ΤΟΠΙΚΑ

Δημήτρης Κουρέτας: «Ελλειψη πολιτικής βούλησης»

δημήτρης-κουρέτας-ελλειψη-πολιτική-537941

«Μετεξεταστέα η διοίκηση Αγοραστού στο μάθημα περιβάλλον», αναφέρει ανακοίνωση

«Τα αποτελέσματα της διαχείρισης Αγοραστού στον τομέα των εγκεκριμένων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την προστασία του περιβάλλοντος καταδεικνύουν την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης», αναφέρει η παράταξη «Πρωτοβουλία», με επικεφαλής – υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον Δημήτρη Κουρέτα.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Σύμφωνα με την καταγραφή της επιτροπής παρακολούθησης στις 31/10/2018, από το ήδη εγκεκριμένο πόσο των 103 εκατ. € έχουν απορροφηθεί 6,3 εκατ. €, δηλαδή μόλις και μετά βίας το 6% των διαθέσιμων κονδυλίων. Πιο συγκεκριμένα:

  • δράση Θ.Σ.4: Στήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς απορροφητικότητα 0% (από 17,5 εκατ. €).
  • δράση Θ.Σ.5: Προαγωγή της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων απορροφητικότητα 40% (4,9 εκατ. από 12,5 εκατ. €).
  • δράση Θ.Σ.6: Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων απορροφητικότητα 2,2% (1,6 εκατ. από 73,1 εκατ. €).

Από τα παραπάνω στοιχεία της επιτροπής παρακολούθησης προκύπτει η τεράστια πολιτική ευθύνη της Περιφέρειας, όχι μόνο για την έλλειψη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της υγείας των συμπολιτών μας, καθώς όχι μόνον δεν διεκδίκησε κονδύλια από εθνικά προγράμματα, αλλά δεν έχει αξιοποιήσει και τα ήδη εγκεκριμένα.

Αυτή η τακτική της διοίκησης Αγοραστού μας έχει οδηγήσει από την σωστή διαχείριση, πρόβλεψη και πρόληψη των διαφόρων περιβαλλοντικών θεμάτων, στην τακτική της απλής γραφειοκρατικής διαπίστωσης των ζητημάτων ρύπανσης, με όλες τις συνέπειες που αυτό

συνεπάγεται για την υγεία μας αλλά και την έγκαιρη αποτροπή.

Η διοίκηση Αγοραστού είχε στα χέρια της από τον Φεβρουάριο του 2015 εγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης από την Ε.Ε. για το περιβάλλον, το οποίο πρακτικά το έχει παγώσει και το οποίο η «Πρωτοβουλία» θα ενεργοποιήσει με δέσμη μέτρων την επόμενη μέρα των εκλογών.

Σε σχέση με την καύση RDF από την όποια βιομηχανία σήμερα ή στο μέλλον, ή οποιουδήποτε εναλλακτικού καύσιμου μη ελέγξιμης σύνθεσης θεωρούμε ότι:

Ως έχει σήμερα η κατάσταση σε ό,τι αφορά το είδος των ελέγχων και την πυκνότητα των μετρήσεων είτε εκ μέρους της όποιας βιομηχανίας, είτε εκ μέρους της Περιφέρειας, δεν παρέχεται ασφάλεια κι ως εκ τούτου είμαστε αντίθετοι στη συνέχιση του εγχειρήματος.

Προτείνουμε για την πληρέστερη εκτίμηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή του Βόλου θα απαιτηθούν, αφενός η καταγραφή όλων των δυνητικών πηγών ρύπανσης και η χωρική πύκνωση της τοποθέτησης νέων μόνιμων σταθμών μέτρησης, με αντικείμενο τη μέτρηση αιωρουμένων σωματιδίων( ΡΜ10, ΡΜ2,5), καθώς και βαρέων μετάλλων στα σωματίδια, δράση που εντάσσεται στη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ 2014/2020, την οποία η Περιφέρεια ηχεί πλήρως αγνοήσει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου