ΤΟΠΙΚΑ

Γεωργία Τοκαλή – Μποντού: 126 έργα γλυπτικής στον Δήμο Βόλου

γεωργία-τοκαλή-μποντού-126-έργα-γλυπτι-540434

Προσπάθεια συστηματικής καταγραφής της τοπικής ιστορίας, προστασίας και ανάδειξης των γλυπτών

Ταξίδι στην τοπική ιστορία συνιστά η καταγραφή των έργων γλυπτικής που ολοκλήρωσε ο Δήμος Βόλου επί θητείας της πρώην αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού και εκ νέου υποψήφιας με τον συνδυασμό του Αχιλλέα Μπέου «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική» Γεωργίας Τοκαλή Μποντού.

Συνολικά καταγράφτηκαν 126 διάσπαρτα έργα υπαίθριας γλυπτικής στον καλλικρατικό Δήμο Βόλου με απώτερο στόχο την προστασία και ανάδειξή τους και μέσα από αυτή την «αποκάλυψη» άγνωστων για το ευρύ κοινό πτυχών της τοπικής ιστορίας.

Με την ιδιότητα της πτυχιούχου Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τη θέση της αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού η κ. Γεωργία Τοκαλή Μποντού έθεσε σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2016 ένα μακρόπνοο σχέδιο συστηματικής καταγραφής των υπαίθριων έργων γλυπτικής που είναι τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους στα διοικητικά όρια του Δήμου.

«Μετά την ενοποίηση των Δήμων με τον νόμο Καλλικράτη, η ανάγκη για καταγραφή των υπαίθριων γλυπτών του διευρυμένου πια Δήμου Βόλου έγινε ακόμη πιο επιτακτική. Απώτερος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί η προστασία και ανάδειξή τους στο μέλλον αλλά και η διερεύνηση προοπτικών για την τοποθέτηση νέων γλυπτών. Με δεδομένο ότι έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί πάνω 120 διάσπαρτα έργα υπαίθριας γλυπτικής, όπως αγάλματα, προτομές, στήλες και γλυπτικές συνθέσεις, το βολιώτικο κοινό έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα έως τώρα αποτελέσματα της έρευνας και να ταξιδέψει στην ιστορία του διευρυμένου Δήμου Βόλου μέσα από φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για την δημόσια γλυπτική τόσο της πόλης του Βόλου όσο και των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Βόλου», αναφέρει η κ. Τοκαλή.

Η δημόσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου περιλαμβάνει 126 έργα γλυπτικής εκ των οποίων 36 προτομές, 21 στήλες, 20 αφαιρετικές συνθέσεις/γλυπτά/κατασκευές, 10 εντοιχισμένες πινακίδες/πλάκες, 6 αγάλματα-ανδριάντες, 6 γλυπτικές συνθέσεις, 4 γλυπτικά συμπλέγματα, 3 γλυπτά, 2 κορμοί, 2 οβελίσκοι, 2 αρχιτεκτονικές συνθέσεις, 1 κίονας, 1 πέτρινος όγκος με μπρούντζινη πλάκα, 1 σταυρός (ηρώο), 1 σύνθεση με ανάγλυφο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση εντοπίζεται στη δημοτική ενότητα Βόλου με 59 έργα, δύο βρίσκονται σε Αγριά και Δράκεια, 5 στο Διμήνι και στο Σέσκλο, 8 στη δημοτική ενότητα Αρτέμιδας, 12 στην Ιωλκό, 9 στη Μακρινίτσα, 8 στη Ν. Αγχίαλο, 17 στη Ν. Ιωνία και 7 στην Πορταριά.

«Τα γλυπτά συνδέονται άμεσα με την ίδια την ιστορία της πόλης που τα φιλοξενεί και μέσα από αυτή την έρευνα στόχος είναι η παροχή γνώσης καθώς αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας, η ευαισθητοποίηση των πολιτών με απώτερο στόχο το σεβασμό στα γλυπτά και η ανάδειξη της υπαίθριας γλυπτικής της πόλης μας με διάφορους τρόπους», υπογραμμίζει η κ. Τοκαλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου