ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητική ημερίδα με θέμα S.T.E.M. Ρομποτική στην Εκπαίδευση

μαθητική-ημερίδα-με-θέμα-s-t-e-m-ρομποτική-σ-527974

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διοργανώνει Μαθητική Ημερίδα με θέμα: S.T.E.M. «Ρομποτική στην Εκπαίδευση. Μια σχολική δραστηριότητα για το μέλλον». Η ημερίδα έχει την έγκριση υλοποίησης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και θα την παρακολουθήσουν περίπου 300 μαθητές και μαθήτριες της Α’ Τάξης Γυμνασίων του Νομού Μαγνησίας και 100 εκπαιδευτικοί Γυμνασίων και Λυκείων των ειδικοτήτων S.T.E.M.

Το ακρωνύμιο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) αναφέρεται στον ολοκληρωμένο και ενοποιημένο σχεδιασμό της διδασκαλίας των επιμέρους τομέων (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σκοπός της εκπαίδευσης STEM είναι να συνδέσει τη μάθηση–θεωρητική γνώση με την πραγματικότητα –πρακτική εφαρμογή, ώστε να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα του καινοτόμου αυτού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος μάθησης για την ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων των μαθητών, θα πραγματοποιήσει την ημερίδα σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας.

Η ημερίδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτοπόρος και πρότυπη επειδή αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερα καινοτόμο εκπαιδευτικό αντικείμενο, στοχεύει στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού αυτού αντικειμένου πέραν των αντικειμένων του τυπικού αναλυτικού προγράμματος στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι κύριοι μετέχοντες είναι μαθητές και οι εισηγητές είναι κορυφαίοι επιστήμονες αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές. Συγκεκριμένα, στην ημερίδα θα εισηγηθούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μακεδονίας, της ΔΔΕ Μαγνησίας και του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας. Ιδιαίτερη καινοτομία θα αποτελέσουν οι εισηγήσεις των μαθητών του 8ου και του 3ου Γυμνασίου Βόλου, οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο θα επιδείξουν στους συμμαθητές τους τη συναρμολόγηση ρομποτικών μηχανισμών και τον προγραμματισμό τους.

Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτός αίθουσας, παρουσιάσεις της δουλειάς σχολείων, δηλαδή ρομποτικοί μηχανισμοί, πειράματα STEM και ένας μικρός δορυφόρος (can satellite)-κατασκευή των μαθητών του Γυμνασίου Αλοννήσου. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της ημερίδας θα κοινοποιηθούν στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως πρόταση ορθής εκπαιδευτικής πρακτικής.

Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν οι:

-Δρ Γεώργιος Σταμούλης – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Δρ Νικόλαος Φαχαντίδης – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

-Δρ Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Γεώργιος Πρώιας, Σπύρος Κούριας – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Νικόλαος Σαμαράς – ΔΔΕ Μαγνησίας

-8ο Γυμνάσιο Βόλου και

-3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας

Επίσης, θα παρουσιάσουν έργα τους S.T.E.M.-Ρομποτικής, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Γυμνασίων: Αγριάς , 1ου Αλμυρού, Αλοννήσου, 1ου Βόλου, 5ου Βόλου, Ιωλκού και 1ου Νέας Ιωνίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο του αμφιθεάτρου.

Η οργάνωση της ημερίδας υλοποιείται από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας και θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στα Μελισσάτικα, την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 από 9.00 έως 13.30.

Η μετακίνηση των μαθητών από τα Σχολεία προς το Συνεδριακό Κέντρο και αντίστροφα θα υλοποιηθεί δωρεάν, ως προσφορά του Αστικού Κ.Τ.Ε.Λ. Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου