ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Χαλέβας: Απαιτείται αναβίωση της αγοράς ακινήτων

κ-χαλέβας-απαιτείται-αναβίωση-της-αγο-540377

«Θα επιτευχθεί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», τονίζει

Ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Κώστας Χαλέβας, με την ιδιότητα του μηχανικού και πολεοδόμου, θεωρεί ότι για να υπάρξει οικονομική και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας πρέπει να αναβιώσει και πάλι η αγορά των ακινήτων, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την φοροεπιδότηση αναβάθμισης κτιρίων, την μείωση της γραφειοκρατίας στα συμβόλαια καθώς επίσης και την αναστολή ΦΠΑ και της υπεραξίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαλέβας:

«Στην Ελλάδα παρατηρείται το παγκόσμιο φαινόμενο τα ακίνητα να θεωρούνται πλουτοπαραγωγική πηγή μέσω της υπερφορολόγησής τους, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από τον ΕΝΦΙΑ, μέσα από τα δημοτικά τέλη, τα χαράτσια αλλά και το υψηλό κόστος μεταβίβασης. Αυτές οι πρακτικές όμως έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Αρχικά, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 40%, ενώ ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων βάλλονται από τους φόρους προσπαθώντας να διατηρήσουν την περιουσία που απέκτησαν είτε με τον κόπο τους είτε κληρονομικώ δικαίω. Επίσης, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις του οικοδομικού κλάδου αναγκάζονται να απολύσουν εργαζομένους και να μπουν στα κόκκινα δάνεια λόγω του ότι είναι υπερχρεωμένες. Αυτό έχει ως συνέπεια οι τράπεζες να έχουν στην ιδιοκτησία τους αναρίθμητα μη λειτουργικά ακίνητα, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Βέβαια είναι ελληνική «πρωτοπορία» τα ακίνητα να συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό πλούτου των νοικοκυριών».

Σε πρώτη φάση, όπως λέει, ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να μειωθεί οριζόντια για όλους και όχι με τον τρόπο που κινήθηκε η κυβέρνηση και θα πρέπει να επιβάλλεται επί του ακινήτου και όχι επί του ιδιοκτήτη. Θα πρέπει δηλαδή να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος μόνο ζημιά προκαλεί στην ανάπτυξη και φυσικά να επανεξεταστούν οι αντικειμενικές αξίες. Επιπρόσθετα, ο ΕΝΦΙΑ είναι επιτακτική ανάγκη να μεταφερθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να συνδυάζεται με παροχές των ΟΤΑ (δημιουργία καλύτερων δρόμων, κινήσεις τουριστικής ανάπτυξης κ.ά.) προς τα ακίνητα. Μάλιστα σύλλογοι πολιτών από διάφορες περιοχές επισκέφτηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Κώστα Χαλέβα προκειμένου σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα του ΤΕΕ να επανεξεταστούν οι αντικειμενικές αξίες με απώτερο στόχο να δώσουν τις πραγματικές τιμές του ΕΝΦΙΑ. Ο Κώστας Χαλέβας θεωρεί ότι έφτασε η στιγμή που πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές, οι οποίοι θα επενδύσουν στις οικοδομές, ώστε να αναβιώσει η οικοδομική δραστηριότητα και έτσι να επέλθει ανάπτυξη και να εξευρεθούν νέες θέσεις εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου