ΤΟΠΙΚΑ

Με συγκεντρώσεις & πορείες τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στον Βόλο

με-συγκεντρώσεις-πορείες-τιμήθηκε-η-530173

Eργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, νεολαίοι, κόμματα και φορείς τίμησαν σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά. Η κοινή απεργιακή συγκέντρωση ΕΚΒ- ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Ελευθερίας στην οποία συμμετείχαν και οι φορείς ήταν υποτονική. Σαφώς μεγαλύτερη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Πανεπιστημίου, ενώ μία τρίτη συγκέντρωση έγινε έξω από τα ΕΛΤΑ από τις συλλογικότητες.

Μετά τις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τη συμβολή των οδών Δημητριάδος με Αγίου Νικολάου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των καπνεργατών που έχασαν τη ζωή τους το 1936.

Η συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας

Χαιρετισμό στην Πλατεία Ελευθερίας απηύθυναν ο ΓΓ του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου και εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Λεωνίδας Αναστασίου.

Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι προέχει η σφυρηλάτηση της ενότητας του αγώνα και όχι η διάσπαση και ότι η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί στη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων είναι η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η αντίσταση, ενώ έστρεψε τα πυρά του στο ΠΑΜΕ για τα όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ που τελικά αναβλήθηκε με αποτέλεσμα να οριστεί προσωρινή διοίκηση στη ΓΣΕΕ.

«Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, με αποκλειστική, δυστυχώς, ευθύνη του ΠΑΜΕ, αμαυρώνεται από τα πρόσφατα πρωτοφανή γεγονότα ακύρωσης του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις αξίες και τα οράματα των πρωτεργατών του Κινήματος.

Αυτή τη θυσία, που στόχο είχε να ενώσει και όχι να χωρίσει τους εργαζόμενους, στον αγώνα τους για τη βελτίωση της ζωής τους, επιχειρεί σήμερα να καπηλευτεί το κομματικό/συνδικαλιστικό μόρφωμα του ΠΑΜΕ, βρίζοντας, καταστρέφοντας και χειροδικώνταςκατά συναδέλφων μας, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και ξεπερνώντας όλα τα όρια. Η απαράδεκτη αυτή δράση, που, δυστυχώς, αφέθηκε να εξελιχθείμε την σιωπηρή, όσο και ύποπτη ανοχή της Κυβέρνησης, δεν κατήργησε μόνον το Συνέδριο και δεν αλλοίωσε τις διαδικασίες, οδηγώντας στον διορισμό προσωρινής Διοίκησης στη ΓΣΕΕ. Η κομματική αυτή υποκίνηση στόχο είχε και έχει ακόμη να προσφέρει ενσυνείδητα το μεγαλύτερο δώρο στους Βιομήχανους, αφήνοντας τους εργαζόμενους χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς θεσμική προστασία, χωρίς διαπραγματευτικά όπλα.

Να γιατί, από καιρό τώρα, υπήρχαν οι χωριστές πλατείες και οι λίβελλοι των κατάπτυστων ανακοινώσεων του ΠΑΜΕ», σημείωσε ο ΓΓ του ΕΚΒ

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Λεωνίδας Αναστασίου προέτρεψε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τον αγώνα για να απαιτήσουν μια διαφορετική πολιτική που να διασφαλίζει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν για την αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και την κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ εργαζομένων, άνεργων, αυτοαπασχολούμενων, νέων τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στον Βόλο.

Τη συγκέντρωση στην Πλατεία Πανεπιστημίου μίλησε ο Γιώργος Κουτσινάρης ΓΓ του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας».

Ο Γιώργος Κουτσινάρης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στο σύστημα αυτό δεν συμβιβαζόμαστε. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι ημέρα των λουλουδιών και αργία. Πρέπει να απαντήσουμε αγωνιστικά με οργάνωση των σωματείων. Να ξεπεράσουμε τους εκβιασμούς των κομμάτων. Να αυξηθούν οι συντάξεις και να μην υπάρχει κανείς εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Υπογράμμισε επίσης πως «η Πρωτομαγιά του 2019, με παρακαταθήκη την 20χρονη σπουδαία πορεία του ΠΑΜΕ, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενάντια στον κυβερνητικό εργοδοτικό κρατικό συνδικαλισμό, για νέες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της πατρίδας μας» και επέκρινε για μία ακόμη φορά την πλειοψηφία ΕΚΒ και ΓΣΕΕ παροτρύνοντας τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν «κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου