ΤΟΠΙΚΑ

Εθελοντικές ομάδες – φαντάσματα

εθελοντικές-ομάδες-φαντάσματα-440051

Σχέδια πρόληψης και άμεσης καταστολής πυρκαγιών ανάλογα με την επικινδυνότητα κάθε περιοχής έχει καταρτίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Μαγνησία. Η επεξεργασία των σχεδίων έγινε έπειτα και από συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές.

 «Καπνούς» πάνω από τις αρμοδιότητες των Δήμων στον τομέα της πρόληψης, αλλά και στη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιών έχει προκαλέσει ο «Καλλικράτης». Ωστόσο ο διοικητής της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας Ν. Μιχαλάκης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνεργασία με τους Δήμους στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
 
Δεν έλειψαν όμως και οι αιχμές. Υπάρχουν, είπε, δράσεις που δεν απαιτούν πόρους, παρά μόνο διάθεση και πλάνο και πρόσθεσε ότι οι Δήμοι δείχνουν ότι καταβάλλουν προσπάθεια και διαβεβαιώνουν για ετοιμότητα.
 
Υδατοδεξαμενές, διάνοιξη δρόμων και καθαρισμός οικοπέδων που αποτελούν «βόμβες» μέσα σε κατοικημένες περιοχές, όπως στη Νεάπολη και την Άλλη Μεριά, καθαρισμός περιαστικών δασών είναι ζητήματα που έχει θέσει υπόψη των Δήμων η Πυροσβεστική Υπηρεσία και αναμένει τις ενέργειές τους στο πλαίσιο της πρόληψης.
 
Ο διοικητής της Π.Υ. κάλεσε πάντως να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία. «Χρειάζεται να ξέρουμε τι κουκιά έχουμε στην τσέπη και να μείνουν οι πραγματικές εθελοντικές ομάδες», ανέφερε.
 
«Θέλουμε τους εθελοντές που επιτελούν λειτούργημα. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που το εθελοντικό κίνημα τους αποβάλει από μόνο του», είπε με νόημα ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 
Στο πυροφυλάκιο στο «Τσατάλι» της Όθρυος, που μόνο ως πυροφυλάκιο δεν λειτουργούσε, η περιπέτεια έλαβε τέλος, ενημέρωνε χθες ο διοικητής της Π.Υ.
 
Τα κλειδιά του χώρου, τα οποία κατείχε η περιβαλλοντική ομάδα «Εν Δράσει», παραδόθηκαν χθες στους πυροσβέστες και το φυλάκιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το λόγο που τοποθετήθηκε. Το αυθαίρετο ξύλινο κτίσμα που κατασκευάστηκε πρόκειται να απομακρυνθεί.
 
 
Υψηλής επικινδυνότητας
Βαρύτητα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δίνεται σε περιοχές που έχουν δώσει μεγάλα συμβάντα στο παρελθόν, όπως το Νότιο Πήλιο, καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, τα οποία συγκαταλέγονται στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.
 
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δίνει έμφαση στον Αλμυρό, τη δεύτερη μεγαλύτερη γεωγραφικά περιφέρεια μετά τις συνενώσεις που επέφερε ο Καλλικράτης.
 
Ο διοικητής της Π.Υ. απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να βρίσκονται δίπλα στις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ για πολλοστή φορά κάλεσε σε συνεργασία τους αγρότες, προκειμένου να αποφεύγουν τις καύσεις αγροτικών υπολειμμάτων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια και τη λήψη μέτρων.
 
«Οι πυρκαγιές είναι υπόθεση όλων. Θέλουμε τους πολίτες κοντά μας», τόνισε ο κ. Μιχαλάκης.
 
Η δύναμη της Πυροσβεστικής αναμένεται να ενισχυθεί με δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και ένα ελικόπτερο από 1 Ιουνίου. Τα σχέδια προβλέπουν αυξημένη επαγρύπνηση και περιπολίες σε 24ωρη βάση τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, ο οποίος διαμορφώνεται από τις καιρικές συνθήκες, θα είναι πάνω από «3».
 
Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται 148 μόνιμοι υπάλληλοι, δύναμη που ενισχύθηκε με 112 εποχικούς, οι οποίοι από 2 Μαΐου υπέγραψαν εξαμηνιαίες συμβάσεις. Στη διάθεση των δυνάμεων πυρόσβεσης βρίσκονται 54 υδροφόρα και βοηθητικά μηχανήματα.
 
Διάσπαρτα στη Μαγνησία θα βρίσκονται στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 16 περιπολικά και θα ενισχύονται με επιπλέον οκτώ σε ημέρες αυξημένης επικινδυνότητας. Αυξημένες θα είναι οι πεζές περιπολίες σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες.
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου