ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Είναι καιρός να αποκτήσει η γυναίκα τη θέση που της αξίζει

είναι-καιρός-να-αποκτήσει-η-γυναίκα-τη-528221

Της Μαρίας Σαμαρά,

υποψήφιας δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου

Στο Ανατολικό Πήλιο η γυναίκα έχει παραδοσιακά ένα πολύπλευρο και πολυσήμαντο ρόλο.

Είναι αυτή το στήριγμα στα δύσκολα την οικογένειά της, ως μητέρα και σύζυγος, είναι η αγρότισσα που θα τρέξει στα κτήματα για να μαζέψει τους καρπούς της φύσης, είναι η επαγγελματίας που θα αγωνιστεί για να ευχαριστήσει και να καλωσορίσει τους επισκέπτες.

Αυτή τη γυναίκα που με τον μόχθο της, τον δυναμισμό της και τα άλλα ψυχικά και πνευματικά χαρίσματά της που καταβάλλει καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες, πρέπει να στηρίξουμε και να αναδείξουμε.

Μια σύγχρονη κοινωνία οφείλει να δίνει ευκαιρίες στις γυναίκες, οφείλει να δημιουργεί δίκτυα προστασίας του πολυδιάστατου καθημερινού αγώνα της σε όλα τα επίπεδα.

Από τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ οι γυναίκες στο Ανατολικό Πήλιο, από το Πουρί μέχρι και το Ξουρίχτι, είναι σε ένα διαρκή εγρήγορση. Βιώνουν συναισθήματα αγωνίας αλλά και ελπίδας χωρίς όρια που εναλλάσσονται με μοναδικό σκοπό, να πάει μπροστά ο τόπος, να έχουν μέλλον τα παιδιά τους και τα καταφέρνουν.

Τα παραδείγματα της πετυχημένης πορείας των γυναικών είναι πολλά. Άλλα γίνονται γνωστά και άλλα δεν τα γνωρίζουμε.

Μέσα στην κρίση οι γυναίκες του Πηλίου στάθηκαν φάροι ήθους, θάρρους και αυτοπεποίθησης.

Κράτησαν ζωντανές τις οικογένειές τους μέσα στην λαίλαπα της απαξίωσης και της απελπισίας, έδωσαν ελπίδα στα παιδιά τους, στάθηκαν στο πλευρό των συζύγων τους, αγωνίστηκαν στους χώρους εργασίας τους, απεδείχθησαν στυλοβάτες στο εθελοντικό κοινωνικό έργο, κράτησαν το δάκρυ τους στις πολύ δύσκολες στιγμές για να μην χαθεί το ηθικό των ιδίων και των συγγενών τους

Σύζυγοι, μητέρες, εργαζόμενες και μη, νέες και μεγαλύτερες, όλες σφίγγουν τα δόντια για να βγουν ζωντανές από την μεγαλύτερη κρίση της χώρας μετά την μεταπολίτευση, για να τα βγάλουν πέρα, στις καθημερινές δύσκολες για τους περισσότερους από εμάς, συνθήκες.

Στην υποβαθμισμένη ύπαιθρο η κατάσταση είναι πιο δύσκολη με τις ελλιπείς υποδομές πρόνοιας και φροντίδας, την μετ’ εμποδίων εκπαίδευση και τις μηδαμινές σχεδόν ευκαιρίες ανέλιξης.

Στο Ανατολικό Πήλιο οι γυναίκες ισορροπούν και διαχειρίζονται με απόλυτη αρμονία τους ρόλους τους. Το πρωί στα κτήματα, στα ψυγεία, στα εργαστήρια των συνεταιρισμών, στο σπίτι, την οικογένεια, παντού παρούσες, επιβεβαιώνουν τη δύναμη, το μεγαλείο της ψυχής τους και την αίσθηση του καθήκοντός τους.

Διαθέτουμε δύο δυναμικούς γυναικείους συνεταιρισμούς σε Ζαγορά και Ανήλιο που έκαναν εξαιρετική πορεία όλα αυτά τα χρόνια αξιοποιώντας τον πλούτο της γης μας και παρασκευάζοντας ξεχωριστά προϊόντα. Δύο συνεταιρισμοί που μέσα στην κρίση χρειάζονται την στήριξη από τον Δήμο την οποία δυστυχώς εδώ και πέντε χρόνια δεν είχαν.

Για την παράταξή μας «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» είναι αυτονόητο ότι πρέπει να παλέψουμε με πρόγραμμα και σχέδιο για να δώσουμε νέα πνοή και προοπτική στους γυναικείους συνεταιρισμούς. Να βρούμε χρηματοδοτικά προγράμματα μέσα από τα οποία θα στηριχθούν περισσότερο.

Παράλληλα θα δράσουμε για την βελτίωση της θέσης της γυναίκας αγρότισσας. Σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς θα επιδιώξουμε να βρούμε τρόπους, ώστε αυτός ο ρόλος της γυναίκας να αναδειχθεί και να προστατευθεί.

Ως ορεινή μειονεκτική περιοχή που είμαστε να επιδιώξουμε μέσα από προγράμματα να δημιουργήσουμε καλύτερους όρους διαβίωσης των γυναικών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και είναι πολλές.

Συγχρόνως ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε και στην γυναίκα επαγγελματία.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει μέλλον στον τόπο μας τόσο λόγω του τουρισμού όσο και του αγροτικού μοντέλου παραγωγής του τόπου και θα την ενθαρρύνουμε μέσα από παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου.

Παράλληλα ως παράταξη και επερχόμενη δημοτική αρχή θα δώσουμε ιδιαίτερη μέριμνα στην δημιουργία δομών για την μόρφωση και άθληση των γυναικών, ώστε να αξιοποιούν τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και στην εκμάθησή τους σε νέες κοινωνικές δεξιότητες.

Η «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» έχει την γυναίκα ως σύμμαχο και συνοδοιπόρο στην μεγάλη προσπάθεια που ξεκινά για την αναγέννηση του Δήμου και θα δώσει θέση και ρόλο στην διαχείριση των κοινών.

Πιστεύουμε στις αστείρευτες δυνατότητες των γυναικών, επενδύουμε στις πανανθρώπινες αξίες που εκπορεύονται από τον πνευματικό τους κόσμο και ελπίζουμε ότι το δυναμικό και δημιουργικό τους πνεύμα θα γίνει φωτοδότης για να πάει μπροστά ο τόπος μας.

Μαζί με τις γυναίκες θα πάμε τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου πιο ψηλά δίνοντας ευκαιρίες και προοπτικές για να δείξουν τις δυνατότητες τους, να αποδείξουν πόσο πολύ αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους του.

Με την «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» η γυναίκα θα αποκτήσει τη θέση που της αξίζει για έναν κόσμο καλύτερο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου