «Η φετινή χρονιά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Συνεχίζουμε να παίρνουμε με δυσκολία κρατήσεις» είπε.

Ανάλογες είναι οι θέσεις που διατυπώνει από την πλευρά του και ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο οποίος κάνει λόγο για ποσοστά πληρότητας που άγγιξαν το 85% στη χερσαία Μαγνησία στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου από την πλευρά των Ελλήνων επισκεπτών. Οι μέρες του Πάσχα και η Πρωτομαγιά έδωσαν μια ανάσα στους επαγγελματίες, αλλά η εικόνα που υπάρχει από το εξωτερικό δεν φέρνει εφησυχασμό.

«Ο Μάιος και ο Ιούνιος κινούνται με αργούς ρυθμούς από άποψη κρατήσεων από το εξωτερικό. Η εικόνα είναι χειρότερη σε σύγκριση με πέρυσι. Δεν υπάρχουν κρατήσεις, αλλά ούτε προκαταβολές» είπε.

Ο ίδιος αποδίδει το πρόβλημα «στο Brexit, τη δυναμική επάνοδο της Τουρκίας και την εκλογολογία στο σύνολό της», ενώ υπογραμμίζει ότι «είμαστε σε περίοδο αναμονής από το εξωτερικό».

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ταυτόχρονα ο ξενοδόχος Πάρης Κονιόρδος, ο οποίος τονίζει ότι «η υπερφορολόγηση καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές τις τιμές και κατά συνέπεια το τουριστικό προϊόν». Ο ίδιος επαγγελματίας εκτιμά ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η χρονιά και προσθέτει «η δυσκολία στις κρατήσεις από το εξωτερικό είναι ένα από τα επακόλουθα όλων των υπερφορολογήσεων που κάνουν στα ξενοδοχεία. Δεν αντέχει άλλο ο κλάδος και δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τις εκπτώσεις, που κάναμε παλαιότερα, γιατί είχαμε τα περιθώρια». Η υψηλή φορολογία καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές τις τιμές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματίες και την κίνηση από το εξωτερικό, καθώς το ενδιαφέρον στρέφεται σε άλλους γειτονικούς προορισμούς, που επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου