ΤΟΠΙΚΑ

Επίτιμοι Διδάκτορες του Π.Θ. οι Δ. Φατούρος και Γ. Πεπονής

επίτιμοι-διδάκτορες-του-π-θ-οι-δ-φατού-528081

Με αφορμή τα 20 χρόνια από την Ίδρυσή του το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τιμά δύο σημαντικά πρόσωπα της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης, το έργο των οποίων συμπυκνώνει προθέσεις και στόχους της φυσιογνωμίας του.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Φατούρος άνοιξε την ελληνική αρχιτεκτονική εκπαίδευση σε νέους ορίζοντες συνδιαλλεγόμενη με την ειδική συνθήκη του τόπου, με τις θεωρητικές, εικαστικές και ποιητικές προεκτάσεις τους αρχιτεκτονικού έργου. Η πολιτεία του πιστοποιεί ότι η δημιουργική αρχιτεκτονική έρευνα δεν μπορεί παρά να είναι συνδεδεμένη με την καλλιέργεια της δημοκρατίας, της συμμετοχής και της διαλεκτικής σύνθεσης θέσεων και προσεγγίσεων. Το μάθημα του Δημήτρη Φατούρου είναι ότι η αρχιτεκτονική δεν εκπορεύεται από μια υπέρτατη μεταφυσική αρχή ή αυθεντία αλλά είναι προϊόν κοινωνικής συνδιαλλαγής, διαλεκτικής σύνθεσης των απόψεων αλλά και των ποικίλων φυσικών ιστορικών, πολιτιστικών παραγόντων που καθορίζουν το αρχιτεκτονικό έργο.

Ο καθηγητής του Georgia Tech Γιάννης Πεπονής συνέδεσε πολύ πρόωρα, εδώ και τέσσερεις δεκαετίες, την προγραμματική και υπολογιστική διάσταση της αρχιτεκτονικής ως επιστήμης με την ουμανιστική θεωρία της αρχιτεκτονικής ως τέχνης. Η έμφαση στην διδακτική σημασία της πόλης και οι αντιλήψεις του περί της σημασίας του σχεδιασμού ως προς την οργάνωση της ανθρώπινης κίνησης και παρουσίας συναντώνται, από άλλη κατεύθυνση, με την προσέγγιση του Δημήτρη Φατούρου, ότι ο χώρος δηλαδή δεν μπορεί να κατανοηθεί και να σχεδιαστεί, χωρίς τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες που τον καθορίζουν.

Οπως σημειώνεται από την Διοίκηση της Σχολής, “Με την αναγόρευση των Δημήτρη Φατούρου και Γιάννη Πεπονή σε Επίτιμους Διδάκτορες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταδεικνύεται η γενεαλογία της ταυτότητας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αλλά και η προσδοκία του να συνεχίσει να ακολουθεί τις καλύτερες ελληνικές και διεθνείς ακαδημαϊκές παραδόσεις και να διαμορφώνει νέες δημιουργικές προοπτικές”.

Στο πλαίσιο της τελετής αναγόρευσης ο ομ. Καθηγητής Δ. Φατούρος θα μιλήσει με θέμα «Ίχνος Αρχιτεκτονικής» και ο καθηγητής Γ. Πεπονής με θέμα «Αρχιτεκτονική και Παιδεία του Χώρου».

Η τελετή θα λάβει χώρα την Τετάρτη 8 Μαΐου, στις 19.30 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πεδίον Άρεως στο Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου