ΤΟΠΙΚΑ

Τριχοτομημένα… τα συνδικάτα στον Βόλο για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς

τριχοτομημένα-τα-συνδικάτα-στον-βόλ-531365

Τρεις τελικά θα είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις αύριο Τετάρτη 1η Μαΐου ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στον Βόλο. Η πρώτη συγκέντρωση προγραμματίζεται από Εργατικό Κέντρο Βόλου και Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ελευθερίας στις 9.30 το πρωί, η δεύτερη από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Πανεπιστημίου, ενώ μία τρίτη απεργιακή συγκέντρωση εξαγγέλθηκε από συλλογικότητες έξω από το κτίριο των ΕΛΤΑ (Αγ. Νικολάου – Δημητριάδος). Οι εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη πορεία και την κατάθεση στεφάνων στον χώρο θυσίας των καπνεργατών στη συμβολή των οδών Αγ. Νικολάου με Δημητριάδος.

Με αφορμή την αυριανή απεργία τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα, πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 1ης του Μάη. Η Εργατική Πρωτομαγιά φέτος συμπίπτει αφενός με τη σκληρή αντιπαράθεση ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ για τη συγκρότηση προσωρινής διοίκησης και αφετέρου με φόντο ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας για αύριο Τετάρτη 1η Μάη απευθύνει η ΝΕ του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι βιώνουν μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση. Η αυριανή επέτειος βρίσκει την χώρα μας αλλά και την Μαγνησία με ακόμα λιγότερους εργαζόμενους. Τα χρόνια που πέρασαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήξει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τις αμοιβές και το ωράριο των εργαζομένων, το ασφαλιστικό, την πρόνοια. Χρειαζόμαστε νέα πολιτική, χρειαζόμαστε το «Σχέδιο Ελλάδα» που θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που θα έχει επίκεντρο τις επενδύσεις και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Επίσης, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν για την Εργατική Πρωτομαγιά, υπογραμμίζοντας: «Προβάλλουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που είχαμε στα μπλόκα και όλες τις κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα. Απέναντι στην κυβέρνηση που στέκεται εχθρικά απέναντι μας, απέναντι σε όλους όσους στηρίζουν τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν με το τεράστιο κόστος παραγωγής από την μια και το αίσχος των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών για τα προϊόντα μας από την άλλη. Απέναντι στις πολιτικές που μας φτωχαίνουν, δεν αποζημιώνουν τις ζημιές, θα κάνουν ακόμη χειρότερη την νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ η οποία είναι το εργαλείο για την συγκέντρωση παραγωγής και γης, δίνοντας νέο χτύπημα στο εισόδημα μας».

«Η φετινή Πρωτομαγιά είναι αφιερωμένη στον αγώνα των εργαζομένων και των συνταξιούχων ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών. Για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά. Με σωματεία εργατών, όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών», επισημαίνει με τη σειρά του ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας.

«Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κόμματα που τους υπηρετούν τσακίζουν τα δικαιώματά μας για να κερδίζουν αυτοί στον ανταγωνισμό με τους επιχειρηματικούς ομίλους άλλων κρατών ή ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Όποιες διαφορές προβάλλουν μεταξύ τους, ιδιαίτερα σήμερα μπροστά στις εκλογές είναι ψευδεπίγραφες και κάλπικες, αφού στηρίζουν το σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά», σημειώνει από την πλευρά του ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας στο δικό του κάλεσμα.

Εξάλλου συνέντευξη Τύπου ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα παραχωρήσει σήμερα στις 11 το πρωί ο Σύλλογος Καθαριστριών και Καθαριστών Ν. Μαγνησίας.

«Μόνο η εργατική τάξη μπορεί να απελευθερώσει τον εαυτό της, χωρίς τις αυταπάτες αυτόκλητων «αριστερών» σωτήρων που διέψευσαν τις ελπίδες της. Να γίνει η τάξη τιμωρός της αδικίας, της φτώχειας. Για να το καταφέρει, ένας τρόπος υπάρχει: Να οργανωθεί και να παλέψει. Να βγει μπροστά άφοβα, διεκδικώντας κάθε μικρό και μεγάλο δικαίωμα που της ποδοπατούν, κάθε ελευθερία, για να διαβεί το δρόμο τη χειραφέτησή της», επισημαίνει σ’ ανακοίνωσή του εκ μέρους των συλλογικοτήτων ο Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου