ΤΟΠΙΚΑ

Η «μαφία χαλκού» επιμένει…

η-μαφία-χαλκού-επιμένει-440135

 

Επιδρομή συνεχίζουν ακατάπαυστα να δέχονται αποθηκευτικοί χώροι παραγωγικών μονάδων, εργοτάξια, καθώς και αρδευτικές εγκαταστάσεις, από… μανιώδεις κυνηγούς χαλκού. Επαγγελματίες στον κλάδο του μετάλλου και παραγωγοί έχουν χάσει τον ύπνο τους από οργανωμένες ομάδες που «σηκώνουν» ανυπολόγιστες ποσότητες υλικών και εξαρτημάτων με το πολυπόθητο υλικό στο περιεχόμενό τους.

Η οικονομική καταστροφή που προκαλούν με την ανεξέλεγκτη πλέον δράση τους είναι σημαντική. Εργοστάσια – θύματα των κυκλωμάτων μετρούν σοβαρές απώλειες, τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν, ενώ για τους αγρότες το κόστος αναπλήρωσης της ζημιάς που έχουν υποστεί είναι δυσβάσταχτο.

Τις προηγούμενες ημέρες, από την περασμένη Πέμπτη έως και το βράδυ της Κυριακής, αποθηκευτικός χώρος με ηλεκτρολογικό υλικό στο Αϊδίνι έγινε στόχος των «χαλκοθήρων»…. Από τις εγκαταστάσεις του ο ιδιοκτήτης διαπίστωσε χθες το πρωί ότι απουσίαζε μεγάλη ποσότητα καλωδίων, αξίας περίπου 60.000 ευρώ. Στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού ανέφερε ότι οι δράστες αφαίρεσαν όλες τις καλωδιώσεις του κτιρίου! Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα που σημειώθηκε διάρρηξη στον ίδιο χώρο. Ίσης αξίας ήταν τα κλοπιμαία, τα οποία αφαιρέθηκαν την προηγούμενη φορά από δράστες που παραβίασαν την περίφραξη του χώρου και φόρτωσαν καλώδια.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν μεγάλες ποσότητες καλωδίων από εργοτάξιο τεχνικής εταιρίας, που έχει εγκατασταθεί στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Δρυμώνα.

Από το εργοτάξιο αφαίρεσαν δύο κουλούρες 1.000 μέτρων η κάθε μία και άλλα 450 μέτρα καλωδίου, συνολικής αξίας 11.000 ευρώ, ενώ προκάλεσαν σημαντικές φθορές σε άλλα καλώδια.

Στην ίδια περιοχή, όπως και σε πολλές άλλες αγροτικές στη Μαγνησία, οι παραγωγοί «βογκάνε» από το κόστος που επωμίζονται διαρκώς για την αντικατάσταση των εγκαταστάσεων άρδευσης των εκτάσεών τους.

Πολύ συχνά αγρότες αναγκάζονται να αφήσουν τα χωράφια τους «διψασμένα», μέχρι να βρουν τα χρήματα για να αγοράσουν καλώδια από τους πίνακες και τα μοτέρ, καθώς και νέες πομώνες, αφού οι προηγούμενες έχουν «κάνει φτερά».

Το κόστος για την αγορά τους είναι μεγάλο και με δυσκολία μπορούν να ανταποκριθούν, την ώρα που πνίγονται σε άλλα χρέη.

Εγκαταστάσεις σε αγροτικές εκτάσεις, εργοτάξια και παραγωγικές μονάδες υποφέρουν από τα διαρκή «χτυπήματα» όσων αναζητούν ο,τιδήποτε περιέχει χαλκό. Τα εξαρτήματα και τα καλώδια θα τα λιώσουν, αφαιρώντας το ακριβό μέταλλο που θα πωληθεί στη μαύρη αγορά και θα τους επιφέρει σημαντικά κέρδη.

Όσο πιο υψηλές στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων γίνονται οι αποδόσεις των βασικών μετάλλων, όπως του χαλκού, τόσο πληθαίνουν τα κρούσματα παρόμοιων κλοπών. Η έξαρσή τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εντυπωσιακή άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ στη μαύρη αγορά, όπου καταλήγουν τα κλοπιμαία, οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς.

Στη Μαγνησία τους τελευταίους μήνες οι συλλήψεις για κλοπή καλωδίων και σκραπ είναι πολλές και οι καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές ακόμη περισσότερες.

Ο,τιδήποτε κατασκευασμένο από σίδερο κάνει το μάτι κακοποιών να… γυαλίζει. Από τους δρόμους εξαφανίζονται φρεάτια, από τις εθνικές οδούς ξηλώνονται χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων, βυθίζοντας εκτεταμένα τμήματά τους στο σκοτάδι, από υπό κατασκευή πολυκατοικίες και εργοτάξια χάνονται κουλούρες καλωδίων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου