ΤΟΠΙΚΑ

ΛΑ.Σ.: «Διαγραφή οφειλών και παροχή δωρεάν νερού στα σχολεία»

λα-σ-διαγραφή-οφειλών-και-παροχή-δωρε-539290

Τη διαγραφή οφειλών και την παροχή δωρεάν νερού στα σχολικά κτίρια ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Βόλου οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Απόστολος Νάνος και Θεόδωρος Τσαλούχας.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής: “Σημαντικό και χρόνιο πρόβλημα αποτελεί η αποπληρωμή των χρεών σχολείων του Βόλου στη ΔΕΥΑΜΒ. Η δημοτική αρχή Βόλου έχει τεράστιες ευθύνες! Αντί η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ να διαγράψει τις οφειλές και να χορηγεί δωρεάν νερό στα σχολικά συγκροτήματα, στους μαθητές, με εκβιαστικό τρόπο, απαιτεί «…διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων…», ζητώντας να γίνει ο σχετικός διακανονισμός.

Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν τα σχολεία είναι τεράστια και ξεκινούν στην καλύτερη περίπτωση από 8.000-10.000€ ενώ σε πολλές περιπτώσεις (συγκροτήματα σχολείων) ξεπερνούν τις 40 χιλιάδες ευρώ. Συνολικά, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεπερνούν τις 220.000 €.

Επιπλέον η δημοτική αρχή Βόλου, θέλοντας να ρίξει τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς των σχολείων, ζητά απ’ αυτούς να κάνουν τους ελέγχους για «τυχόν ύπαρξη διαρροής στο εσωτερικό δίκτυο», μια δουλειά που προφανώς ανήκει στις αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής, αφού αυτή έχει την ευθύνη για τον έλεγχο και τη συντήρηση των σχολικών διδακτηρίων.

Η ομολογία του κ. Παπαευσταθίου, προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ: «Αυτή είναι η λύση είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν. Το θέμα το συζητήσαμε και με τους προέδρους των σχολικών επιτροπών και συμφώνησαν», αποδεικνύουν ότι η ενέργεια αυτή ήταν σε γνώση και με την πλήρη συμφωνία της δημοτικής αρχής. Οι δηλώσεις περί «εσωτερικής διευθέτησης μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΜΒ – γράψτε λάθος» του κ. Μπέου, μετά την γενική κατακραυγή, αποτελούν προεκλογικό ελιγμό αποποίησης ευθυνών! Ακόμη σε σχετική «μεγαλόψυχη» ανακοίνωση του Δήμου Βόλου, που μας «κάνει τη χάρη» να μην προβεί σε διακοπές νερού στα σχολεία και στους μαθητές, πουθενά δε δεσμεύεται για τη διαγραφή συνολικά των οφειλών και τη χορήγηση δωρεάν στα σχολεία του αγαθού του νερού.

Οι ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής Βόλου είναι μεγάλες. Την ίδια ώρα που, ιδιωτικές εταιρείες λυμαίνονται εκατομμύρια ευρώ (π.χ. ΕΡΓΗΛ), στέκονται προκλητικά και εκκωφαντικά άφωνοι στις πολιτικές υποχρηματοδότησης των σχολείων – μείωση 50% τα τελευταία χρόνια – από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αναγκάζουν τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμη και για τη συντήρηση των σχολικών διδακτηρίων, τρομοκρατούν τους εκπαιδευτικούς που κάνουν αυτό που τους επιτάσσει ο παιδαγωγικός τους ρόλος, να ιεραρχούν και να επιλέγουν με τα λιγοστά ψίχουλα που χρηματοδοτούνται τα σχολεία, κατά προτεραιότητα, την κάλυψη των αναγκών σε γραφική ύλη, αναλώσιμα υλικά τα εργαστήρια, θέρμανση οι αίθουσες κλπ. Αποδεικνύεται στην πράξη η δημοτική αρχή Βόλου ταυτίζεται με αυτές τις πολιτικές.

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:

  • Τι θα κάνει για να απαλλαγούν τα σχολεία από το βραχνά των οφειλών στη ΔΕΥΑΜΒ προχωρώντας άμεσα στη διαγραφή τους;
  • Ποια μέτρα θα πάρει για να παρέχεται δωρεάν στα σχολικά συγκροτήματα το αγαθό του νερού;
  • Πότε θα ξεκινήσει τους απαραίτητους ελέγχους στα σχολεία για πιθανές διαρροές είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό δίκτυο και στην άμεση επισκευή τους;
    .

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου