ΤΟΠΙΚΑ

Εψαλαν στην ομηρική διάλεκτο

εψαλαν-στην-ομηρική-διάλεκτο-531196

Στον προχθεσινό Εσπερινό της Αγάπης στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου

Παρουσία δεκάδων κληρικών και πλήθους κόσμου τελέστηκε προχθές στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου ο Εσπερινός της Αγάπης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Κατά την παράδοση, το Αναστάσιμο Ευαγγελικό ανάγνωσμα αποδόθηκε σε πολλές γλώσσες. Συγκεκριμένα, σε ελληνικά, λατινικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, αραβικά, σερβικά, ισπανικά, καθώς και στη βλάχικη διάλεκτο, ενώ ομάδα κληρικών έψαλε και στην ομηρική διάλεκτο.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές σε όλους και διένειμε πασχαλινά αβγά στους πιστούς. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Κέντρο Σίτισης του Μητροπολιτικού Ναού «Δος ημίν σήμερον», όπου διένειμε αβγά στους πολυπληθείς τροφίμους, που εξασφαλίζουν καθημερινά φροντίδα και ζεστό φαγητό στις δομές της Εκκλησίας και ευχαρίστησε από καρδιάς τις εθελόντριες για την αυταπάρνησή τους.

Εσπερινός της Αγάπης στην Αλόννησο

Σε διάφορες γλώσσες αναγνώσθηκε και φέτος το Ιερό Ευαγγέλιο στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου κατά τον Εσπερινό της Αγάπης. Το Ευαγγέλιο αναγνώσθηκε αρχικά στην αρχαία ελληνική από τον εφημέριο του ναού αρχιμανδρίτη Λουκά Σταμέλο. Ακολούθησε η ανάγνωση του Ευαγγελίου στην αγγλική και γερμανική από τη Ζησούλα Βυθούλκα, ενώ στη συνέχεια σε λατινική, ιταλική και ισπανική γλώσσα από την καθηγήτρια του Γυμνασίου Αλοννήσου και υποψήφια δήμαρχο Αλοννήσου Κική Αναγνώστου. Τέλος, το Ιερό Ευαγγέλιο αναγνώσθηκε εκ νέου στην αρχαία ελληνική από τον ιερέα, κλείνοντας έτσι επισφραγιστικά την ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αγάπης.

Συνάντηση των Επιταφίων στην παραλία του Βόλου

Σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης και ευλάβειας τελέστηκε τη Μεγάλη Παρασκευή στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν η υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Δ/σης & Αποκέντρωσης Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και πλήθος λαού.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, πραγματοποιήθηκε η έξοδος του Επιταφίου και η λιτάνευσή του στους δρόμους της πόλης, υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, με κατεύθυνση την παραλία, όπου συναντήθηκαν, κατά την παράδοση, οι Επιτάφιοι των ενοριών Αγίου Νικολάου, Αναλήψεως, Μεταμορφώσεως και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, παρουσία λαοθάλασσας πιστών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου