ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυμα του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου την ακολουθία του Νυμφίου

μήνυμα-του-μητροπολίτη-δημητριάδος-κ-538864

Την σημασία και το βαθύτερο νόημα της σημερινής, Μεγάλης Δευτέρας, περιγράφει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Στο μήνυμα που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής: «Με τη Χάρη του Θεού ξεκινήσαμε χθες το Οδοιπορικό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Και επιχειρούμε, ποθούμε να πλησιάσουμε, να ανακαλύψουμε και να γνωρίσουμε βήμα βήμα τον Ερχόμενο σε μας και Αγαπώντα Θεό. Εκείνος έρχεται σε μας ως μανικός εραστής, μέσα στο σκοτάδι της αμαρτίας και της αποστασίας μας, για να μας προσφερθεί και να ενωθεί μαζί μας. Ονομάζει τον Εαυτό Του Νυμφίο και τονίζει πώς την μεγαλύτερη αγάπη έχει κανείς, όταν «την ψυχήν αυτού θη υπέρ των φίλων αυτού» (Ἰω. ιε’, 13).

Ο Νυμφίος έρχεται όχι μόνο τώρα, κατά τα μεγάλα γεγονότα πού θα ζήσουμε τις άγιες αυτές ημέρες, αλλά πάντοτε, μέσα στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον μας. Αυτή η διαρκής κίνηση και φορά του προς εμάς είναι ο θείος έρωτας, τον οποίον τρέφει προαιωνίως και θα τρέφει σε όλους τούς μέλλοντες αιώνες ο Υιός του Θεού για τον άνθρωπο.

Ως Νυμφίος καλεί τον καθένα μας σε μια ουσιαστική ένωση μαζί Του· μια ένωση πού δεν περιορίζεται σε μια παροδική και επιδερμική συναισθηματική συγκίνηση των ημερών, αλλά σε ένα βίωμα βαθύ πού θα καταλάβει τη διάρκεια όλης της ζωής μας. Εμείς πως θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμά Του;

Αυτό πού ζητεί από μας ὁ Χριστός διά της Εκκλησίας είναι ἡ διάρκεια και ἡ γνησιότητα των αισθημάτων μας απέναντί Του· να μισήσουμε την αμαρτία και συνειδητά και φιλότιμα να αγωνισθούμε εναντίον της· να νεκρώσουμε τα φρονήματα του κόσμου και τις μέριμνές του μέσα μας· με επιμέλεια να προσπαθήσουμε για την απόκτηση της ευλάβειας, της κατάνυξης, της ταπείνωσης, της αγάπης, της φιλαδελφίας και όλων των αρετών πού αναβλύζουν από το «Εκούσιων Πάθος» του Σωτήρος Χριστού.

«Ιδού ὁ Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Ερχεται λαμπροφορεμένος με την άκρα ταπείνωσή Του, για τον μοναδικό σκοπό πού πρέπει να πραγματοποιήσει στον κόσμο. Τρέχει σαν σε πανήγυρη γάμου, θεληματικά και χαρμόσυνα, στη σύλληψη, στο πάθος, στο μαρτύριο. Καλεσμένοι Του, όμως, είμαστε όλοι μας, όχι για να θυμηθούμε η να νιώσουμε κάποια συναισθήματα, αλλά με την μέσα και έξω από τον Ναό ζωή μας, από δω και στο εξής, να συμπορευθούμε και να συσταυρωθούμε μαζί Του· με εγρήγορση και νήψη, σαν τις πέντε φρόνιμες παρθένες και σαν τούς ευγνώμονες δούλους των αποψινών ευαγγελικών παραβολών, πού φροντίζουν με επιμέλεια για τις λαμπάδες τους και εργάζονται φιλότιμα να αυξήσουν τα θεόσδοτα τάλαντά τους, όσο περιμένουν τον Νυμφίο, τον Κύριό τους.

Ο Νυμφίος, λοιπόν, έρχεται σε συνάντησή μας. Και ἡ συνάντηση γίνεται μυστικά στα βάθη της κάθε μιας ψυχής. Ας μη διστάσουμε να Του ανοίξουμε!» καταλήγει το μήνυμα του κ. Ιγνατίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου