ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτιστική συνάντηση προσκόπων

πολιτιστική-συνάντηση-προσκόπων-540065

Στο Βόλο 1.300 έφηβοι από όλη την Ελλάδα για την 35η πανελλήνια ανιχνευτική πολιτιστική ενημέρωση

Στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί η 35η πανελλήνια ανιχνευτική πολιτιστική ενημέρωση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από Πέμπτη 2 μέχρι Κυριακή 5 Μαΐου.

Με 1.300 εφήβους, που αναμένονται από όλες τις πόλεις της Ελλάδος, θα είναι η πολυπληθέστερη στην ιστορία της διεξαγωγή της. Νέοι και νέες από κάθε περιοχή της χώρας θα βρεθούν στον Βόλο για να αναδείξουν τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό συμμετέχοντας με 21 μουσικά συγκροτήματα στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη», προβάλλοντας 40 ταινίες μικρού μήκους και 37 σποτ κοινωνικού μηνύματος, παρουσιάζοντας 12 θεατρικά έργα και 20 χορευτικές παραστάσεις, στην πλατεία Πανεπιστημίου θα στηθεί η μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφίας με 500 φωτογραφίες μέσα από τα στιγμιότυπα της προσκοπικής ζωής, της φύσης και του κάλλους, έκθεση κόμικ, σκίτσου, γελοιογραφίας και θα αναγνωστούν 23 λογοτεχνικά κείμενα πεζογραφίας και ποίησης.

ΠΑΠΕ σημαίνει πανελλήνια ανιχνευτική πολιτιστική ενημέρωση. Πρόκειται για μια πανελλήνια δράση πολιτιστικού περιεχομένου για ανιχνευτές (κλάδος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων εφηβικής ηλικίας).

Μέσω της ΠΑΠΕ κοινότητες ανιχνευτών απ’ όλη την Ελλάδα μπορούν να συναντηθούν και να παρουσιάσουν τις έρευνές τους και οι ανιχνευτές έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, να κάνουν νέους φίλους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Παράλληλα, οι ανιχνευτές μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορους διαγωνισμούς πολιτιστικού περιεχομένου.

Οι ανιχνευτές καλούνται να παρουσιάσουν πρωτογενή έρευνα. Η έρευνα που θα παρουσιασθεί στην ανιχνευτική πολιτιστική ενημέρωση θα πρέπει να είναι πρωτογενής και να ανήκει σε μία από τις 3 γενικές κατηγορίες, κοινωνία, πολιτισμός, περιβάλλον (πράσινη έρευνα).

Το αντικείμενο της έρευνας επιλέγεται από τα παιδιά και με τη βοήθεια του διαδικτύου, της βιβλιογραφίας, με έτοιμο οπτικό υλικό κ.ά. ξεκινούν τις εργασίες και επιλέγουν τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν (φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα, δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι, ερωτηματολόγια κ.λπ.), βρίσκουν τους ανθρώπους που θα προσφέρουν στην κοινότητα έγκυρη πληροφόρηση για το θέμα τους (ειδικοί, επαγγελματίες, ερευνητές, άτομα που βιώνουν την κατάσταση) και διενεργούν την έρευνα (συνεντεύξεις, αποτυπώσεις, καταγραφές απευθείας από την πηγή).

Πολιτιστικές δράσεις

Οι ανιχνευτές καλούνται να συμμετέχουν σε διαγωνισμό σποτ κοινωνικού μηνύματος με θέμα «Βιώσιμες γειτονιές: Αυτενεργώ», διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, που όλες οι ταινίες διαγωνίζονται και αναλόγως βραβεύονται με τα ακόλουθα βραβεία:

1. Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας

2. Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας

3. Οσκαρ Καλύτερου Σεναρίου

4. Οσκαρ Α΄ Αντρικού Ρόλου

5. Οσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου

6. Οσκαρ Καλύτερου Μοντάζ

7. Οσκαρ Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης.

Επίσης διοργανώνεται διαγωνισμός χορού που περιλαμβάνει όλα τα είδη, Latin/ευρωπαϊκός: Cha cha , Rumba, Samba, Salsa, Mambo , Rock & roll, Waltz, Tango, Frox trot, Bachata, Paso doble, Marenge κ.τ.λ., Hip hop: R&B, Break dance, παραδοσιακός, κλασικός, μοντέρνος, σύγχρονος, Jazz.

Τέλος, για πρώτη φορά το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων θα ανοίξει την ενότητα prisma, μια κοινότητα ανθρώπων με ανήσυχο πνεύμα.

Με δεδομένο ότι η 35η ΠΑΠΕ είναι αφιερωμένη στη θεματική της ατζέντας 2030 και τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, οι ομιλίες των προσκεκλημένων στην εναρκτήρια εκδήλωση του prisma θα συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένους στόχους.

Οι ομιλητές του prisma είναι οι Paul Efmorfidis, ιδρυτής Cocomat, π. Αθηναγόρας Λουκατάρης, «Φάρος του Κόσμου», Φίλια Μητρομάρα, δημοσιογράφος, Δημήτρης Μπουφίδης, φοιτητής Bioengineering & πρώην ανιχνευτής, Αλέξανδρος Παπανδρέου, CEO & founder «Learning out of the box» και πρόεδρος Χαρισμάθειας, Afzal Hozinze, ασυνόδευτος πρόσφυγας – The Home Project.

Το prisma θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαΐου στις 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Βόλου και πέραν των 1.300 προσκόπων, θα παρευρεθούν και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Την 35η πανελλήνια ανιχνευτική πολιτιστική ενημέρωση υποστηρίζουν η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ο Δήμος Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο Σύλλογος Αρτοποιών Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου