ΤΟΠΙΚΑ

Στη μάχη… για την Εργατική Πρωτομαγιά

στη-μάχη-για-την-εργατική-πρωτομαγιά-537425

Στην πλατεία Ελευθερίας ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Πανεπιστημίου το ΠΑΜΕ – Μαίνεται η αντιπαράθεση με φόντο τη ΓΣΕΕ

Στη σκιά της άνευ προηγουμένου συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ και του διορισμού προσωρινής διοίκησης στην τριτοβάθμια οργάνωση, με φόντο τα σοβαρά επεισόδια που προηγήθηκαν της αναβολής του συνεδρίου, το Εργατικό Κέντρο Βόλου ξεκινά εκστρατεία ανάδειξης του πραγματικού περιεχομένου και των αγώνων ενόψει του εορτασμού της Πρωτομαγιάς την Τετάρτη 1η Μαΐου.

Οι φετινές συγκεντρώσεις αναμένεται να έχουν έντονο και ευρωπαϊκό χρώμα με αφορμή και ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητκές εκλογές, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και η διαμάχη μεταξύ ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ. Στη διακήρυξή του άλλωστε το ΕΚΒ επικεντρώνεται στα όσα διαδραματίστηκαν πριν και μετά την αναβολή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη στο ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση.

Το ΕΚΒ προγραμματίζει επαφές με τα πρωτοβάθμια σωματεία, από τα οποία θα ζητηθεί δυναμική συμμετοχή στην απεργία της 1η Μαΐου και την απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει από κοινού με το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ελευθερίας στις 9:30 π.μ., από όπου και θα ξεκινήσει πορεία και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον χώρο θυσίας στον Βόλο Δημητριάδος – Αγ. Νικολάου.

Τη δική του απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου διοργανώνει το ΠΑΜΕ Μαγνησίας.

Διακήρυξη ΕΚΒ με πυρά κατά ΠΑΜΕ

«Δυστυχώς, ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, με ευθύνη του ΠΑΜΕ, αμαυρώνεται από τα πρωτοφανή γεγονότα ακύρωσης του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που καμία σχέση δεν έχουν με τις αξίες και τα οράματα των πρωτεργατών του Κινήματος. Αυτή τη θυσία, που στόχο είχε να ενώσει και όχι να χωρίσει τους εργαζόμενους στον αγώνα τους για τη βελτίωση της ζωής τους, επιχειρεί σήμερα να καπηλευτεί το κομματικό – συνδικαλιστικό μόρφωμα και σύμφυρμα του ΠΑΜΕ, βρίζοντας, καταστρέφοντας και χειροδικώντας κατά συναδέλφων μας, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και ξεπερνώντας όλα τα όρια», αναφέρει το ΕΚΒ αποδοκιμάζοντας το Πανεργατικό Μέτωπο. Συνεχίζει με αναφορά στις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος σημειώνοντας πως «πρέπει να υψωθεί σθεναρό αγωνιστικό ανάχωμα ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και στους «ροπαλοφόρους του Περισσού», που απροκάλυπτα πλέον εφαρμόζουν τη στυγνή αντεργατική – διασπαστική σύμπραξη και συνεργασία τους. Οι μεν για να κόψουν μισθούς, συντάξεις και να ιδιωτικοποιήσουν την Υγεία και την Παιδεία από το παράθυρο, οι δε για να κάνουν ύστερα την κομματική τους σπέκουλα πάνω σ’ αυτά τα συντρίμμια. Στη μέγιστη αυτή πολιτική και κομματική αθλιότητα εμείς θα αντιτάξουμε τον αγώνα μας, μένοντας πιστοί στα οράματα των αγωνιστών του Σικάγο και όλων όσοι θυσιάσθηκαν, στα χνάρια εκείνων, στη χώρα μας και στην πόλη μας, κάνοντας την Εργατική Πρωτομαγιά ενωτική σημαία μας και όχι προεκλογική κομματική φιέστα, όπως τη θέλουν οι ψευτοαγωνιστές του ΠΑΜΕ», καταλήγει το ΕΚΒ

Στην πλατεία Πανεπιστημίου το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ Μαγνησίας θα τιμήσει την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς με ξεχωριστή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Τετάρτης 1η Μαΐου στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Σε ανακοίνωση – κάλεσμα του ΠΑΜΕ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, τις εργατικές αιματηρές κατακτήσεις, στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας. Είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το σύνθημα «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά» είναι ζωντανό, επίκαιρο, θα υπάρχει και θα βροντοφωνάζεται από εργάτες σε όλον τον κόσμο και στις συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το οφείλουμε σε εκείνους που πάλεψαν πριν από εμάς, στους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας, στους νεκρούς του Σικάγο, στους εργάτες της πρώτης ματωμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Η ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγο διδάσκει πως η εργατική τάξη δεν μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δεν χαρίζεται. Στο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν υποτασσόμαστε, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι, δεν συμβιβαζόμαστε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου