ΤΟΠΙΚΑ

Προς επαναλειτουργία η «Μαγνησιακή Πίστη» ~ Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο Δ. Καπότση

προς-επαναλειτουργία-η-μαγνησιακή-π-540365

Ευκαιρία επανεκκίνησης του συνεταιρισμού η χορήγηση μικρών δανείων σε ΜμΕ μέσω συνεταιριστικών τραπεζών

Σε θέση να επαναλειτουργήσει, διεκδικώντας μάλιστα κεφάλαια του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι η «Μαγνησιακή Πίστη», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος Δ. Καπότσης σε επιστολή του στην οποία αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε, αλλά και στην προοπτική του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Καπότση, σήμερα ο Συνεταιρισμός έχει καθαρή λογιστική και οικονομική θέση, δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ σε δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και σε τρίτους, διεκδικεί δικαστικά όλα τα οφειλόμενα ποσά από μέλη – συνεταίρους του, τα οποία αγγίζουν το 1,5 εκ. ευρώ περίπου και διαθέτει ένα πεντακάθαρο Α.Φ.Μ. «Σε έλεγχο δεκαετίας που υποβληθήκαμε πρόσφατα από την ελέγχουσα Δ.Ο.Υ. αποδείξαμε την εξαιρετική, οργανωμένη και διάφανη λογιστική μας θέση, ώστε να μη έχουμε την παραμικρή φορολογική παράβαση.

Οι προηγούμενες δύο παράγραφοι μάλιστα, αποτέλεσαν το κίνητρο προσέγγισης του Συνεταιρισμού μας από Ολλανδικό FUND, το οποίο προσέφερε ένα ελκυστικό ποσό προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούμε, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη πόλη και την περιοχή γενικότερα.

Επιπροσθέτως η νέα κυβερνητική εξαγγελία περί χορήγησης μικρών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις διά μέσου των συνεταιριστικών τραπεζών και πιστωτικών συνεταιρισμών, παρέχει ακόμη μία ευκαιρία για επανεκκίνησης της «Μαγνησιακής Πίστης» με άριστες συνθήκες τώρα, για την πόλη και την περιοχή μας.

Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι οι συζητήσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καλό δρόμο, οι εποπτεύουσες αρχές του Συνεταιρισμού, ήτοι Τράπεζα της Ελλάδος και Υπουργείο Οικονομικών, εστιάζουν στην νομιμότητα των κεφαλαίων και, ανεξαρτήτως αν εγκρίνουν ή και απορρίψουν ακόμη την πρόταση των Ολλανδών, ο Συνεταιρισμός σήμερα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει διεκδικώντας κεφάλαια του Υπουργείου Ανάπτυξης», αναφέρει ο κ. Καπότσης, μιλώντας για στόχους που είχαν τεθεί από τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία και μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2019 οπότε και παραιτήθηκε από τη θέση για λόγους υγείας.

Οπως αναφέρει, «πρώτος στόχος ήταν να κρατήσουμε ανοικτή και ζωντανή τη «Μαγνησιακή Πίστη» με κάθε τρόπο, σε πείσμα όσων την ήθελαν να κλείσει οριστικά και με συνοπτικές διαδικασίες, για προσωπικούς λόγους και ιδιοτελή συμφέροντα. Στην προσπάθειά μας αυτή, δεχθήκαμε διαχρονικά σωρεία ύβρεων, ανωνύμων και επωνύμων, τηλεφωνικές βωμολοχίες, ανώνυμες και επώνυμε απειλές, ο δε γράφων δέχθηκε ακόμη και απειλές κατά της ζωής του και μελών της οικογένειάς του. Τελικά, ούτε ενδώσαμε ούτε καν πτοηθήκαμε, αλλά καταφέραμε να την κρατήσουμε ανοικτή.

Δεύτερος στόχος ήταν να αποπληρώσουμε τις ταμειακές υποχρεώσεις και τα δάνεια που συνήψαν προηγούμενες διοικήσεις ύψους πάνω από 100.000 ευρώ, σε άλλη συνεταιριστική τράπεζα, φροντίζοντας παράλληλα να εισπράξουμε καθυστερημένες οφειλές από μέλη-συνεταίρους, που είτε κώφευαν στις συνεχείς οχλήσεις μας είτε καλύπτονταν πίσω από πρόσωπα και παθογένειες του παρελθόντος. Και αυτός ο στόχος επετεύχθη πλήρως. Τρίτος και τελευταίος στόχος ήταν να εξυγιάνουμε πλήρως τον Συνεταιρισμό, ώστε να τον καταστήσουμε ξανά ενεργό και να τον ξαναφέρουμε στην αφετηρία εκκίνησης απαλλαγμένο από λάθη, αστοχίες, μικροκομματικά παιγνίδια και παθογένειες του παρελθόντος που τόσο του στοίχισαν, φτάνοντας τον στα πρόθυρα του μαρασμού και της εξαφάνισης. Και αυτόν τον στόχο τον πετύχαμε επίσης».

«Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα μέλη του Δ.Σ. που πλαισίωσαν το συμβούλιο κατά καιρούς, από το 2013 μέχρι σήμερα, να τους ευχηθώ Καλό Πάσχακαι με υγεία.

Επιπροσθέτως, να υπενθυμίσω σε όσους από αυτούς θα συνεχίσουν στον Συνεταιρισμό, να αποφύγουν τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος, που έφεραν σε δύσκολη θέση την «Μαγνησιακή Πίστη»και έδωσαν την ευκαιρία σε άλλα συνεταιριστικά τραπεζικά σχήματα να εισβάλλουν στη πόλη και να καρπώνονται τον παραγόμενο τοπικό πλούτο. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την υφυπουργό Οικονομικών κ. Κ. Παπανάτσιου και από την Τράπεζα της Ελλάδος την κ. Παπαγιαννίδη, για την βοήθεια που μας προσέφεραν, θέτοντας στη διάθεσή μας όλους εκείνους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να καταλήξουμε σε σαφή και ασφαλή συμπεράσματα υπέρ του Συνεταιρισμού για τη νέα επανεκκίνηση», καταλήγει ο κ. Καπότσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου