ΤΟΠΙΚΑ

Διεκδίκησαν απόσυρση νομοσχεδίου για την Παιδεία

διεκδίκησαν-απόσυρση-νομοσχεδίου-γι-537543

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε προς ψήφιση με τα σχολεία κλειστά

Καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης χωρίς χρηματοδότηση για τη δημιουργία υποδομών, με αποτέλεσμα τετράχρονα και πεντάχρονα παιδιά να αναγκαστούν να συνυπάρξουν στο ίδιο προαύλιο με λυκειόπαιδα, μετατροπή της γ’ Λυκείου σε εξεταστική χρονιά και απαξίωση των πτυχίων της Ανώτατης Εκπαίδευσης φέρνει το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για την Παιδεία, που κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς και φοιτητές του ΠΑΜΕ Μαγνησίας, που χθες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σωματείο Καθαριστριών, αλλά και Σύλλογος Συνταξιούχων έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να καταγγείλουν την Κυβέρνηση ότι «επιχειρεί σαν τον κλέφτη να περάσει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία με τα σχολεία κλειστά» και να απαιτήσουν την απόσυρσή του.

«Το νομοσχέδιο για την Παιδεία φέρνει αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία μέσα από πολλά άρθρα. Θα σταθώ στο άρθρο 225 που αφορά στην προσχολική αγωγή. Από τη μεταπολίτευση και μετά παλεύουμε για υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή δημόσια και δωρεάν. Ερχεται σήμερα η Κυβέρνηση να την καθιερώσει χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της. Φέρνει όλα τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία χωρίς να υπάρχουν κτίρια και για τον λόγο αυτό θα βάλει προκάτ αίθουσες ελαφριάς μορφής σε αυλές δημοτικών στενεύοντας ακόμη περισσότερο τις αυλές που παίζουν τα παιδιά και είναι απαραίτητες για το διάλειμμα αλλά και σε αυλές Γυμνασίων και Λυκείων όπου τετράχρονα και πεντάχρονα θα συνυπάρχουν με λυκειόπαιδα», ανέφερε η νηπιαγωγός και μέλος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Λίλα Πέτρου. Σύμφωνα με την ίδια μάλιστα ενώ στον προϋπολογισμό για το 2019 υπήρχε πρόβλεψη 140 εκατ. ευρώ για την προσχολική στέγη «η κυβέρνηση τα έβγαλε για να μην μειωθούν οι συντάξεις». «Ζητάμε χρήματα για την Παιδεία», ανέφερε η κ. Πέτρου.

Από την πλευρά της η φοιτήτρια του τμήματος πολιτικών μηχανικών του Π.Θ. Ειρήνη Ισγκίνι ανέφερε ότι το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία θίγει τους φοιτητές. «Χτυπά τα μορφωτικά και επαγγελματικά μας δικαιώματα, απαξιώνοντας τα πτυχία μας και εξισώνοντάς τα με τα πτυχία των κολεγίων», είπε ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο Λύκειο, που ουσιαστικά η γ’ τάξη μετατρέπεται σε έτος εξετάσεων. «Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει, θα τους σταματήσουμε», ανέφερε η κ. Ισγκίνι.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου