ΤΟΠΙΚΑ

Στην Εισαγγελία για το «γιοφύρι της Αρτας» στον Κάλαμο

στην-εισαγγελία-για-το-γιοφύρι-της-αρ-528368

Επί τρεισήμισι χρόνια ο οικισμός είναι κομμένος στα δύο – Στα χέρια οι διακομιδές ασθενών μέχρι την απέναντι όχθη, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στα ασθενοφόρα

Στην Εισαγγελία Βόλου προσέφυγαν κάτοικοι και επαγγελματίες στον Κάλαμο Νοτίου Πηλίου, που επί τρεισήμισι χρόνια ζουν αποκλεισμένοι μετά την κατάρρευση της κεντρικής γέφυρας του οικισμού. Ο δρόμος για να επικοινωνεί ο οικισμός που χωρίζεται από χείμαρρο περνά μέσα από την κοίτη του όταν δεν κατεβάζει νερό, ωστόσο πρόσβαση δεν υπάρχει για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο φορές που απαιτήθηκε διακομιδή ασθενών στο Νοσοκομείο, η μεταφορά τους από τη μία όχθη στην άλλη προκειμένου να τους παραλάβει το ασθενοφόρο έγινε από συγχωριανούς των ανθρώπων, που τους κουβαλούσαν στα χέρια! Η μία γυναίκα μάλιστα κατέληξε εντός του ασθενοφόρου.

Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής ενημέρωσαν την Εισαγγελία Βόλου για το σύγχρονο «γιοφύρι της Αρτας». Η γέφυρα του Καλάμου είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2016 μετά την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε όλο τον Δήμο ο οποίος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εκτοτε ο οικισμός είναι κομμένος στα δύο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για 50 σπίτια μονίμων και περιστασιακών κατοίκων, 30 ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχείο δυναμικότητας 17 δωματίων.

Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι η κυκλοφορία διεξάγεται υποτυπωδώς εδώ και τρία χρόνια μέσα από χωράφια και την κοίτη του χειμάρρου. «Πολλές φορές έχει καταστεί επικίνδυνη η διέλευση οχημάτων που προσπάθησαν να διέλθουν ενώ ο χείμαρρος κατέβαζε νερό», αναφέρουν.

«Στον μισό Κάλαμο εδώ και τρεισήμισι χρόνια δεν υπάρχει πρόσβαση για ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα, απορριμματοφόρο, όχημα εκκένωσης βόθρων, οχήματα για μεταφορά υλικών για τις επιχειρήσεις, οχήματα τουριστών για να μεταφέρουν τρέιλερ με αποτέλεσμα απλώς να ευχόμαστε να μην κινδυνεύσει κάποιο παιδάκι από πνιγμό ή να μην εκδηλωθεί κάποια πυρκαγιά ή να μην υπερχειλίσουν οι βόθροι των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής. Τον προηγούμενο χειμώνα γυναίκα με κρίση αναπνευστικού, λόγω μη πρόσβασης ασθενοφόρου, μεταφέρθηκε κάτω από βροχή με φορείο στα χέρια των διασωστών για 200 μέτρα με αποτέλεσμα να καταλήξει εντός του ασθενοφόρου. Η μεταφορά των σκουπιδιών στις καρότσες των αγροτικών οχημάτων του Δήμου έχει καταστήσει ακόμη και αυτή τη βασική διαδικασία επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία από τα απορρίμματα που σκορπίζονται δεξιά και αριστερά ή παραμένουν εκτός των κάδων για εβδομάδες μέσα στο καλοκαίρι», περιγράφουν τις απίστευτες εικόνες που ζουν.

Στο έγγραφο που κατέθεσαν στην Εισαγγελία εκ μέρους του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλάμου οι κ.κ. Ν. Αναγνώστου πρόεδρος, Ι. Σωλήνης αντιπρόεδρος, Ξ. Καλογερόπουλος γραμματέας, Αλ. Ρακκής ταμίας και τα μέλη Αλέξανδρος Κωστάκης και Peter David Thorie καταγγέλλουν τον Δήμο για αδιαφορία, κακό συντονισμό, κωλυσιεργία, ανικανότητα με αποτέλεσμα η κατάσταση να μένει στάσιμη. «Κάποιες χωματουργικές εργασίες που είχαν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες έχουν σταματήσει και ο εργολάβος έχει αποσύρει τα μηχανήματά του», συμπληρώνουν.

Πάσχα με σκουπίδια

Σαν να μη φθάνει η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Καλάμου, όπως καταγγέλλει η κ. Αντωνία Σωλήνη, «Κυριακή του Πάσχα, τους κατοίκους υποδέχτηκαν χώματα, λακκούβες και καμία πρόοδος στο έργο κατασκευής της γέφυρας. Αντιθέτως ο Δήμος έκανε πασχαλινό δώρο στους κατοίκους σωρούς από σκουπίδια. Ούτε αυτά δεν κατάφεραν να μαζέψουν…».

Η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου

Απαντώντας στην αγωνία κατοίκων και επαγγελματιών, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νοτίου Πηλίου κ. Μιλτ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αναγκαστική αλλαγή αναδόχου. Οπως εξήγησε τον Σεπτέμβριο 2017 είχε γίνει διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή της γέφυρας ο οποίος έπρεπε να εγκατασταθεί από τις αρχές του 2018 και να ξεκινήσει το έργο. «Η εταιρεία είχε κάποια προβλήματα και δεν ξεκίνησε το έργο, με αποτέλεσμα όταν πέρασε ένας χρόνος, να τον αντικαταστήσουμε με τον δεύτερο κατά σειρά που βγήκε στον διαγωνισμό. Ο νέος ανάδοχος υπέγραψε σύμβαση και εγκαταστάθηκε αρχές Ιανουαρίου. Μέσα στον χειμώνα οι εργασίες λόγω καιρικών συνθηκών κινούνταν με αργούς ρυθμούς. Ομως το συνεργείο βρίσκεται στην περιοχή και αν δεν υπάρξουν εμπλοκές σε ένα μήνα από σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της γέφυρας και θα έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία του οικισμού», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου